馬達加斯加蘭 Oeceoclades spathulifera (15#有新相 25/8)

作者: 毒蠍 發表于 2017-8-20 20:42:00
5138 17

無花睇都有葉睇住先
上網爬過文呢種要比較濕同需要足夠嘅光 請問各路高手仲有無其他野要留意?
lonely_wanderer 發表於 2017-8-20 22:02:58 來自手機 |顯示全部樓層
我都有一株,半年來長了一個新芽,但仍未有開花跡象。
回復

毒蠍 發表於 2017-8-20 22:51:36 |顯示全部樓層
lonely_wanderer 發表於 2017-8-20 22:02
我都有一株,半年來長了一個新芽,但仍未有開花跡象。

你係咪都係強光+偏濕種?幾耐落一次肥?
回復

corina 發表於 2017-8-21 07:50:38 來自手機 |顯示全部樓層
好特別,葉子非常漂亮
回復

lonely_wanderer 發表於 2017-8-21 18:52:30 來自手機 |顯示全部樓層
毒蠍 發表於 2017-8-20 22:51
你係咪都係強光+偏濕種?幾耐落一次肥?

我是中光下種的,盆面放置肥,另外每個星期施以淡水肥。

新芽係幾強壯的,希望遲啲開到花啦。
回復

毒蠍 發表於 2017-8-21 19:46:29 來自手機 |顯示全部樓層
lonely_wanderer 發表於 2017-8-21 18:52
我是中光下種的,盆面放置肥,另外每個星期施以淡水肥。

新芽係幾強壯的,希望遲啲開到花啦。 ...

即係我呢個size已經可以落肥?介唔介意pm我你用邊兩種肥?
回復

lonely_wanderer 發表於 2017-8-21 20:58:51 來自手機 |顯示全部樓層
我的植株同你的差不多大,也是用水苔種。置肥我是用芙寶捧,在台灣買的。水肥方面我主要用花寶及另一種天藍色的肥料,交替使用。

由於我的植株只種了半年,而且還未成功開花,所以只算是分享我的方法,希望幫到你。

感謝  發表於 2017-8-21 22:16
回復

毒蠍 發表於 2017-8-22 14:31:32 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2017-8-22 14:02
都很特別

些些 但我呢棵應該唔係拖鞋
回復

sasorichoko 發表於 2017-8-24 09:17:15 |顯示全部樓層
我有種緊呢隻,高光高濕,種咗半年生多一粒出嚟,不過就未開花

另外想請教一下,有種另一種綠色葉嘅蛇皮蘭 O. maculata
比呢種大好多,買返嚟啲植料好似暗示佢要求低濕
植料有好多發泡膠,唔似 O. spathulifera 用水苔種
係咪 O. maculata 一樣要求高光高濕?
回復

毒蠍 發表於 2017-8-24 10:03:36 |顯示全部樓層
sasorichoko 發表於 2017-8-24 09:17
我有種緊呢隻,高光高濕,種咗半年生多一粒出嚟,不過就未開花

另外想請教一下,有種另一種綠色葉嘅蛇皮蘭 ...

但我上網search O. spathulifera嘅圖都見到有人用啲類似石仔做植料 好似當多肉咁種 好confusing
回復

sasorichoko 發表於 2017-8-24 10:56:30 |顯示全部樓層
毒蠍 發表於 2017-8-24 10:03
但我上網search O. spathulifera嘅圖都見到有人用啲類似石仔做植料 好似當多肉咁種 好confusing{:emoji_0 ...

可能同種植環境有關

我室外種,全水苔
但諗起原生環境,的確用石仔比較相似

不過點都好,呢排熱成咁
全水苔種啲葉都有乾枯嘅現象
用石仔種應該一早乾死

如果有高手分享下心得就好嘞
回復

Childpark 發表於 2017-8-24 16:36:52 |顯示全部樓層

請問這種蘭在那裡買我都想試種?
請問你有根的相片嗎?
這裡有介紹種法
回復

毒蠍 發表於 2017-8-25 11:15:42 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2017-8-24 16:36
請問這種蘭在那裡買我都想試種?
請問你有根的相片嗎?
這裡有介紹種法

花墟連鎖店有得賣 不過對我呢啲業餘黎講都唔係平。
我無拆開過佢原本啲水苔黎睇呀 唔敢搞佢
回復

毒蠍 發表於 2017-8-25 11:17:34 |顯示全部樓層
回復

jackson6 發表於 2019-4-6 17:00:07 來自手機 |顯示全部樓層
我用石仔等種了2年幾,當時無禁貴,因為上網見原生係非洲,所以用乾旱方法種,但未開過花!
回復

andybearhk 發表於 2019-6-1 07:44:51 來自手機 |顯示全部樓層

回復

andybearhk 發表於 2019-6-1 07:46:47 來自手機 |顯示全部樓層
上星期終於入手Oeceoclades spathulifera ,葉紋真的很特別
回復