雙魚座~種花貓、垂筒花(138、161、167樓有花開)

作者: 雙魚座 發表于 2017-8-15 23:33:23
22263 249
tarepanda817 發表於 2017-9-10 22:02:57 來自手機 |顯示全部樓層
開心新發現,之前俾我過嘅Napoleon V, 同時間出現2個芽點(頭同中間),好得意
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-10 22:03:51 來自手機 |顯示全部樓層
開心新發現,之前俾我過嘅Napoleon V, 同時間出現2個芽點(頭同中間),好得意
回復

雙魚座 發表於 2017-9-10 22:18:04 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-9-10 22:03
開心新發現,之前俾我<span class="emoji emoji2702"></span><span class="emoji emoji2702"></span><span class="emoji emoji2702"></span>過嘅Napoleon V, 同時間 ...

你好,想問k.big smile點情況?我那隻k An's Red Cheongsam還睡覺、沒反應(起碼還在)。通常放袋一星期出芽。越想種它越沒反應。
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-10 22:44:38 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-10 22:18
你好,想問k.big smile點情況?我那隻k An's Red Cheongsam還睡覺、沒反應(起碼還在)。通常放袋一星期出 ...

我粒big smile都係仲瞓緊未起身,越理就越冇反應。。。反而唔理佢哋就㑹出芽,激C
回復

雙魚座 發表於 2017-9-10 22:51:48 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-9-10 22:44
我粒big smile都係仲瞓緊未起身,越理就越冇反應。。。反而唔理佢哋就㑹出芽,激C ...

是不是軟身有毛的虫難出芽呢?那些虫B都有分軟身、硬身、有毛、無毛。k.An屬於長軟身有毛那種虫。這種應點發芽呢?其他的都是硬身無毛的。
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-11 20:24:23 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-10 22:51
是不是軟身有毛的虫難出芽呢?那些虫B都有分軟身、硬身、有毛、無毛。k.An屬於長軟身有毛那種虫。這種應 ...

今日見big smile有一点氣息了,另外有分享回來的虫虫,沒有噴水就放zip bag, 自己就出芽了
回復

雙魚座 發表於 2017-9-11 21:10:35 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-9-11 20:24
今日見big smile有一点氣息了,另外有分享回來的虫虫,沒有噴水就放zip bag, 自己就出芽了 ...

這是圖二那樣的虫,好似好難發芽咁。
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-11 21:31:48 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-11 21:10
這是圖二那樣的虫,好似好難發芽咁。

又唔係喎,而家已有3虫發芽,乜都冇理自動出芽。我又另放左2條入泥,都同時長出芽
回復

小雷子 發表於 2017-9-11 22:16:05 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-9-11 20:24
今日見big smile有一点氣息了,另外有分享回來的虫虫,沒有噴水就放zip bag, 自己就出芽了 ...

粉紅蟲蟲,又幾靚呀!
回復

雙魚座 發表於 2017-9-16 11:19:03 來自手機 |顯示全部樓層
又更生一下。
K.rongo生長ok.
K.pineapple 徒最嚴重。
k.napoleon 細細葉出,連盆碎都有生長。
回復

B17 發表於 2017-9-16 11:43:43 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-16 11:19
又更生一下。
K.rongo生長ok.
K.pineapple 徒最嚴重。

孖魚嘅波羅勁徙
回復

雙魚座 發表於 2017-10-3 18:07:38 來自手機 |顯示全部樓層
k.An's Red Cheongsam等成個幾月先見出根,落泥算,要長大呀!喜歡你隻色。
k.napoleon鱗片 真是一開七。
回復

雙魚座 發表於 2017-10-10 12:12:47 來自手機 |顯示全部樓層
這二個星期見貓貓唔多大,有啲擔心唔知發生什麼事。今天見兩條貓B虫走出來,原來生B。咁啲花花幾時有呢?
回復

雙魚座 發表於 2017-10-10 12:22:05 來自手機 |顯示全部樓層
成日徒長剪貓貓插水做後備,推出去曬。
回復

B17 發表於 2017-10-10 12:57:38 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-10 12:12
這二個星期見貓貓唔多大,有啲擔心唔知發生什麼事。今天見兩條貓B虫走出來,原來生B。咁啲花花幾時有呢? ...

養份轉到蟲處,母株黃黃的,開花沒希望
回復

Ison 發表於 2017-10-10 13:09:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-10 12:57

原來花貓會這樣的,增知識了
回復

雙魚座 發表於 2017-10-10 14:01:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-10 12:57

吓!貓貓會不會只生虫生到枯黃咗。最終只是多咗條虫,而花從未開過。
回復

B17 發表於 2017-10-10 14:05:45 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-10 14:01
吓!貓貓會不會只生虫生到枯黃咗。最終只是多咗條虫,而花從未開過。 ...

會的,試下搵張相你睇
回復

B17 發表於 2017-10-10 14:26:32 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-10 14:01
吓!貓貓會不會只生虫生到枯黃咗。最終只是多咗條虫,而花從未開過。 ...

下方兩棵,見葉仍綠,分出來種
Ans Fairyland-2015-023.JPG

越種越黃,冇花,只有蟲蟲
Ans Fairyland-2015-028.JPG
回復

雙魚座 發表於 2017-10-10 19:07:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-10 14:26
下方兩棵,見葉仍綠,分出來種

B大,點解救花貓~又可以生虫同時又可生花~加肥得唔得?
回復