B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40481 988
小雷子 發表於 2020-6-5 15:37:19 來自手機 |顯示全部樓層
好耐冇update喜蔭啦!
種得靚先可以出鏡!
Episcia cupreata la soledad bronze
種左好耐,都唔知佢想點,今次終於明白佢要咩光度,依加靚仔好多,葉色深左,白色條紋又明顯左!

Episcia faded jade
淺綠色帶銀色光嘅葉好靚,加上紅色花,就似yellow Bird嘅紅色版! 20200605_152456.jpg

反祖喜蔭,越種越靚,但始終冇出返粉紅葉,繼續等! 20200605_152637.jpg

strawberry patch
形態幾好,葉色比較啞,欠缺光澤,點解呢?莫非唔夠光? 20200605_152543.jpg
回復

chuyat10 發表於 2020-6-5 16:26:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-5 15:37
種得靚先可以出鏡!<span class="emoji emoji1f605"></span>
Episcia cupreata la soledad bronze

統一長髮女郎型,靚。
回復

rwgplant 發表於 2020-6-5 18:05:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-5 15:37
種得靚先可以出鏡!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我將反祖喜蔭9成葉剪哂,最後得BB葉紅咗一陣又變番綠,真係無計
回復

小雷子 發表於 2020-6-8 21:11:57 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-6-5 18:05
我將反祖喜蔭9成葉剪哂,最後得BB葉紅咗一陣又變番綠,真係無計<span class="emoji emoji1f62b"></span> ...

真係要再諗下計先得!
回復

小雷子 發表於 2020-6-9 11:57:20 來自手機 |顯示全部樓層

冇理你一陣,就亂發皮4,今次一定要打到PatPat開花先得!
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-9 12:15:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-9 11:57
冇理你一陣,就亂發皮4,今次一定要打到PatPat開花先得!

點會咁架雷大?
回復

小雷子 發表於 2020-6-9 12:25:56 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-9 12:15
點會咁架雷大?

可能盆底濕高,又透光,攪到行出路!
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-9 12:51:58 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-9 12:25
可能盆底濕高,又透光,攪到行出路!

難得一見!太好笑啦!
回復

雙魚座 發表於 2020-6-12 16:40:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-9 11:57
冇理你一陣,就亂發皮4,今次一定要打到PatPat開花先得!<span class="emoji emoji1f624"></span>

雷大好。這盆又點攪呢?垂筒好似花期在秋季。分咗它還是等開完花才算?有什麼建議?
回復

小雷子 發表於 2020-6-12 16:51:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-12 16:40
雷大好。這盆又點攪呢?垂筒好似花期在秋季。分咗它還是等開完花才算?有什麼建議? ...

你呢棵係咩垂筒,龍貓大大的桃紅那款?
你都未試過種到開花?
我今年再努力一次,如果都唔得,我會放佢走!
回復

雙魚座 發表於 2020-6-12 17:36:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-12 16:51
你呢棵係咩垂筒,龍貓大大的桃紅那款?
你都未試過種到開花?
我今年再努力一次,如果都唔得,我會放佢走 ...

唔好放棄龍貓大大的種子苗啦!我都想知它們會開出什麼樣的花。
去年沒寫名所以不知這盆主是不是龍貓大大的苗(之前得一種垂筒(桃紅)~咪無寫名,之後返多咗一隻(紫))
現在適合分盆嗎?還是等開花之後?

回復

小雷子 發表於 2020-6-12 17:38:58 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-12 17:36
唔好放棄龍貓大大的種子苗啦!我都想知它們會開出什麼樣的花。
去年沒寫名所以不知這盆主是不是龍貓大大 ...

上次你比我的貓種子,其中有一款開左花!你要嗎? 20200427_135453.jpg
回復

雙魚座 發表於 2020-6-12 17:53:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-12 17:38
上次你比我的貓種子,其中有一款開左花!你要嗎?

恭喜。由種子種到開花應是很有成功感的。
它的樣子和父母相差甚遠。會不會中間有錯呢?我不是第一個收種子的。是由林老師分享出來,而收到的人,再分享出去。都經過幾多人的。
不過看花樣應是穩定花色那種,不太會走樣。
回復

雙魚座 發表於 2020-6-12 17:54:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-12 17:38
上次你比我的貓種子,其中有一款開左花!你要嗎?

好呀!多謝!
回復

小雷子 發表於 2020-6-12 18:00:59 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-12 17:54
好呀!多謝!

好呀!泰蔭你要唔要?
回復

雙魚座 發表於 2020-6-12 18:06:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-12 18:00
好呀!泰蔭你要唔要?<span class="emoji emoji1f609"></span>

這個不用了。之前有種過,感覺生得太慢。
回復

小雷子 發表於 2020-6-12 18:09:44 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-12 18:06
這個不用了。之前有種過,感覺生得太慢。

係喎!我忘記左你有種過!
回復

小雷子 發表於 2020-6-20 12:24:51 來自手機 |顯示全部樓層

好耐冇開花,諗住種埋今年就掉…………
點知……………………生左2隻眼! Screenshot_20200620-122543_Gallery.jpg

好無耐的 伯利恆之…………冇星之夜!
幾時先肯開粒星星出嚟呀?
回復

MasterTT 發表於 2020-6-20 13:45:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-20 12:24
好耐冇開花,諗住種埋今年就掉…………
點知……………………生左2隻眼!

你嚇下佢,佢再唔開星,掉佢落大海!
回復

小雷子 發表於 2020-6-20 13:57:29 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-20 13:45
你嚇下佢,佢再唔開星,掉佢落大海!

Ming大就叻啦!星星多到睇到悶!
回復