B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40516 988
Ison 發表於 2019-1-26 23:47:40 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-20 23:15
魚骨頭開花,呢隻紫得好靚
另外梅菜都多左好多花冧,但花期唔係好長,只可以做到接 ...

師姐每一盆都很靚
回復

小雷子 發表於 2019-1-26 23:51:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-26 23:47
師姐每一盆都很靚

多謝賞花!
回復

Firewood 發表於 2019-1-30 13:51:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-26 23:51
多謝賞花!<span class="emoji emoji1f604"></span>

小雷子,我幫佢地換左盆了!這些黃枯葉子要剪走佢嗎?剛換盆要等多久先可以施肥呀,佢地既根都好幼弱!我既傷心皮草都是換左泥,種左兩個月,根都是好幼弱咁!係咪剛搬家唔好施肥住,但傷根?
回復

小雷子 發表於 2019-1-30 21:17:23 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-1-30 13:51
小雷子,我幫佢地換左盆了!這些黃枯葉子要剪走佢嗎?剛換盆要等多久先可以施肥呀,佢地既根都好幼弱!我 ...

將黄左嘅部份剪去!種多2個星期先施肥,通常換泥后會入温室!高濕度可以加快長根!
回復

Firewood 發表於 2019-1-31 13:52:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-30 21:17
將黄左嘅部份剪去!種多2個星期先施肥,通常換泥后會入温室!高濕度可以加快長根!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

新手。。不懂,如果想製造溫室效果,咁就唔好放窗邊對嗎?放入廁所一角可以嗎?對陽光的需求呢?
回復

小雷子 發表於 2019-1-31 14:22:25 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-1-31 13:52
新手。。不懂,如果想製造溫室效果,咁就唔好放窗邊對嗎?放入廁所一角可以嗎?對陽光的需求呢? ...

温室好簡單,用一個透明密實盒或超市裝水果嘅透明膠盒就可以!放係無陽光直晒位置!
回復

小雷子 發表於 2019-2-1 14:16:31 來自手機 |顯示全部樓層
Rainbow ribbon第2朵又開啦!可惜第一朵跌了,大家唔覺眼,就放返上去!哈哈!
可能未開盡得3.5cm大,颜色比較深!遲多幾,睇下有改變先! 20190201_135140.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-2-1 14:28:54 來自手機 |顯示全部樓層
PusilIa終於開左6朵花
突然間,發現有個大肚婆出現!邊個咁大胆,等我唔係度做出呢D曳曳事??
回復

雙魚座 發表於 2019-2-1 18:48:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 14:28
PusilIa終於開左6朵花<span class="emoji emoji1f60d"></span>
突然間,發現有個大肚婆出現!邊個咁大胆,等我唔係度做出呢D曳 ...

恭喜!育苗啦!
回復

小雷子 發表於 2019-2-1 18:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-2-1 18:48
恭喜!育苗啦!

會唔會係<假懷孕>?
回復

雙魚座 發表於 2019-2-1 20:18:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 18:52
會唔會係?<span class="emoji emoji1f914"></span>

貓才會。之前見到馬生,他說超迷岩容易結果。
回復

小雷子 發表於 2019-2-1 21:23:27 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-2-1 20:18

你見到馬生咁好!
我好耐冇見過佢啦!
回復

小雷子 發表於 2019-2-8 12:47:35 來自手機 |顯示全部樓層
水種花貓 Kohleria 'Mother's Lipstick今年初!花花好似比泥種細左好多!不過顏色好靚! 20190208_120754.jpg

水種的 Rainbow ribbon第3朵花,超大朵未開盡已經有4.5cm大! 20190208_121313.jpg 20190208_111504.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-2-20 21:59:43 來自手機 |顯示全部樓層

魚魚!小雷子交功課啦!
mark twain(淺色)巳經開花啦!你覺得如何?

另外那棵mark Twain(深色)的長不大,不斷生側芽!唔知想點!
回復

hkclive 發表於 2019-2-20 23:53:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-20 21:59
魚魚!小雷子交功課啦!
mark twain(淺色)巳經開花啦!你覺得如何?<span class="emoji emoji1f605"></span>

係呀呢隻迷岩,好多側芽右唔識大,唔夠能力幫佢地分株,搞到老鼠拉龜
回復

hkclive 發表於 2019-2-20 23:53:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-8 12:47
水種花貓 Kohleria 'Mother's Lipstick今年初!花花好似比泥種細左好多!不過顏色好靚!
回復

小雷子 發表於 2019-2-20 23:58:00 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-20 23:53
見到 小雷子的 肉手

只想對比大家睇朵花真係好大,請忽略我隻肥手!
回復

hkclive 發表於 2019-2-20 23:59:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-20 23:58
只想對比大家睇朵花真係好大,請忽略我隻肥手!<span class="emoji emoji1f605"></span>

咁,我忽略左先

水種都可以咁靚
回復

小雷子 發表於 2019-2-21 00:00:07 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-20 23:53
係呀呢隻迷岩,好多側芽右唔識大,唔夠能力幫佢地分株,搞到老鼠拉龜 ...

我諗要剪去一D小苗,先可以集中谷肥主莖!
回復

小雷子 發表於 2019-2-24 21:45:03 來自手機 |顯示全部樓層

魚魚!你睇下D種子係咪正常?有冇食詐糊?
你有冇興趣要?超迷Sinningia Pusilla!
回復