B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40504 985
小雷子 發表於 2018-11-20 15:02:12 來自手機 |顯示全部樓層
魚骨頭唔知點解消完毒放落泥,又再有噏味!斬頭再種,變左呆球!
回復

小雷子 發表於 2018-11-24 13:07:29 來自手機 |顯示全部樓層
真係等到天荒地老……………
Sinningia eumorpha x sp. florianopolis終於開花啦!
係呢段漫長日中,有諗過放棄……但又唔4心……又再繼續努力照顧……
好多謝自己,要放棄話咁易,要堅持……需要更大嘅愛心!
回復

小雷子 發表於 2018-12-15 13:24:32 來自手機 |顯示全部樓層
又有花開啦!今次颜色深DD,大大朵都好靚! 20181212_164838.jpg
小雷子的梅菜種得越來越好!花花不斷!泥種真係比水苔種好好多,花花全打開! 20181215_130307.jpg
魚骨頭復活啦!終於出到小苗!好開心呀!
回復

小雷子 發表於 2018-12-23 14:50:27 來自手機 |顯示全部樓層
kohleria HCY's Dream World 種左差不多一年,今日終於第一次開花!好開心!
顏色粉紅偏橙,舆馬生相片,有啲唔同! 20181223_144952.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-12-24 15:10:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-10 12:14
靚靚Cindy又出場啦!先嚟2朵Twins花冧,好可愛,形態一樣,遲啲開花唔知係咪一樣咁靚呢?
育苗迷岩都有幾種,花樣可以差不多,但通常花瓣偏細,見Cindy 開大花,好開心。
回復

小雷子 發表於 2018-12-24 15:20:56 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-24 15:10
雷大好。Cindy 開花了。它的花是否和stone nate 一樣大呢?<span class="emoji emoji1f60d"></span>
育苗迷岩都有幾種,花樣 ...

Cindy好似大D!你有冇發覺種子Cindy好似白色花瓣有少少紫邊靚D!
回復

雙魚座 發表於 2018-12-24 15:37:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-24 15:20
Cindy好似大D!你有冇發覺種子Cindy好似白色花瓣有少少紫邊靚D!<span class="emoji emoji1f601"></span>
...

是啊!昨天初開,未開盡。今早見全開,是大花來的。淺紫花邊真是很美。
回復

小雷子 發表於 2018-12-24 15:39:00 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-24 15:37
是啊!昨天初開,未開盡。今早見全開,是大花來的。淺紫花邊真是很美。<span class="emoji emoji1f60d"></span> ...

留意下,之后係咪朵朵花都有紫邊!如果係就正啦!
回復

hkclive 發表於 2018-12-24 19:25:25 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-24 15:10
雷大好。Cindy 開花了。它的花是否和stone nate 一樣大呢?
育苗迷岩都有幾種,花樣 ...

如果cindy係開大花真係好
回復

雙魚座 發表於 2018-12-24 20:23:17 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-12-24 19:25
如果cindy係開大花真係好<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>

是很正的
回復

小雷子 發表於 2018-12-24 21:23:31 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-12-24 19:25
如果cindy係開大花真係好<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>

係好好好正架!
你冇咩?
回復

hkclive 發表於 2018-12-24 21:57:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 果然係紫色控,魚魚 比我的 cindy等緊佢開花比我睇佢重細路女,等佢比佢靚女樣我睇都要有d時間
回復

alexkai 發表於 2018-12-31 16:08:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-15 13:24
又有花開啦!今次颜色深DD,大大朵都好靚!
小雷子的梅菜種得越來越好!花花不斷!泥種真係比水苔種好好多 ...

雷大大,我棵魚骨頭過不到2018年,枯萎了
回復

小雷子 發表於 2018-12-31 17:18:17 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-12-31 16:08
雷大大,我棵魚骨頭過不到2018年,枯萎了

咁可憐!有冇生到球仔呢,有球仲有希望!

回復

alexkai 發表於 2018-12-31 23:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-31 17:18
咁可憐!有冇生到球仔呢,有球仲有希望!<span class="emoji emoji1f616"></span>

我估是因為淋了太多肥水,主幹軟掉整棵倒下了
還好有一粒小小的球仔,希望可以像大大的重生啦
回復

小雷子 發表於 2018-12-31 23:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-12-31 23:28
我估是因為淋了太多肥水,主幹軟掉整棵倒下了
還好有一粒小小的球仔,希望可以像大大的重生 ...

哈哈!你一定對佢期望好高……所以不停淋!唔緊要,有球還有希望!祝你2019年,火速爆花!(魚骨頭比梅菜更要用心打理)
回復

小雷子 發表於 2019-1-5 17:08:30 來自手機 |顯示全部樓層
小天鵝攪左好耐,終於開始生長啦!原來佢唔鐘意太多陽光,移左位好好多! 20190105_165710.jpg
魚骨頭巳經進入佳景,已有2個花冧,呢個真係要金精火眼睇到實!
回復

小雷子 發表於 2019-1-9 14:55:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子的花貓,開始復活啦!好感動!
第一次開花嘅係Kohleria Hcy's pink Surprise!
深桃红色好靚!佢啲紋理好Sharp! 20190109_100721.jpg
回復

nekotoro 發表於 2019-1-10 11:28:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子真有一手,魚骨頭的葉子漂亮,桃紅的花貓也美!
回復

小雷子 發表於 2019-1-10 12:29:46 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-10 11:28
小雷子真有一手,魚骨頭的葉子漂亮,桃紅的花貓<span class="emoji emoji1f338"></span>也美!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
你有露台,可以試下種花貓!應該會爆花!
回復