B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40515 988
小雷子 發表於 2018-10-17 12:52:02 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-17 12:48
最明我心。有無教學帖呢?花開完花梗便謝,但又有2片葉仔,可以光合作用?梗又不同莖,開完花先算。 ...

等兩塊葉仔大啲,成功機會更大!
回復

小雷子 發表於 2018-10-17 12:59:56 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-17 12:48
最明我心。有無教學帖呢?花開完花梗便謝,但又有2片葉仔,可以光合作用?梗又不同莖,開完花先算。 ...

魚魚!小雷子又佈告你兩棵小苗近況!天氣涼左,生長快左!
回復

雙魚座 發表於 2018-10-17 13:25:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-17 12:59
魚魚!小雷子又佈告你兩棵小苗近況!天氣涼左,生長快左!

感覺我育苗還不錯,但大了便徒長。
回復

小雷子 發表於 2018-10-17 13:29:51 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-17 13:25

有雀仔偷食你棵花!
小苗BB好可愛!你再玩多啲配種,等待你的新品上市!
回復

雙魚座 發表於 2018-10-17 13:32:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-17 13:29
有雀仔偷食你棵花!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
小苗BB好可愛!你再 ...

這隻雀仔,有人以為是花,問我有無紅花迷岩分享。這隻雀幾吸引呢?
回復

小雷子 發表於 2018-10-17 13:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-17 13:32
這隻雀仔,有人以為是花,問我有無紅花迷岩分享。這隻雀幾吸引呢? ...

多謝你支持!買時真係覺得佢地好可愛架!
下次可能有人問,有冇雀仔分享!
回復

小雷子 發表於 2018-10-18 11:17:10 來自手機 |顯示全部樓層
3朵小花
回復

alexkai 發表於 2018-10-21 17:36:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-17 12:10
嘩!大左好多呀粒花冧!黄葉可以剪左佢!<span class="emoji emoji1f604"></span>

雷大大,梅菜超迷岩的花苞今天消失了,又無緣開花了
但泥面鑽出了一個小小芽,應該是之前活埋的小芽長出來了
回復

小雷子 發表於 2018-10-21 18:52:55 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-21 17:36
雷大大,梅菜超迷岩的花苞今天消失了,又無緣開花了
但泥面鑽出了一個小小芽,應該是之前活 ...

梅菜曳曳豬啦!下次再玩你,送去……蒸肉餅,比你慢慢嘆!
小雷子的魚骨頭更大鑊,又發嗅,落左BIO KilI殺菌,好似就
回復

alexkai 發表於 2018-10-21 19:41:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-21 18:52
梅菜曳曳豬啦!下次再玩你,送去……蒸肉餅,比你慢慢嘆!<span class="emoji emoji1f605"></span>
小雷子的魚骨頭更大鑊, ...

雷大的魚骨頭,不知可否拆個球出來風乾,風乾應能把病菌消除,然後再重新發芽
置之C地而後生,風險大,是否可行呢?
回復

小雷子 發表於 2018-10-21 19:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-21 19:41
雷大的魚骨頭,不知可否拆個球出來風乾,風乾應能把病菌消除,然後再重新發芽 ...

我再觀察一下,再有臭味!就試你個方法!風乾咸魚骨留比大家送洒!
回復

小雷子 發表於 2018-10-22 12:43:26 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-17 13:32
這隻雀仔,有人以為是花,問我有無紅花迷岩分享。這隻雀幾吸引呢? ...

魚魚!小雷子回禮啦送上甩色K公主!相信有長尾巴的公主,你一定未見過!
20181022_123440.jpg 20181022_123502.jpg 20181022_123532.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-10-22 15:06:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-17 13:25

魚魚!今日寄出分別係呢3隻!
左:Simsim royal style
中:甩色公主
右:Achiemens Ambroise Verchaffelt

已收到,多謝!  發表於 2018-10-24 14:38
回復

雙魚座 發表於 2018-10-22 16:22:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 15:06
魚魚!今日寄出分別係呢3隻!<span class="emoji emoji1f609"></span>

多謝!收到後。原盒寄回:
Mark twain 原來想幫你浸水出根(細棵返而出根,大棵壯那些莖底脹但未有根~要大啦!壯啲)
SRG 還未出根。(這排手氣不好  -_-#)
我有棵黃花長筒(圖是重瓣,未開不知貨對不對版),還有什麼你想要,如我有多。
回復

小雷子 發表於 2018-10-22 16:45:59 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-22 16:22
多謝!收到後。原盒寄回:
Mark twain 原來想幫你浸水出根(細棵返而出根,大棵壯那些莖底脹但未有根~要 ...

多謝你!
小雷子用返你個Pooh Pooh盒寄返比你(呢個盒大小非常好用,最重要係唔洗自己整,我好懶!)
我有黃花長筒,可以唔洗寄住!
暫時未有其他需要呀!
如果你睇中小雷子其他的花花,你又話我知!等我又預備下!
回復

雙魚座 發表於 2018-10-26 06:32:35 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子 發表於 2018-10-22 16:45
多謝你!<span class="emoji emoji1f618"></span>
小雷子用返你個Pooh Pooh盒寄返比你(呢個盒大小非常好用,最重要係唔洗自 ...

雷大好。估下nate今次是開素顏或是艷妝呢?
開估啦!同時也交功課。
回復

雙魚座 發表於 2018-10-29 16:14:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 15:06
魚魚!今日寄出分別係呢3隻!<span class="emoji emoji1f609"></span>

SRG出根慢送兩枝給你。
Mark twain 生咗少少不同的小孩。
M1:淺紫無斑大花
M2:深紫少斑中花
返祖:送走莖+修葉(剪咗葉先覺得葉片太大,葉梗太短)
回復

八王爺 發表於 2018-10-30 15:04:05 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-25 23:32
雷大好。估下nate今次是開素顏或是艷妝呢?
開估啦!同時也交功課。

嘩..... 出現異色!
回復

小雷子 發表於 2018-10-31 22:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-29 16:14
SRG出根慢送兩枝給你。
Mark twain 生咗少少不同的小孩。
M1:淺紫無斑大花

今日竟然收到禮物!太驚喜!多謝晒!
包裝得好好,一定用左好多心機及時間!辛苦晒!

回復

小雷子 發表於 2018-11-3 23:06:13 來自手機 |顯示全部樓層
梅菜之前比我唔小心剪斷左,將球球浸水,出苗后改回泥種。依加又開花,最重要係朵花開得大,唔似以前半開合!究竟係咩原因呢? 20181103_225823.jpg
回復