[問題]有沒有朋友嘗試過由大陸淘櫻花種子回港?

作者: ic3b34r 发表于 2017-8-8 18:03:34
6708 42
gita 發表於 2018-3-21 19:02:54 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-21 17:15
係呀,白熊都好鐘意山櫻,第一顆種的也是旭山山櫻

咁你要加油啦. 祝成功開花 ...

多謝.  祝你早日找到心水靚櫻花! 到時請多上載分享!
ic3b34r 發表於 2018-3-21 19:23:47 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 19:02
多謝.  祝你早日找到心水靚櫻花! 到時請多上載分享!

白熊經powergun大大介紹之後已嘗試去訂了幾種新的櫻花回來香港來"馴服"
希望可以成功收到並種植啦
gita 發表於 2018-3-21 19:39:24 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-21 16:59
你呢幾棵已生到天花了, 再高就唔得了

其實我放係窗台度, 窗台大概150CM 高. 再高D可以放地上. 不過近地上就會比較少陽光和風吹到.  因為座向西北, 冬天陽光短缺, 所以暫時放近窗多點.
powergun 發表於 2018-3-21 19:44:46 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-21 19:23
白熊經powergun大大介紹之後已嘗試去訂了幾種新的櫻花回來香港來"馴服"
希望可以成功收到並種植啦 ...

希望你可以"馴服"成功
powergun 發表於 2018-3-21 19:45:55 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 19:39
其實我放係窗台度, 窗台大概150CM 高. 再高D可以放地上. 不過近地上就會比較少陽光和風吹到.  因為座向西 ...

試下剪頂芽等佢出橫枝, 唔好咁高
gita 發表於 2018-3-21 19:56:52 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-21 19:45

都會呀! thank you!
powergun 發表於 2018-3-21 20:00:42 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 19:56
都會呀! thank you!

希望你同白熊繼續update, 等我地知道香港甚至室內是否可成功種到櫻花
ic3b34r 發表於 2018-3-21 20:02:25 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-21 19:45

可能佢由佢生,之前進行高壓繁殖並矮化佢,做出美麗的盆景比較好

都得  發表於 2018-3-21 20:07
gita 發表於 2018-3-21 20:13:10 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-21 20:00
希望你同白熊繼續update, 等我地知道香港甚至室內是否可成功種到櫻花

好的. 我都想實驗下. 我之前有淘和花墟買楓樹小苗, 室內都無死, 又有轉色, 依家感覺上, 櫻花同楓樹對光線和濕度要求接近, 所以一試. 最近20多度,山櫻的葉芽已經又開始標, 遲D有新進展都會UPDATE 下.
powergun 發表於 2018-3-21 20:17:00 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 20:13
好的. 我都想實驗下. 我之前有淘和花墟買楓樹小苗, 室內都無死, 又有轉色, 依家感覺上, 櫻花同楓樹對光線 ...

好呀, 等你update, 櫻花應去花草樹木版出post的
ic3b34r 發表於 2018-3-21 22:31:49 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 20:13
好的. 我都想實驗下. 我之前有淘和花墟買楓樹小苗, 室內都無死, 又有轉色, 依家感覺上, 櫻花同楓樹對光線 ...

山櫻類你要盡量拿去通風,但多光唔熱的地方
盡量唔好有積水,否則佢都好快會死
powergun 發表於 2018-3-21 22:52:24 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-21 22:31
山櫻類你要盡量拿去通風,但多光唔熱的地方
盡量唔好有積水,否則佢都好快會死 ...

夏天多光唔熱的地方, 除非係公司歎冷氣, 否則難搵了
gita 發表於 2018-3-21 22:58:30 來自手機 |顯示全部樓層
好的。 夏天我會放在廳,濕度比較無咁高,同埋我會開風扇吹d植物,咁會通風好d。
ic3b34r 發表於 2018-3-22 09:56:26 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 22:58
好的。 夏天我會放在廳,濕度比較無咁高,同埋我會開風扇吹d植物,咁會通風好d。 ...

仲有一點要告訴你,櫻花在香港好惹紅蜘蛛,你要小心
ic3b34r 發表於 2018-3-22 09:57:03 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-21 22:52
夏天多光唔熱的地方, 除非係公司歎冷氣, 否則難搵了

咁又唔係,你只要唔直射,又有風扇或有窗對流就可以
gita 發表於 2018-3-22 12:26:02 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-22 09:56
仲有一點要告訴你,櫻花在香港好惹紅蜘蛛,你要小心

棵吉野櫻,回來不久,已在葉上發現蟲仔食葉,要用手tick走,所以葉上有不少蟲洞,前兩日檢查時又發現少了半塊葉,近看,原來痴著一條菜蟲,立即要tick走。但其他櫻就好少有蟲。我覺得可能同品種有關。

另外,紅蜘蛛呢樣,的確令人頭痛,我不少植物被害,搞極無法,最終瓜。呢樣真係室內種植的大敵- 因乾熱晒,而室內濕度吾夠,少日日照頭淋水。不過我最近終於研究出一種對治方法。哈哈。就係在盆土表面鋪上一層草苔,等佢自然生長,咁就即使不是日日淋水,盆土表面都能保持濕潤,d紅蜘蛛最怕濕,愈乾熱佢愈鍾意呀,表面濕濕地佢地就敬而遠之。因我之前有d被紅蜘蛛靠害的植物,仲未瓜,我試用呢個方法,今年至今未見紅蜘蛛,而且新出的葉大咗又莖粗咗,好似幾有用。今晚再補上圖。
ic3b34r 發表於 2018-3-22 12:58:28 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-22 12:26
棵吉野櫻,回來不久,已在葉上發現蟲仔食葉,要用手tick走,所以葉上有不少蟲洞,前兩日檢查時又發現少了 ...

你試下用噴霧間中噴下水來預防
gita 發表於 2018-3-22 13:58:05 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-22 12:58
你試下用噴霧間中噴下水來預防

都有呀. 保持下濕度.
dincat 發表於 2018-3-23 07:28:19 |顯示全部樓層

我去日本旅行時路邊執櫻花果實, 培到出苗
大約5-6月, 一地都係大量可執
ic3b34r 發表於 2018-3-23 09:16:10 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2018-3-23 07:28
我去日本旅行時路邊執櫻花果實, 培到出苗
大約5-6月, 一地都係大量可執 ...

但苗要約4年左右才有花

志左玩, 實驗  發表於 2018-3-25 10:20