求救……花之守護

作者: 小雷子 发表于 2017-8-2 12:49:36
6852 154
小雷子 發表於 2017-8-5 11:19:46 來自手機 |顯示全部樓層
無名紫,得番一塊葉,情況不妙! 20170805_105633-1134x2016.jpg
B17 發表於 2017-8-5 11:34:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-5 11:19
無名紫,得番一塊葉,情況不妙!

醒醒啦,唔好放棄,你仲未開花架..............
小雷子 發表於 2017-8-5 11:39:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-5 11:34
醒醒啦,唔好放棄,你仲未開花架..............

B大大!冇腳嘅雀仔唔會唔屎架?冇根的花係咪仍有希望呢?
B17 發表於 2017-8-5 11:44:34 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-5 11:39
B大大!冇腳嘅雀仔唔會唔屎架?冇根的花係咪仍有希望呢?

覺得佢得,就算C剩中間葉仔仲係會得,冇哂葉企唔穩就用珠石,記住佢一定得

多謝B大大鼓勵!我已充滿力啦!  發表於 2017-8-5 11:51
Ison 發表於 2017-8-5 13:08:11 來自手機 |顯示全部樓層

見你咁堅持加油,我剛有一盆情況也是差不多,我的救法去晒其他爛葉,保留中間的葉,葉柄搽上 hi-fresh, 等10分鐘,等佢傷口好些,再入泥入溫室,看看誰可再生先?加油!
花の守護 發表於 2017-8-5 13:09:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-5 11:12
搞到滿城風雨的 Nate 係男定係女?仍然係個迷!
唔緊要,識得生長話之你! ...

Nate啊
我估我等Nate大嘅呢段時間
輪到我會變左鹹魚 仲要發埋霉添
Nate幾時先得大呢?,哈哈

花の守護 發表於 2017-8-5 13:11:01 |顯示全部樓層

做實習醫生係處處碰壁嘅
甘先學到野啊嘛
小雷子 發表於 2017-8-5 13:19:05 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-8-5 13:08
見你咁堅持加油,我剛有一盆情況也是差不多,我的救法去晒其他爛葉,保留中間的葉,葉柄搽上 hi-fresh,  ...

前2天,還有3片葉的,諗住放泥種,當晚即爛左2片葉,即刻掘出來,再用水浸!
每次作決定,都覺得好掙扎! 天堂,地獄,差一線!
睇嚟,你D頂牙,生長中!應該冇問題!
小雷子 發表於 2017-8-5 13:25:35 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-8-5 13:09
Nate啊<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
我估我等Nate大嘅呢段時間
輪到我 ...

你家美女如雲,轉頭就唔記得佢啦!
花心係人嘅天性!大大!怎能會變鹹魚!
Ison 發表於 2017-8-5 13:26:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-5 13:19
前2天,還有3片葉的,諗住放泥種,當晚即爛左2片葉,即刻掘出來,再用水浸!
每次作決定,都覺得好掙扎! ...

唔想攪亂你的種法,但見你一路一路死葉,要諗下什麼地方出錯啊!
tarepanda817 發表於 2017-8-5 13:29:27 來自手機 |顯示全部樓層
感覺棵Chili轉回水浸有轉機,昨日剪走2塊黄葉,今早發現莖底脹卜卜左,雖然未有根,但葉片硬身不過點解D細葉會捲埋?我明明入左温室?
Ison 發表於 2017-8-5 13:29:34 |顯示全部樓層
種地方太熱,泥唔清潔,有沒有等他傷口乾,慢慢想想再種!
小雷子 發表於 2017-8-5 13:30:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-8-5 13:26
唔想攪亂你的種法,但見你一路一路死葉,要諗下什麼地方出錯啊!

我都好迷惘唔知邊度出錯 ! 年紀大,機器壞!
(我講棵緊老枝)
小雷子 發表於 2017-8-5 13:32:25 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-5 13:29
感覺棵Chili轉回水浸有轉機,昨日剪走2塊黄葉,今早發現莖底脹卜卜左,雖然未有根,但葉片硬身{:emoji_003: ...

感覺好強壯!一定可以出根!
小雷子 發表於 2017-8-5 13:38:43 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-8-5 13:11
做實習醫生係處處碰壁嘅
甘先學到野啊嘛<span class="emoji emoji1f61d"></span>

醫生與殺手!只在乎觀點與角度!
花の守護 發表於 2017-8-5 13:42:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-5 13:25
你家美女如雲,轉頭就唔記得佢啦!
花心係人嘅天性!大大!怎能會變鹹魚! ...

邊度甘多美女啊?
我d豆皮婆,閉花羞月啊
花の守護 發表於 2017-8-5 13:42:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-5 13:38
醫生與殺手!只在乎觀點與角度!

甘你想做醫生定殺手?
Ison 發表於 2017-8-5 13:46:01 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-8-5 13:42
甘你想做醫生定殺手?<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

自古成功在嘗試,我試過自制葉柄救活AV 葉柄是剪出來的
tarepanda817 發表於 2017-8-5 14:05:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-8-5 13:46
自古成功在嘗試,我試過自制葉柄救活AV 葉柄是剪出來的

點自製法?
Ison 發表於 2017-8-5 14:18:31 |顯示全部樓層

原先葉柄已全壞死,這是在綠葉上用剪刀剪出來的⋯⋯⋯⋯