白皮月界 - 從一粒種子開始 19/5

作者: ching99013 發表于 2017-7-23 19:04:56
22107 48
ching99013 發表於 2017-7-29 11:22:51 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-7-28 22:35
這品我也有興趣,剛剛在淘X看看,黑皮月界有紅花和白花,是否對。
謝謝樓主分享,我也想找找些種子,不過請 ...

聽前輩講並冇分別, 花顏色會隨環境氣候養份改變, 白-粉-紅都有喎

催芽就係提供種子發芽既理想環境, 如濕度、溫度等, 紙巾催芽好處係方便觀察, 濕度易控制, 冇土傳害菌
黑、白皮月界種子會有一條明顯既裂縫, 根就係果度長出
當見到根出後就要盡快上盆, 將種子裂縫果邊平放係泥面就ok

評分

查看全部評分

回復

ching99013 發表於 2017-7-29 11:24:03 |顯示全部樓層
sal.l 發表於 2017-7-28 22:44
好詳盡~ 有機會買到種子的話會試下~ XD

期待你既POST
回復

ching99013 發表於 2017-7-29 11:25:24 |顯示全部樓層
今朝返工前查查林影既

評分

查看全部評分

回復

taxitang 發表於 2017-7-29 14:44:27 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-7-29 11:22
聽前輩講並冇分別, 花顏色會隨環境氣候養份改變, 白-粉-紅都有喎

催芽就係提供種子發芽既理想環境, 如濕 ...

謝謝詳盡解說,那麼賣家說黑皮白花種子售完',現售黑皮红花,這家應對月界認識不深,唔可靠。
遲些買了播種時再請教,謝謝!
回復

ching99013 發表於 2017-7-29 17:11:28 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-7-29 14:44
謝謝詳盡解說,那麼賣家說黑皮白花種子售完',現售黑皮红花,這家應對月界認識不深,唔可靠。
遲些買了播 ...

並唔一定既, 可能佢只係養既時間唔長
成株開花都幾頻, 每次雖只有幾粒, 我覺得最緊要係種子新鮮, 同埋飽滿, 就可以保證發芽率高
我畀張相你對比下

唔飽滿同飽滿, 反轉個肚睇會好明顯

評分

查看全部評分

回復

taxitang 發表於 2017-7-29 17:41:32 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-7-29 17:11
並唔一定既, 可能佢只係養既時間唔長
成株開花都幾頻, 每次雖只有幾粒, 我覺得最緊要係種子新鮮, 同埋飽 ...

我在賣家的相片看見種子,每粒種子都有條梗,請問需不需要剪走它?謝謝!
回復

ching99013 發表於 2017-7-29 17:48:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-7-29 17:41
我在賣家的相片看見種子,每粒種子都有條梗,請問需不需要剪走它?謝謝! ...

你指卷卷既尾巴?
我會剪, 尾巴濕水會變直, 乾左會卷起, 作用係幫種子插入泥土
但我地播種唔需要, 記得係種殼自然甩脫之前保持濕度就ok~
回復

taxitang 發表於 2017-7-29 18:18:09 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-7-29 17:48
你指卷卷既尾巴?
我會剪, 尾巴濕水會變直, 乾左會卷起, 作用係幫種子插入泥土
但我地播種唔需要, 記得係 ...

謝謝助我有機會成功。
回復

lonely_wanderer 發表於 2017-7-30 13:53:57 來自手機 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-7-29 11:25
今朝返工前查查林影既

師姐啲月界B好健康喎!我都好想試下播種。
回復

ching99013 發表於 2017-8-22 13:12:39 |顯示全部樓層

葉片出到4~5片左右開始減慢生長, 子葉以下既部份明顯變粗
綠白色有裂紋, 應該已經木質化, 期待長出白皮美麗既肥莖

黑皮

同盆既矮仔

回復

ching99013 發表於 2017-9-22 09:54:01 |顯示全部樓層
2個半月

回復

ching99013 發表於 2017-11-13 17:26:45 |顯示全部樓層
4個多月

回復

DLee 發表於 2017-11-13 21:17:05 |顯示全部樓層
very nice
回復

sal.l 發表於 2017-11-13 22:05:46 |顯示全部樓層
回復

TMSulcata 發表於 2017-11-14 22:12:44 來自手機 |顯示全部樓層
Wow, 超級得意
種得好好
回復

ching99013 發表於 2018-1-23 16:22:47 |顯示全部樓層

話咁快已經半年, 月界越生越靚, 雖未有肥莖睇但夢幻既葉片都叫可以欣賞下

瘋長vs正常

呢顆我都唔知佢咩樹, 生得比其他快好多, 盤口徑6cm, 佢葉覆已超過8cm, 伸晒手腳去隔離左右既鄰居度Σ( ° △ °)
最近仲狂爆芽, 數到有6個以上新生長點...
回復

小紅楓樹 發表於 2018-1-23 16:42:36 |顯示全部樓層
用夢幻來形容, 系幾貼切!
回復

joesfish 發表於 2018-1-23 17:08:28 |顯示全部樓層
哈哈,好似鹿角苔
回復

ching99013 發表於 2018-1-23 17:09:59 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2018-1-23 16:42
用夢幻來形容, 系幾貼切!

人地講架~我照字讀
回復

ching99013 發表於 2018-1-23 17:10:41 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2018-1-23 17:08
哈哈,好似鹿角苔

冒緊泡既鹿角苔
回復