DIY護膚品存放問題

作者: bal1214 发表于 2017-7-18 17:19:48
1805 2
舉例:如以下配方沒有加水, 是否也要加抗菌劑,或如用維他命E抗氧化,葡萄柚籽提取物GSE作抗菌是否足夠.
請問可有人列出,一般水類產品, 如放室內地方,分別有加抗菌和沒加的存放期多久, 而油類產品也有同樣疑問

牛頭角姐姐教的缷妝油:
30g透明乳化劑, 橄欖油270ml

謝謝大家解答
gogogogo 發表於 2017-7-20 05:55:25 |顯示全部樓層
無水一般唔洗防腐劑
有水可以放幾耐唔可以一概而論
但一般市面的產品 最多7日就會玩完(唔落)

落左的要睇落邊隻、落幾多、有幾多吸水劑、有幾多活性成分
無法子有個好明確的數字

至於你個支油
一般黎講 唔會建議用咁重橄欖油的配方
不過就你個到 唔洗落防腐劑 最好落少少維他命E

多謝你意見  發表於 2017-7-26 00:21
jellyfishy 發表於 2017-7-20 09:29:10 |顯示全部樓層

你問既問題, 認真答的話係可以作為大學研究項目.

簡單答, 如樓上所言"放幾耐唔可以一概而論", 要看你製作時的衛生度, 環境乾爽有無菌, 存放位置, 物材品質, 物料種類, ETC. 全都可影響支潔面油的耐用度.

我做潔面油唔會用橄欖油, 因為覺得太潤容易出油脂粒, 比較喜歡用爽D的冷壓芝麻油, 其他較爽的可試 米糠 / Macadamia oil / Grapeseed oil, 曾用過 TEEN80 做潔面油, 放三個月都唔壞, 依家直頭唔再用TEEN 或加什麼乳化劑做潔面油了, 索性就咁倒開一支油+ (tea tree + peppermint 1%) 做潔面油, 搓完面濕水上面, 再用皂洗面, 簡單方便又無添加, 皮膚亦清爽唔太乾又無出痘, 加左靚精油的潔面油, 通常2個月無變, 但都係句"放幾耐唔可以一概而論".

玩左七年DIY, 依家傾向簡單化自然化, 加太多化學野唔係我杯茶, 更唔洗買到成屋東西, 要諗D 野點擺點用都係煩, 又製造垃圾!

多謝你回覆, 因為新手, 越上網睇人地的配方越頭大越亂, 做得DIY,當然都係想天然D, 你好好分享埋你的配方, 好有參考價值.  發表於 2017-7-26 00:25