請問檸檬薄荷是否同香蜂草是一樣的?

作者: cary1388 发表于 2017-7-10 14:07:04
2465 9
各位, 請問檸檬薄荷是否同香蜂草是一樣的? 謝謝
ykwcherry 發表於 2017-7-16 19:06:39 |顯示全部樓層
我都想知啊
咁,留个档档先
ic3b34r 發表於 2017-7-21 20:16:44 |顯示全部樓層
成日見各位話唔同,但見個樣真的好相似
雙魚座 發表於 2017-7-21 20:43:53 來自手機 |顯示全部樓層
各位好,發表一下意見。個人覺得一樣。
GarfieldLai 發表於 2017-7-29 07:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
我都想知啊!我見薄荷可以水種。。。唔知香蜂草可唔可以水種呢?
powergun 發表於 2017-7-29 08:08:11 |顯示全部樓層
GarfieldLai 發表於 2017-7-29 07:46
我都想知啊!我見薄荷可以水種。。。唔知香蜂草可唔可以水種呢?

基本上乜植物都可以水種的, 有人連多肉植物都用水種起來的
cary1388 發表於 2017-7-29 10:37:23 |顯示全部樓層
但有人知檸檬薄荷是否同香蜂草是一樣呢?
morning 發表於 2017-8-2 11:56:39 |顯示全部樓層
睇學名/英文名,薄荷有好多品種,每年仍然有更多既品種出現,係咪有種叫檸檬薄荷既薄荷真係唔知
香蜂草又叫檸檬香蜂草,學名係Melissa officinalis,英文叫Lemon balm同薄荷係同科但不同屬既植物

之前見有花友貼上黎檸檬薄荷種子既相,包裝上係簡體字,英文明明寫住Lemon balm,然後中文名卻又寫檸檬薄荷,而圖片中既樣又係Lemon balm既樣

所以,想知到底係咩,精明既花友唯有從多方面考證啦
cary1388 發表於 2017-8-3 09:07:03 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-8-2 11:56
睇學名/英文名,薄荷有好多品種,每年仍然有更多既品種出現,係咪有種叫檸檬薄荷既薄荷真係唔知
香蜂草又叫檸 ...

感謝你回答.
mowo 發表於 2017-8-7 19:32:57 來自手機 |顯示全部樓層
網上查了一下,它們是不一樣的,走桱是不一樣啊!