返回列表 發新帖

請問螞蟻是否害蟲?

作者: ic3b34r 發表于 2017-7-4 19:48:01
3481 27
fm_plant 發表於 2017-7-10 14:08:52 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-10 09:55
今日繼續去觀察,暫時真的一隻蟻都唔見,所以應該有效,所以白熊把那藥盒拿了去別的地方,免一陣殘留太多 ...

進退有度!明智!
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-15 11:09:41 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-10 14:08
進退有度!明智!

昨天開始又見到一堆細蟻,似乎只是消滅到大蟻,而殺唔到蟻后,看來白熊要清左D泥佢咁才可以完全殺死佢地
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-16 08:04:35 |顯示全部樓層

白熊昨天清泥時就發現... 原來堆螞蟻已經入侵並住進無花果主幹中(已食了約8CM高的主幹蕊並住進去)....

沒法子了,唯有全顆無花果去根,再分枝用生根劑插枝嘗試救返佢地,但已白白浪費十三隻無花果...

各位無花果友請小心,原來螞蚱並非無花果朋友,他們會食你樹幹(由根下面開始),之後住進去並不停咁生
回復

fm_plant 發表於 2017-7-16 11:40:20 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-16 08:04
白熊昨天清泥時就發現... 原來堆螞蟻已經入侵並住進無花果主幹中(已食了約8CM ...

好慘!
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-16 16:14:07 |顯示全部樓層

係呀,昨天白熊成日好灰,差點變灰熊,幸好之前已經有用泥嘗試高壓法令部份枝條生左D根,今次唯有重新種過

所以大家見到螞蟻都是有殺錯無放過好
回復

fm_plant 發表於 2017-7-16 16:48:37 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-16 16:14
係呀,昨天白熊成日好灰,差點變灰熊,幸好之前已經有用泥嘗試高壓法令部份枝條生左D根,今次唯有重新種 ...

明白白熊大嘅感受,我棵無花果都見過蟻嘅足跡…… 不過我正試緊睇下可唔可以營造一個微小程度嘅 “多元化物種” 環境(簡單講就係盡量唔用 “藥”,正常照顧,其他盡量由得佢),想睇下咁嘅環境 “長遠計” 會唔會對種植有利 D,所以只要 D 植物可以繼續生長(即使暫時結唔到果),我都唔會太在意。E 一兩年暫時觀察到 D 蟲害少咗……
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-16 16:52:15 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-16 16:48
明白白熊大嘅感受,我棵無花果都見過蟻嘅足跡…… 不過我正試緊睇下可唔可以營造一個微小程度嘅 “多元化 ...

白熊觀察過有螞蟻的植物是沒有發現有如根粉介殼蟲、紅蜘蛛之類,可能螞蟻會把它們當食物食埋,但是螞蟻會找地方做巢生育,長遠也不是好事
回復

fm_plant 發表於 2017-7-16 17:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-16 16:52
白熊觀察過有螞蟻的植物是沒有發現有如根粉介殼蟲、紅蜘蛛之類,可能螞蟻會把它們當食物食埋,但是螞蟻會 ...

明白!不過因為我想觀察再長遠 D,所以為咗 E 個目標,可以由得一兩/幾棵成為犧牲品…… 除非有白蟻或者天牛。
回復