請問螞蟻是否害蟲?

作者: ic3b34r 發表于 2017-7-4 19:48:01
3483 27
同上,白熊最近發現在無花果樹上間中有好幾隻螞蟻,但暫時未見佢地有咬果的情況
只見過佢地一堆在圍住D好似甲蟲既(比較扁,貼在葉或柄上)

唔知佢地是在清理呢隻蟲定是..?

謝謝
Aking 發表於 2017-7-5 21:58:04 |顯示全部樓層
其實益蟲或是害蟲的定義是由自己决定的,如果佢對您啲
作物造成傷害,又或者數量太多造成騷擾,就是害蟲,螞蟻
是昆蟲屍体的清道夫來的,應該不吃植物,遲啲無花果成熟
時就好難講,如果覺得困擾,可以在條蟻路上灑少許爽身粉,
就可以將佢地趕去別處了
回復

fm_plant 發表於 2017-7-5 22:22:14 來自手機 |顯示全部樓層
同意 Aking 觀點:螞蟻會養蚜蟲;但聽聞螞蟻係白蟻嘅死敵…… 紅火蟻就要特別小心,又咬人又咬植物(新聞講)。
回復

fm_plant 發表於 2017-7-5 22:36:50 來自手機 |顯示全部樓層

如果喺 “室內” 有蟻/其他節肢昆蟲(例如蟑螂),可以用 “硼酸粉”(藥房有售:幾蚊一盒仔) + “食物”(例如糖)放 D 喺佢哋出現嘅地方/路徑上,節肢類昆蟲食咗會令佢哋 “傳” 給同伴,造成佢哋集體死亡。可以有效一段比較長嘅時間,不過每次要溝唔同食物,因為同一種食物(味道),佢哋會有警覺性。另外硼酸有毒性,所以切勿接觸到人/動物嘅食物,亦盡量 “不要” 用於盆栽中,因為好少分量已經會傷害植物(我試過中招,攪到棵植物落曬葉,好長時間先至復原)。
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-6 09:14:50 |顯示全部樓層
謝謝Aking 同fm_plant ,咁白熊暫時先觀察再決定,始終怕佢掂完藥之後再掂我無花果,食左之後...
所以如果有螞蟻貼之類會好D,唔知有冇既呢!?謝謝
回復

nightscrawler 發表於 2017-7-6 23:01:34 |顯示全部樓層
好似甲蟲既(比較扁,貼在葉或柄上)

>> 我覺得多數係蚜蟲...
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-7 10:37:02 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-7-6 23:01
好似甲蟲既(比較扁,貼在葉或柄上)

>> 我覺得多數係蚜蟲...

謝謝,咁即係白熊見一隻蟻殺一隻比較好,免佢地合作整死無花果
回復

nightscrawler 發表於 2017-7-7 13:46:54 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-7 10:37
謝謝,咁即係白熊見一隻蟻殺一隻比較好,免佢地合作整死無花果

我之前都試過有蟻+蚜蟲, 結果當然係殺殺殺.
普通蟻粉對殺蟻已好有效

掉返轉, 我見我有盆樹仔都有蟻, 但沒有蚜蟲, 現在冇殺, 觀察緊有冇影響
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-7 13:50:10 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-7-7 13:46
我之前都試過有蟻+蚜蟲, 結果當然係殺殺殺.
普通蟻粉對殺蟻已好有效

白熊只怕佢走過蟻粉之後再上無花果,怕會食左之後會中毒
回復

fm_plant 發表於 2017-7-7 16:00:04 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-7 13:50
白熊只怕佢走過蟻粉之後再上無花果,怕會食左之後會中毒

蟻粉好大機會含有硼酸成分,建議盡量 “不要” 用於種植物嘅盆/泥土:

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=201529&page=1&mobile=2#pid2303171

如果係戶外,關於 “螞蟻+蚜蟲” E 個組合問題:螞蟻我會隻眼開隻眼閉(提防將來會有白蟻)、只著眼於蚜蟲…… 蚜蟲,可以噴開稀咗嘅 “肥皂/洗潔精水”(係我唯一會用於植物嘅 “化武”:毒成低、較易分解),用肥皂水噴蚜蟲好有效!(不過請確保 “鹼” 對該植物冇唔好影響,例如 “白蘭” 就對肥皂水有 “好大反應”,白蘭吸收咗肥皂水不但葉會好易枯萎、甚至整棵 C 俾你睇)
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-7 17:27:21 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-7 16:00
蟻粉好大機會含有硼酸成分,建議 “切勿” 用於植物/盆栽:

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthr ...

白熊開始懷疑螞蟻會咬無花果的葉,迫無花果產生類似沙糖的東西,之後拿去吃.
回復

nightscrawler 發表於 2017-7-8 01:55:41 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-7 17:27
白熊開始懷疑螞蟻會咬無花果的葉,迫無花果產生類似沙糖的東西,之後拿去吃. ...

好有可能係蚜蟲做既
回復

fm_plant 發表於 2017-7-8 07:16:15 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-7 17:27
白熊開始懷疑螞蟻會咬無花果的葉,迫無花果產生類似沙糖的東西,之後拿去吃. ...

點解會有 E 個結論?
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-9 11:26:45 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-8 07:16
點解會有 E 個結論?

因為見度有幾隻蟻在圍住,當整走佢之後會見到類似沙糖的東西在葉上
回復

fm_plant 發表於 2017-7-9 18:58:09 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-9 11:26
因為見度有幾隻蟻在圍住,當整走佢之後會見到類似沙糖的東西在葉上

原來係咁,我留心下先
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-9 22:14:46 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-9 18:58
原來係咁,我留心下先

最終白熊都是想一了百了(因怕螞后係咁生都無用,所謂擒賊先擒皇,搞掂蟻后唔使煩),在百X超市買了除蟲藥餌,放左之後初頭見到幾隻出入間藥屋,幾小時唔見曬
回復

fm_plant 發表於 2017-7-9 22:55:12 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-9 22:14
最終白熊都是想一了百了(因怕螞后係咁生都無用,所謂擒賊先擒皇,搞掂蟻后唔使煩),在百X超市買了除蟲藥 ...

睇嚟你隻藥幾有效啵
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-9 22:57:03 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-9 22:55
睇嚟你隻藥幾有效啵

未知,因第一次試,而且是超市貨... 因感覺佢應該會比我亂買回來安全一點吧﹗而且6個都只是約38
白熊暫時只試一隻觀察下
回復

fm_plant 發表於 2017-7-9 23:00:21 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-9 22:57
未知,因第一次試,而且是超市貨... 因感覺佢應該會比我亂買回來安全一點吧﹗而且6個都只是約38
白熊暫時 ...

繼續等大大你嘅試用成果分享!
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-10 09:55:48 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-9 23:00
繼續等大大你嘅試用成果分享!

今日繼續去觀察,暫時真的一隻蟻都唔見,所以應該有效,所以白熊把那藥盒拿了去別的地方,免一陣殘留太多在無花果中
回復

12下一頁