夏天了 天鵝湖的養肉問題

作者: sher__L 發表于 2017-7-4 13:51:49
1022 3
Hi 各位師兄、師姐,
我係一名新手,種左肉肉大概一年多時間,一直有睇你地養肉肉的心得,但一直都冇發言,經驗都唔多。
今次遇到一d問題 尋找唔到答案。所以好想請教下,問題的所在。

圖一  :
左 (係表妹寄養我家的,因為佢屋企 冇陽光曬 攤大餅,所以放左係我屋企的療養),
右 (係我自己的)
我地同一時間 一齊買的

1)買既時候 店主話係天鵝湖,但種種下對比返網上 覺得唔似,其實係咪應該係 '祇園之舞'
2)我個棵近一個月來 中間的葉邊 忽然有黑邊,葉色都變淡 (之前係跟表妹個棵一樣)其實係咪曬傷左?
3)呢2日發現 中間有鮮粉紅色 以為佢恢復過來 葉心出新葉,但望望下唔似,請問係咪出花?如果出花 我係咪要剪?(請見圖4)

請各位幫忙解答,謝謝。
maxwaggon 發表於 2017-7-4 15:35:54 |顯示全部樓層

逐個答:
1)“祇園之舞” 波浪程度大好多,所以不是!
2)那是高温灼傷,你是淋完水就拿去曬嗎?
3)是花梗來的!想不想看花?想就留!
      花梗的葉一樣可以拿來插的!不要浪費啦!
回復

sher__L 發表於 2017-7-4 17:00:44 來自手機 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2017-7-4 15:35
逐個答:
1)“祇園之舞” 波浪程度大好多次,所以不是!
2)那是高温灼傷,你是淋完水就拿去曬嗎?

謝謝回覆,咁有可能淋完水 曬親了,因為有一次忘記左太陽未收得哂就淋左水。
原來花仲可以剪落黎插。咁遲下就剪落黎插啦。
回復

maxwaggon 發表於 2017-7-4 19:46:35 來自手機 |顯示全部樓層
sher__L 發表於 2017-7-4 17:00
謝謝回覆,咁有可能淋完水 曬親了,因為有一次忘記左太陽未收得哂就淋左水。
原來花仲可以剪落黎插。咁遲 ...

是花梗上的葉!
開花時就可以摘下來葉插!
等開完花那些葉就枯,這時就沒用了!
回復