迷你玫瑰真係迷你玫瑰 !!

作者: sarshk2014 发表于 2017-7-4 09:44:48
10206 84
長不大的迷你花 發表於 2018-5-31 00:17:05 來自手機 |顯示全部樓層
我果盆仲細過你呢盆好多
sarshk2014 發表於 2018-6-1 09:48:09 |顯示全部樓層
舊年買番泥時啲枝好短好細盆,種種下啲枝就越種越長,感覺好似好大盆,其實只係高左。
雙魚座 發表於 2018-6-1 10:06:41 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-26 08:42
好開心又同大家見面啦,好開心佢又開花啦;又係酷熱天氣下開花,真係冇佢乎!
唔覺唔覺種咗佢一年多啦,依 ...

恭喜樓主種過一年。望年年有花賞。
sarshk2014 發表於 2018-6-3 08:46:52 |顯示全部樓層
計計下佢都開左成個星期啦,越開越似大麗花;  今個花期都算滿意啦,都算有個交代啦!辛苦佢囉!

係時候幫佢修剪下,俾佢休息下啦,留番三條枝玩插枝,睇下佢生唔生;上個冬天佢唔肯開花,希望今個冬天會開啦!始終覺得玫瑰花冬天開會靚尐咁架!

mini_rose_20180602_2.jpg mini_rose_20180602_3.jpg
長不大的迷你花 發表於 2018-6-3 12:03:30 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-3 08:46
計計下佢都開左成個星期啦,越開越似大麗花;  今個花期都算滿意啦,都算有個交代啦!辛苦佢囉!

點解變左粉色?

請看27/28樓。:)  發表於 2018-6-4 12:38
sarshk2014 發表於 2018-6-4 12:34:40 來自手機 |顯示全部樓層

好開心又可以同大家見面!更開心係佢咁快又開花啦!今個花期叻叻,因為冇見島有蟲害,依然只淋洗米水當做肥料。

12號開左第一朵,好靚架!

跟住15號開埋第二朵,標準啦!

辛苦哂囉!等佢抖一排先啦!過左中秋至俾佢再開花啦!
sarshk2014 發表於 2018-7-16 12:09:45 |顯示全部樓層
大家想唔想知果三枝插枝依加係點嘅下長呢!呼…呼…呼……有兩枝先後壯烈犧牲左!佢地同樣生根後冇耐就基部發黒而死,兇手好可能係依條蟲(箭咀示)?爭番一枝努力求存,希望佢大步覧過啦!

sarshk2014 發表於 2018-10-17 08:52:36 |顯示全部樓層

冇見幾個月,好開心又同大家見面啦! 因為“入秋第一開”泥啦!涼涼地果然唔同尐!花大左又靚左!十二號爆冧,十六號開曬,今日變左茶花咁!都係照舊只淋洗米水,我覺得重有進步空間,努力!

睇番條插枝先,都係全冇動靜,繼續吊命中!都係繼續唔理佢。

重有兩個冧泥緊,遲尐見!
summerhk123 發表於 2018-11-5 10:41:46 來自手機 |顯示全部樓層
你種得好靚,我種一星期已屎左⋯ 請教你,你放什麼位置?曬到幾多個鐘太陽?我果度曬5個小時,是否太長時間?
sarshk2014 發表於 2018-11-7 09:01:27 |顯示全部樓層

好唔開心又同大家見面啦! 因為冇花睇囉!比尐釆花雀啄晒去囉!兩個冧都啄晒,激死!

冇花睇咁就睇插枝啦,依枝六月插到依加,成半年啦,依然唔生唔死,真係冇佢乎!

依三技係七月中剪出黎,今次試下浸水,浸左三個月都係冇根出,只係發左尐灰灰白白嘅野出黎,睇睇下覺得唔妥,拿拿林又轉番落泥。

今日睇有尐喜色,有幾隻芽大左,希望今次唔係虛火啦!

sarshk2014 發表於 2018-11-7 10:11:13 來自手機 |顯示全部樓層
summerhk123 發表於 2018-11-5 10:41
你種得好靚,我種一星期已屎左⋯ 請教你,你放什麼位置?曬到幾多個鐘太陽?我果度曬5個小時,是否太長時間 ...

原來有人留帖,即刻開心番晒。
多謝鼓勵先;開心“些牙”小小經驗啦:
1:種玫瑰真係乜都要多,肥多太陽多蟲蟲多…;所以種佢之前要諗清楚!不過話又咁講,我種佢只係淋洗米水,每日最多只有三小時陽光。咁都得可能因為佢太粗生。
2:如果你係新手,咁買尐平平地嘅玫瑰黎種啦,粗生尐易上手尐。我依盆迷你玫瑰只係$20。
川流不息 發表於 2019-3-20 13:54:03 |顯示全部樓層
樓主種得好好呀~
繼續等睇你D靚花花~
sarshk2014 發表於 2019-3-22 08:21:41 來自手機 |顯示全部樓層
個帖沉到落底都有人睇,好多謝大家咁關心佢,超開心超感動呀! 佢已經有冧啦,如無意外,過多十幾日就會開花,到時再同大家update近況,依架睇住個冧先啦!
lblemon 發表於 2019-3-25 16:22:23 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-3-22 08:21
個帖沉到落底都有人睇,好多謝大家咁關心佢,超開心超感動呀![e ...

建議樓主正經買水溶肥比佢啦,洗米水唔夠肥力的,而且洗米水係要發左酵先得,會臭的,不是用新鮮洗米水。
sarshk2014 發表於 2019-4-8 14:04:38 |顯示全部樓層

各位觀眾,2019年第一開……黎啦!
好開心架!成個冬天冇見啦,佢囉!好似瞓左咁,其實香港冬天都唔係好凍啫!應該好適合玫瑰生長,但係佢都係死下死下咁唔肯生,天氣熱番佢又生猛番晒 ,連續兩年都係咁,顛覆晒所有理論,受熱唔受凍,真係冇佢乎!
四月二日開始爆冧,開到今日至開晒 ……

今次開得好有覇氣!

睇番尐插枝先,舊年插左十幾枝,死剩一枝,佢吊命吊左N個月,終於有反應,算唔算奇跡呢!
不過結果都係一樣……祝佢一路好走啦!
sarshk2014 發表於 2019-4-8 14:13:46 |顯示全部樓層
lblemon 發表於 2019-3-25 16:22
建議樓主正經買水溶肥比佢啦,洗米水唔夠肥力的,而且洗米水係要發左酵先得,會臭的,不是用新鮮洗米水。 ...

試多個方法冇壞啫!邊得閒等佢發酵呀!唔攪咁多野啦;用新鮮洗米水淋咗佢兩年,效果都算唔錯啦;唔麻煩唔死得唔覺臭唔惹蚊滋,仲有花開添,都算成功啦!
sarshk2014 發表於 2019-4-9 08:21:39 |顯示全部樓層

RE: 新鲜洗米水種迷你玫瑰 !!

今日隻色退得幾靚,影多張相先!

sarshk2014 發表於 2019-4-14 12:11:34 來自手機 |顯示全部樓層
話咁快“2019年第一開”又到尾聲囉!開咗差唔多兩星期啦,佢已經变咗粉红色,但依然咁有覇氣。唔舍得都要剪啦!又要等下一造再見啦!

violet_bb 發表於 2019-4-14 18:11:58 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-4-14 12:11
話咁快“2019年第一開”又到尾聲囉!開咗差唔多兩星期啦,佢已經变咗粉红色,但依然咁有覇氣。唔舍得都要剪 ...

形態同顏色都好靚呀!
影出嚟唔覺細丫!但係好迷C你!
sarshk2014 發表於 2019-4-16 08:57:39 來自手機 |顯示全部樓層
實際都唔細架!直徑有成兩寸多,種咗兩年今次最大朵,我睇都係佢嘅極限!