芙蓉植物驅幹發霉

作者: namly 发表于 2017-7-1 15:23:20
2107 7
各位大大好,小弟第一次種植盆栽
但見到植物嘅幹部近根嘅位置有白色一撻撻
其實都出現左一段時間,但我怕佢有咩病到時救唔返就慘
想請問各位版友佢係咪病左? image.jpeg image.jpeg

謝謝
Aking 發表於 2017-7-2 20:52:25 |顯示全部樓層
好像是持續太濕所以發霉  
namly 發表於 2017-7-3 15:18:46 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-7-2 20:52
好像是持續太濕所以發霉

謝謝你
我啱啱開始學種嘢
其實我唔知要隔幾耐淋一次水
我見佢成日都有好多葉枯萎
唔知係咪曬唔到陽光定唔夠水
所以增加左淡水次數
但如果淋得多又會驅幹發霉...可以點做?
Aking 發表於 2017-7-4 20:56:02 |顯示全部樓層
namly 發表於 2017-7-3 15:18
謝謝你
我啱啱開始學種嘢
其實我唔知要隔幾耐淋一次水

記得最初買盆栽,一定問店員幾耐淋一次水,
一次淋多少,而家諗起都覺得好笑。
我種的植物中除了辣椒天天要淋两次水,其餘
都是憑觀察的,我會拿起来感覺一下,如果重
甸甸的就不用澆水,如果剩下20-30%水才加水,
加水要加到有水滴出,有多要倒掉,不要積水,
植料最好混入疏水植料如珠石、蛭石…等等,見
植物或土面有點乾可以噴水~
namly 發表於 2017-7-7 18:10:45 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-7-4 20:56
記得最初買盆栽,一定問店員幾耐淋一次水,
一次淋多少,而家諗起都覺得好笑。
我種的植物中除了辣椒天天 ...

多謝你的回覆
因為盆盆栽係朋友送嘅,我上網又搵唔到要淋姢戈多次水,所以都好隨心
係因為之前見佢出現好多枯葉,上網搵原因原來個盆太細啲根出晒唻就要換盆,換左盆而家繼續時不時有枯葉我擔心佢有病,但又搵唔到人問
Aking 發表於 2017-7-7 20:51:07 |顯示全部樓層
namly 發表於 2017-7-7 18:10
多謝你的回覆
因為盆盆栽係朋友送嘅,我上網又搵唔到要淋姢戈多次水,所以都好隨心
係因為之前見佢出現好 ...

如果而家仲係咁濕,可以試試混入10-20%乾的疏水植料
吸收水份
namly 發表於 2017-7-11 16:57:56 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-7-7 20:51
如果而家仲係咁濕,可以試試混入10-20%乾的疏水植料
吸收水份

好的
謝謝你

唔洗客氣 ^_^  發表於 2017-7-11 20:04