斑葉串串心,一串心錦

作者: 八王爺 發表于 2017-6-30 17:58:30
1850 7
這個實在種了好多次,由一大盆,總是種到漸漸越來越細,越來越少。

有沒有花友有好的心得?

可以分享一下嗎?

因為近日高溫,睇佢D生勢又開始疲弱!

川流不息 發表於 2017-6-30 23:04:40 |顯示全部樓層
錦與沒錦係咪會差好遠呢?

我家那棵不是錦, 除了冬天忘記了它沒有澆水所以枯了好多以外, 都生的很好。
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-30 23:55:14 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-30 23:04

我家那棵不是錦, 除了冬天忘記了它沒有澆水所以枯了好多以外, 都生的很好。 ...

呢種係咪要晒太陽的?我行花墟都見到, 曾經都有唸過買的, 不過見到佢好似好柔弱, 好難種咁, 最終就只睇無買
回復

川流不息 發表於 2017-7-1 00:12:09 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-30 23:55
呢種係咪要晒太陽的?我行花墟都見到, 曾經都有唸過買的, 不過見到佢好似好柔弱, 好難種咁, 最終就只 ...

唔洗曬的,我最初買時住果度個廳好陰暗佢都冇問題的,但當然就生得慢D。

我而家住果度窗係好光猛會西斜,夏天我放佢在離窗1.5米的檯面位。(冬天會放返近D窗)

我最初唔識,當佢係其他多肉咁種,但好快就發現佢好喜歡水,一乾就可以淋。
回復

小蘑菇 發表於 2017-7-1 09:11:23 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-7-1 00:12
唔洗曬的,我最初買時住果度個廳好陰暗佢都冇問題的,但當然就生得慢D。

我而家住果度窗係好光猛會西斜 ...

咁夏天要唔要噴葉的? 佢係夏天生生長, 冬天落葉?
回復

八王爺 發表於 2017-7-1 10:13:45 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-30 16:04

我家那棵不是錦, 除了冬天忘記了它沒有澆水所以枯了好多以外, 都生的很好。 ...

我就係有錦和普通一齊種,普通的無事,生長好好,越來越多子球,葉又大塊。

但是有錦的,就不斷死,新葉又唔大,子球也不長。同一樣環境,好似完全不同的習性。
所以先開一帖,希望各位賜教。
回復

川流不息 發表於 2017-7-1 11:46:48 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-7-1 09:11
咁夏天要唔要噴葉的? 佢係夏天生生長, 冬天落葉?

夏天會茂盛D生快D, 冬天都唔會落葉的, 會枯只係因為我唔記得淋水

我都冇噴葉的
回復

川流不息 發表於 2017-7-1 11:47:45 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-7-1 10:13
我就係有錦和普通一齊種,普通的無事,生長好好,越來越多子球,葉又大塊。

但是有錦的, ...

原來會咁唔同的,

咁就等大師們答王爺了
回復