請問如何滅白粉虱?

作者: eelleung 發表于 2017-6-29 12:18:22
4766 13
早前在花墟買了香蜂草, 個多星期之後出現白粉虱, 之後連旁邊的藍目菊都出事...但在旁邊的迷迭香和紫羅蘭則什麼事也沒有...
剪幾香蜂草留種之後, 兩盆都掉了~
到現在香蜂草終於浸到出根, 但又開始發現有白粉虱.....
請問要怎樣才可以根治??
又, BASIL 會不會野白粉虱? 因為都想買來種...
THX~
B17 發表於 2017-6-30 12:55:44 |顯示全部樓層
白粉蝨會飛,散播能力強,如果盆數唔多,掉哂中招嘅花,隔幾星期,確定冇,再種過

回復

柏斯娜 發表於 2017-8-5 11:43:46 來自手機 |顯示全部樓層
用黃色捕蟲紙啦,佢地會飛晒去吸住
回復

Kikiflower 發表於 2017-8-5 22:40:40 來自手機 |顯示全部樓層
我屋企都有,我直接丟左有佢卵既葉。。逐個捉。。都消滅左好多。。
回復

Miumeal 發表於 2017-8-22 00:54:14 來自手機 |顯示全部樓層
啊呀,今日我都發現九層塔同甜羅勒都有蟲,我見連泥都有蟲,係咪全部都要掉?
回復

雙魚座 發表於 2017-8-22 08:52:48 來自手機 |顯示全部樓層
Miumeal 發表於 2017-8-22 00:54
啊呀,今日我都發現九層塔同甜羅勒都有蟲,我見連泥都有蟲,係咪全部都要掉? ...

你好,泥有蟲(有沒相?),試下茶籽粉放泥面加水。
回復

Miumeal 發表於 2017-8-22 16:11:54 來自手機 |顯示全部樓層
佢哋好細隻白色,又走得快,我係之前響12蚊店買既,日植果實用肥料黎,落左10到炸-_-
回復

Miumeal 發表於 2017-8-22 16:13:06 來自手機 |顯示全部樓層
即係連葉連泥而家都有蟲,嗚嗚.....
回復

雙魚座 發表於 2017-8-22 16:26:41 來自手機 |顯示全部樓層
Miumeal 發表於 2017-8-22 16:13
即係連葉連泥而家都有蟲,嗚嗚.....

你好,如會飛的在葉面試'黃紙。種食用野下藥無什麼選擇。試1,茶籽粉浸水至起泡過濾,用啲起泡水噴葉。2,酒精抹葉。3,泡打粉加菜油加洗潔精開水。
回復

Miumeal 發表於 2017-8-22 17:06:08 來自手機 |顯示全部樓層
多謝教導,但佢地既葉唔係唔濕得水咩?
回復

B17 發表於 2017-12-2 19:18:21 |顯示全部樓層

呢個利害,可能已經睇左答案,既然答案在手,又或者答案冇料到,就再睬你地都傻
回復

powergun 發表於 2017-12-3 15:23:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-2 19:18
呢個利害,可能已經睇左答案,既然答案在手,又或者答案冇料到,就再睬你地都傻  ...

算啦, 無必要斤斤計較
回復

mk2325 發表於 2017-12-4 12:28:20 |顯示全部樓層
香蜂草不貴,銷毀再買比較化算。真的要嘗試防治,可用黃色黏紙,因成蟲偏好黃色。
另可用水盤誘殺(內加入果醋)。但都祇可以降低族群。化學性防治可試用礦物油類或苦楝油,以阻塞2齡蟲齡之呼吸作用。
回復

eelleung 發表於 2017-12-12 14:44:12 |顯示全部樓層
thanks all !
香蜂草已掉, 之後都再冇白粉虱出現~
現在試種沙律菜都冇事, 睇o黎只係香蜂草會野佢地返來...
回復