B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 發表于 2017-6-27 16:19:36
25510 493
小雷子 發表於 2017-11-20 21:08:18 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-20 21:04
生到咁壯觀,各花友有福了。

我非常敬佩B大大成日做分享!做落先知幾繁複!要好多耐性!慢慢包!
回復

雙魚座 發表於 2017-11-20 21:14:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 21:08
我非常敬佩B大大成日做分享<span class="emoji emoji263a"></span>!做落先知幾繁複!要好多耐性!慢慢包!<span class="emoji emoji1f605[/em ...

是的。我都包過幾次,寫過下信。最後算了,選擇面見。包裝、寫信真是很繁複。熱情未減,要做多啲了。
回復

rumer 發表於 2017-11-21 15:58:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 18:07
你耍揾定位比你啲BB啦!相信好快輪到你!<span class="emoji emoji1f601"></span>

笑左~能有幸種到開花已偷笑啦~
要種到似你的咁大棵完全不敢想像~
回復

小雷子 發表於 2017-11-25 11:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
3朵花冧大左好多,唔知有冇機會同時合照呢!超期待! 20171125_100637.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-11-26 17:02:42 來自手機 |顯示全部樓層
終於等到,走莖開花啦!今次花花算正常!2朵合照!
20171126_092157.jpg 20171126_092633.jpg

恭喜小苖子等得花花合影~:)  發表於 2017-11-27 09:51
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-28 07:31:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-26 17:02
終於等到,走莖開花啦!今次花花算正常!2朵合照!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>
...

小雷子,我真係對你唔住又可能我同喜蔭B真係無緣!
回復

小雷子 發表於 2017-11-28 09:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-28 07:31

你唔講,我真認唔到佢!你係咪直接種泥?
咩原因咁快C嘅?
唔緊要啦,你還想再挑戰嗎?
回復

雙魚座 發表於 2017-11-28 11:21:14 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-28 07:31

小雷子比機會你了,選些節位長的,剪走兩片小葉浸水先,出了根再打算。
回復

雙魚座 發表於 2017-11-28 11:24:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-28 09:41
你唔講,我真認唔到佢<span class="emoji emoji1f632"></span>!你係咪直接種泥?
咩原因咁快C嘅?<span class="emoji emoji1f914"></span>
唔 ...

咁認唔認得它們?
如果唔講是不是以為其中一隻是 fanny haggie 。
回復

小雷子 發表於 2017-11-28 12:45:15 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-28 11:24
咁認唔認得它們?
如果唔講是不是以為其中一隻是 fanny haggie 。

種得好好!開枝散葉,發揚光大靠你啦!
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-28 18:46:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-28 09:41
你唔講,我真認唔到佢<span class="emoji emoji1f632"></span>!你係咪直接種泥?
咩原因咁快C嘅?<span class="emoji emoji1f914"></span>
唔 ...

係呀,直頭入泥放温室,之前都好好地,今朝一睇。。。大鑊了!可能小苗太小了,唔習慣我呢個新主人!
回復

雙魚座 發表於 2017-11-28 21:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-28 18:46
係呀,直頭入泥放温室,之前都好好地,今朝一睇。。。大鑊了!可能小苗太小了,唔習慣我呢 ...

不如試下水種。雖然大得慢,但不容易出事。
成日見你的喜蔭出事,是否泥過濕或光照問題。
之前爬文時說小苗要放“散光位”,最初放暗位生得慢而且成功率低,後來明白,散光是有光到但不直曬的位。
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-29 08:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-28 21:18
之前爬文時說小 ...

家中都有2棵剪下來的喜蔭水種中,已成功長根,都是放在有磨砂folder隔住嘅窗邊,現在都忍手少淋水(3-4天才淋透一次),每天就只用噴霧方式幫助補濕

寄左!  發表於 2017-11-30 11:35
回復

小雷子 發表於 2017-11-29 09:37:08 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-29 08:06
家中都有2棵剪下來的喜蔭水種中,已成功長根,都是放在有磨砂folder隔住嘅窗邊,現在都忍手少淋水(3-4天 ...

魚魚咁細心!冇嘢可以隱藏到!比張靚相你睇,幫你打吓氣先!
小黃鳥又開花啦!原本有4朵的,有朵花等唔到,已經收左工!
剩返3朵花大合照!(非常開心) 20171129_092431.jpg

評分

查看全部評分

回復

tarepanda817 發表於 2017-11-29 20:07:31 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-28 21:18
之前爬文時說小 ...

就是這棵無名喜蔭3胞胎,有泥/水種2款,都生長得好健康
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-29 20:13:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-29 09:37
魚魚咁細心!冇嘢可以隱藏到!比張靚相你睇,幫你打吓氣先!
小黃鳥又開花啦!原本有4朵的,有朵花等唔到 ...

花護子孫,葉底有側芽正在生長,但外面大塊葉可能太大快,聚哂下來
回復

小雷子 發表於 2017-11-29 20:19:13 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-29 20:13
花護子孫,葉底有側芽正在生長,但外面大塊葉可能太大快,聚哂下來 ...

點解你塊葉咁平咁直嘅?我棵啲葉又細又巢皮!
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-29 21:12:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-29 20:19
點解你塊葉咁平咁直嘅?我棵啲葉又細又巢皮!<span class="emoji emoji1f623"></span>

我放工返屋企會幫佢哋噴水,又或者花大養得好!
回復

雙魚座 發表於 2017-11-29 21:45:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-29 20:19
點解你塊葉咁平咁直嘅?我棵啲葉又細又巢皮!<span class="emoji emoji1f623"></span>

有留意你的傻豹葉是細長形,外圍比較巢,要不要找大大問一問?
回復

小雷子 發表於 2017-11-29 22:05:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-29 21:45
有留意你的傻豹葉是細長形,外圍比較巢,要不要找大大問一問?

揾邊個大大呢?有冇好提議?
回復