想在商場租車仔檔賣花, 唔知有無得做呢?

作者: angela819 发表于 2017-6-9 14:18:50
2875 13
如題: 不知各位花友可否比些意見, 謝謝!
Vinia 發表於 2017-6-9 15:18:56 來自手機 |顯示全部樓層

你意思係賣盆栽或插花?若以我自己消費者的心態。假設行經,見到得意又價錢合理的盆栽都會有興趣睇下買下,但插花就未必(除非新年)。不過印象中好似都未曾見商場的車仔有擺賣盆栽(新年時年花除外)。
Vinia 發表於 2017-6-9 15:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
不過我自己覺得,車仔的租金都唔平。若你只賣每盆幾十元的盆栽未必圍到本。每日要賣好多才可以賺到人工和租金。不如考慮網上賣,可能容易控制成本
Vinia 發表於 2017-6-9 15:35:08 來自手機 |顯示全部樓層
又或者去鄉村租個地方,相信租金平好多。但要賣一些特定品種,好似花叔花場。
angela819 發表於 2017-6-9 15:43:20 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-9 15:35
又或者去鄉村租個地方,相信租金平好多。但要賣一些特定品種,好似花叔花場。 ...

我思意是只賣盆栽. 好似發的花場我唔知點樣可以做到, 同時經營應該好複雜. 應該好重成本.
我只想賣下的小盆栽之類.
angela819 發表於 2017-6-9 15:46:20 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-9 15:25
不過我自己覺得,車仔的租金都唔平。若你只賣每盆幾十元的盆栽未必圍到本。每日要賣好多才可以賺到人工和租 ...

明白, 唔該晒, 咁我唔考慮此計劃啦
Vinia 發表於 2017-6-9 15:53:19 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-6-9 15:46
明白, 唔該晒, 咁我唔考慮此計劃啦

其實我只是憑感覺講,未必經營唔到。你可以了解下商場的車仔租金如何。或者再睇下有無其他花友經驗。唔使咁快打退堂鼓。
川流不息 發表於 2017-6-9 15:56:53 |顯示全部樓層
以我所知, 車仔檔都要幾百蚊一日, 要計返賣幾多盆先俾到租, 仲有你本身個人的人工錢, 搬果D貨的交通費.......好似真係唔多化算, 同意Vinia都係網上賣
angela819 發表於 2017-6-9 16:18:03 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-9 15:56
以我所知, 車仔檔都要幾百蚊一日, 要計返賣幾多盆先俾到租, 仲有你本身個人的人工錢, 搬果D貨的交通費..... ...

唔該晒, 原來車位檔都要幾百蚊一日咁貴,因我見商場的車仔檔賣的零食都唔系好貴, 所以無想過租金會咁貴,
系呀, 我還計漏咗搬貨的運輪費.

因為零食是消耗品,即喺D客好快會返頭再買,咁先長賣長有。但盆栽可能幾個月先有人回頭。咁你D租錢白白付出。  發表於 2017-6-9 16:52
angela819 發表於 2017-6-9 16:18:03 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-9 15:56
以我所知, 車仔檔都要幾百蚊一日, 要計返賣幾多盆先俾到租, 仲有你本身個人的人工錢, 搬果D貨的交通費..... ...

唔該晒, 原來車位檔都要幾百蚊一日咁貴,因我見商場的車仔檔賣的零食都唔系好貴, 所以無想過租金會咁貴,
系呀, 我還計漏咗搬貨的運輪費.
川流不息 發表於 2017-6-9 18:06:18 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-6-9 16:18
  ...

車仔位有平有貴, 視乎什麼商場和車仔位在人流處還是角落....又有分日租還是月租, 不過租金計落唔會平......人流好的同租小舖位可能都冇咩分別.....係唔洗裝修囉.....

lok_1980 發表於 2017-6-9 22:19:09 |顯示全部樓層
其實你在這裏賣仲好啦,上來的都係愛花人,成本也低
angela819 發表於 2017-6-10 09:21:14 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-9 18:06
車仔位有平有貴, 視乎什麼商場和車仔位在人流處還是角落....又有分日租還是月租, 不過租金計落唔會平.... ...

明白, 唔該晒, 原來不同位置不同租金!

唔好客氣~ 香港的樓價和租金真係太癲喇......唉.......  發表於 2017-6-10 10:13
angela819 發表於 2017-6-10 09:32:16 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2017-6-9 22:19
其實你在這裏賣仲好啦,上來的都係愛花人,成本也低

打算開車仔檔是取貨來賣,賺取收入(即是當職業, 返工咁), 不是玩玩下, 業餘的.
不過現在經各位的意見, 應該不會做了, 因我怕連人工都賺不倒.
其實之前同家人講過下, 佢地話蝕死我.
但我都希望再聽的意見.