東京之行 - 京王百貨園藝店 KEIO department store 新宿店

作者: 八王爺 發表于 2017-6-8 16:20:48
7866 31

又到旅行分享好圖時間。

第一,當然是我們雨林版的花友先看。

本來去京王百貨,是想買一些AV 的,但看到品種沒有太特別,也不多,就隨處看。

老實講,同樣的植物,在大阪只要300丹的,在東京的百貨公司要1080丹,真的買唔落手。大家睇下好喇!

新宿站,西邊的京王百貨頂樓,是露天日光浴場,有一間花店和一間竉物店。

戶外金魚準備中

最先看的一定是AV,但因為室內,有紫外光管,花色有失真。
經後期處理,相片顏色怪怪。
FullSizeRender.jpg FullSizeRender2.jpg FullSizeRender3.jpg FullSizeRender4.jpg FullSizeRender5.jpg FullSizeRender6.jpg FullSizeRender7.jpg FullSizeRender8.jpg FullSizeRender9.jpg IMG_2898.JPG IMG_2899.JPG IMG_2900.JPG IMG_2901.JPG IMG_2902.JPG IMG_2903.JPG IMG_2913.JPG IMG_2914.JPG

同區也有多肉植物。他們把AV 和多肉都放室內養,
可能外面天氣多變,擔心種不好吧!

但當日陽光普照,不明為何多肉也在室內照燈! IMG_2896.JPG IMG_2897.JPG IMG_2918.JPG IMG_2919.JPG IMG_2920.JPG IMG_2917.JPG IMG_2921.JPG IMG_2922.JPG IMG_2923.JPG IMG_2924.JPG

也有一些空鳯,也是貴到飛起! IMG_2916.JPG IMG_2915.JPG

後來,無理由空手而回,於是買了些些種子,很新鮮,本地種子,不用真空包裝,明顯當年出產。

特別的球根,水晶蓮和苗薑芽都有!

戶外的植物比較多姿多彩,但也是十分貴的,而且任它們曝曬,狀態不佳。
很多發黃和明顯缺水,失照顧而枯乾。

朝顏苗,不錯的。

IMG_2892.JPG IMG_2891.JPG IMG_2890.JPG IMG_2889.JPG IMG_2888.JPG IMG_2887.JPG IMG_2886.JPG IMG_2885.JPG IMG_2884.JPG IMG_2883.JPG IMG_2882.JPG IMG_2881.JPG IMG_2880.JPG IMG_2878.JPG IMG_2877.JPG IMG_2876.JPG IMG_2875.JPG IMG_2874.JPG IMG_2872.JPG IMG_2868.JPG IMG_2869.JPG IMG_2870.JPG IMG_2867.JPG IMG_2866.JPG IMG_2865.JPG IMG_2864.JPG

最後,不是天台頂樓。在京王百貨地庫B2,是新宿站西口。
有一家鮮花店,也出售小型盆栽,包括食蟲,和迷你的蘭花。
品種也不錯,當然也是非常貴。

高山小蝶蘭(Ponerochis graminifolis)的品種,黑卡紙上介紹是世上稀少的蘭花。
紫色花和有斑的花,很精緻。

很枯乾的植物......

joesfish 發表於 2017-6-8 18:15:02 |顯示全部樓層
有好多都未見過啊,園藝品種層出不窮
回復

hiatus 發表於 2017-6-8 19:29:40 |顯示全部樓層
有好多彩色葉礬根賣!適合冷天種植的植物~
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-8 21:34:04 |顯示全部樓層
大開眼戒呢
回復

川流不息 發表於 2017-6-8 22:40:38 |顯示全部樓層
王爺有沒有去池袋西武頂樓? 唔買 睇下 影下相都開心
回復

八王爺 發表於 2017-6-9 10:37:12 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-8 15:40
王爺有沒有去池袋西武頂樓? 唔買 睇下 影下相都開心

無去池袋,所以根本不會去西武!
原宿,六本木,表參道都無時間去。

這次只是新宿,銀座主打,其次去了淺草和東京鐵塔。
因為去咗東京大學上日本菜課,哈哈....
回復

八王爺 發表於 2017-6-9 10:40:08 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-6-8 12:29
有好多彩色葉礬根賣!適合冷天種植的植物~

原來中文名叫「彩葉礬根」,可惜太貴,佢D價錢,不是1080,就是1298,1404 .... 成100蚊港紙一棵,丁屎咁細,約2吋軟膠盆仔。

真係睇下好。

回復

hiatus 發表於 2017-6-9 10:55:23 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-6-9 10:40
原來中文名叫「葉礬根」,可惜太貴,佢D價錢,不是1080,就是1298,1404 .... 成100蚊港紙一棵,丁屎咁細 ...

我鄉下15-20蚊盆。苗大小 okay。只是較難帶,唔係都拎咗返香港。

同埋我覺得佢d葉色變化同秋海棠極似,香港 似乎秋海棠更加啱種,礬根無普及到,是否因為佢更適合凍既氣候? 比如美國部份地區?

專家會大力宣傳佢既一個特性,即使抗凍,寫住可以在零下34度環境下生存到。 唔通要種去東北先有甘既環境? 香港零上34度就有,邊有零下。

好好笑!零上!..... 所以香港有都過唔到夏天,或者,在空調辦公室種。  發表於 2017-6-9 11:06
回復

hiatus 發表於 2017-6-9 11:21:45 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-6-9 10:40
原來中文名叫「葉礬根」,可惜太貴,佢D價錢,不是1080,就是1298,1404 .... 成100蚊港紙一棵,丁屎咁細 ...

我唔知佢過唔過到夏天呀。  不如有機會帶一棵返來種下。

睇資料話唔同園藝品種有唔同適應能力既,可能都會有啱香港種的?
回復

八王爺 發表於 2017-6-9 11:34:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-6-9 04:21
我唔知佢過唔過到夏天呀。  不如有機會帶一棵返來種下。

睇資料話唔同園藝品種有唔同適應能力既,可能都 ...

香港花墟有出售,68元一盆,有紫色葉和綠色葉的。

不過,沒有見過花友種得好!
回復

hiatus 發表於 2017-6-9 11:39:26 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-6-9 11:34
香港花墟有出售,68元一盆,有紫色葉和綠色葉的。

不過,沒有見過花友種得好!   ...

68...使唔使呀。種定的大盆?

佢係虎耳草科既。葉都似,毛毛地。

虎耳草係我鄉下也是遍地生,但香港也是賣得好貴,同埋細細棵。可能物離鄉貴就係甘既道理。
回復

八王爺 發表於 2017-6-9 11:40:44 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-6-9 04:39
68...使唔使呀。種定的大盆?

佢係虎耳草科既。葉都似,毛毛地。

咁你鄉下在哪裡?  
回復

hiatus 發表於 2017-6-9 11:51:17 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-6-9 11:40
咁你鄉下在哪裡?

江浙一帶~

那冬天還是有零度啊!  發表於 2017-6-9 12:01
回復

jack872184 發表於 2017-6-9 12:57:30 |顯示全部樓層
Good good~
I also went to Japan last week~
請問呢個係咩?

今次旅行食過,幾好味~
但可惜的是找不到弄天婦羅的青蘇的種子~

蘘荷/茗荷, 一種薑科的植物的花蕾 ^_^  發表於 2017-6-9 13:39
回復

jack872184 發表於 2017-6-9 13:04:20 |顯示全部樓層

!!!!
王爺你買左青蘇種子??

請怒小人冒昧,有冇興趣交換下??@@PM傾?
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-9 13:11:19 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2017-6-9 12:57
Good good~
I also went to Japan last week~
請問呢個係咩?

呢個係 "蘘荷”, 日本人又叫 “茗荷”, 係一種薑科植物, 你可以上網 search 下
回復

八王爺 發表於 2017-6-9 14:20:38 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2017-6-9 05:57
Good good~
請問呢個係咩?

這個很少見,可惜這個根莖放得太耐,所以很枯乾。
如果品質好少少,我都想過買,因為香港無。
但佢要成1700幾丹,十分貴,差不多100港元。所以品質不佳的根莖,我情願不要買。

青紫蘇和大葉青紫蘇種子我有買,好新鮮。可以交換!

去東京,一定要去新宿京王百貨頂樓! 很多好東西。只怕你無錢!

MOROHEIYA モロヘイヤ
一種日本人吃的本地野草,據說很有營養,而且做法簡單。

青紫蘇

大葉青紫蘇 IMG_3180.JPG

芝麻葉
回復

八王爺 發表於 2017-6-9 14:22:14 |顯示全部樓層

蘘荷/茗荷

原來叫哩個名!我叫佢做「苗薑」,「嫰薑芽」!

原來中國原產,長江流域一帶很多。

金魚回鄉,可以帶D茗荷根莖回來香港種嗎?

https://kknews.cc/zh-hk/food/pb4r5j.html
回復

powergun 發表於 2017-6-9 14:34:40 |顯示全部樓層
青紫蘇和大葉青紫蘇種子我有買,好新鮮。可以交換!

比幾粒我玩下得嗎?

當然可以,但幾粒唔夠食架! PM我你的郵寄地址。或者,你約我在西寶城面交?  發表於 2017-6-9 14:40
回復

powergun 發表於 2017-6-9 14:51:08 |顯示全部樓層
八王爺
當然可以,但幾粒唔夠食架! PM我你的郵寄地址。或者,你約我在西寶城面交?  

幾粒夠啦, 我唔係用黎食的, 真係玩下咋, 我室內種應該種唔大的, 同你交換埋流鼻涕果莢

好啊! 我真喺無流鼻涕!  發表於 2017-6-9 14:54
回復

12下一頁