(完)以食蟲 pinguicula-weser 一棵, 水種(已晒到紅色)交換

作者: angela819 发表于 2017-6-5 10:35:56
2264 15

如題: 交換一包花寶紫羅蘭泥(2.5 L)或其他東西(食用香草之類), 不用幼苗, 而是長大了, 可以掉來食的那些

交收時請自備器皿, 謝謝!
交收地點及時間: 本星期一至五, 6:30 p.m  西鉄元朗站 ,或  6月10 (Sat) /6 月11(SUN) 7:00- 7:30 西鉄元朗站/元朗千色廣場

現照如下, weser size: 大慨 6cm ,我只用發泡膠板+ 水苔 + 包水果的發泡膠網, 放在水上種
angela819 發表於 2017-6-7 09:09:25 |顯示全部樓層
還可以交換食用香草, 謝謝!
Vinia 發表於 2017-6-8 13:30:05 來自手機 |顯示全部樓層
上次交收唔知你想要香草,否則我剪些枝條給你,我有2盆迷迭香和薄荷。而羅勒暫時只得2棵苗仔。
現今月近期比較忙,等今月底或下月,約出來我俾些你。
不過食蟲,我未種過唔要啦。
angela819 發表於 2017-6-8 14:11:47 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-8 13:30
上次交收唔知你想要香草,否則我剪些枝條給你,我有2盆迷迭香和薄荷。而羅勒暫時只得2棵苗仔。
現今月近期 ...

這食蟲好易種, 我放在水上種就可以唔怕熱,給佢陽光晒下,不需要全日都有陽光, 佢會自己食蚊滋, 不用給任何蚊滋給佢, 不用比肥料_.
好呀, 多謝你的香草, 好似上次咁比我就可以啦, 我不要整棵的.
你有時間先再約交收啦.
Vinia 發表於 2017-6-8 14:24:32 來自手機 |顯示全部樓層
會自己食蚊滋咁神奇,咁我就唔客氣,咁留俾我試種下。因而家種多咗嘢,都有蚊滋飛。
我得閒再約你交收,順道都可以俾些花寶泥你。不過唔太多,因巳俾我開封來用過。而日本蛭石因最近買了一包,故都可再倒些給你。
angela819 發表於 2017-6-8 14:30:53 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-8 14:24
會自己食蚊滋咁神奇,咁我就唔客氣,咁留俾我試種下。因而家種多咗嘢,都有蚊滋飛。
我得閒再約你交收,順 ...

咁我比多兩盆啦, 即共3盆, 但其他那兩盆無咁紅的.
佢真係會自己黏(食)的蚊滋的, 當然不是大隻個的, 會針人吸血的也未見佢黏住.
你可以看下食蟲版的帖子呀.
Vinia 發表於 2017-6-8 14:35:11 來自手機 |顯示全部樓層
唔使3盆咁多,或者2盆巳足夠多。我都係諗住試種下,都唔知種唔種得成功。多謝你先!
angela819 發表於 2017-6-8 15:05:36 |顯示全部樓層
唔緊要啦, 我還有的細細棵, 遲下還要將公司的搬回家, 所以現在要清走家中的.
Vinia 發表於 2017-6-8 15:48:24 來自手機 |顯示全部樓層
咁多謝晒!
Sgarden 發表於 2017-6-8 19:19:53 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-8 13:30
現今月近期 ...

可以交換嗎?
Vinia 發表於 2017-6-9 08:55:16 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-6-8 19:19
可以交換嗎?

能否講清楚你想交換什麼?
Sgarden 發表於 2017-6-9 20:49:12 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-9 08:55
能否講清楚你想交換什麼?

我有thai,lemon,Basil 3品種,mint,  紫蘇,lenmonbalm,想換我無既品種,:Rosemary
Vinia 發表於 2017-6-9 23:35:11 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-6-9 20:49
我有thai,lemon,Basil 3品種,mint,  紫蘇,lenmonbalm,想換我無既品種,:Rosemary

若果可以遷就到交收地點和時間,我可以各剪2小枝條薄荷和迷迭香,臭草,倒手香俾你扦插。但我住大埔,最好就大埔中心或大埔火車站交收。不過近排都比較忙,都要今月底或下月初。
Sgarden 發表於 2017-6-12 20:20:56 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-9 23:35
若果可以遷就到交收地點和時間,我可以各剪2小枝條薄荷和迷迭香,臭草,倒手香俾你扦插。但我住大埔,最 ...

原來跨區啊!吾好意思!
Vinia 發表於 2017-6-13 07:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-6-12 20:20
原來跨區啊!吾好意思!

唔使失望。你睇你住邊區,可出帖子問睇有邊個花友住同區方便交換。因都有唔少花友有種香草。
Sgarden 發表於 2017-6-19 16:13:15 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-13 07:24
唔使失望。你睇你住邊區,可出帖子問睇有邊個花友住同區方便交換。因都有唔少花友有種香草。 ...

多謝謝你!