九層塔葉子皺又燶

作者: Alicealice 發表于 2017-5-30 13:27:59
3798 5
剛買回來的有機九層塔,種植了一個星期,每天淋水,葉子開始燶,是不是太多水?還是日照太多?因為只在窗邊種植,所以有用補光燈晚上補兩三小時,旁邊的薄荷葉生長得很好,但九層塔就是軟扒扒
mainland 發表於 2017-5-30 16:46:07 來自手機 |顯示全部樓層
快啲剪枝條插過棵算啦
插完等出新葉先曬得
回復

morning 發表於 2017-5-31 08:23:34 來自手機 |顯示全部樓層
D葉捲曲似有病或者葉蟎.....
買返黎時d葉就係咁既?

我見相中好似有少少蜘蛛絲咁既野,如果真係葉蟎要消毒完先重新插枝,如果唔係又從新苗重新黎過,白白浪費時間功夫。

無論係病定蟲,都係先隔離棵野先,離其它植物遠d,免得呢邊未搞掂其他又中招
回復

Alicealice 發表於 2017-5-31 10:45:31 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-5-31 08:23
D葉捲曲似有病或者葉蟎.....
買返黎時d葉就係咁既?

係呀,應該係有蟲,今日見到明顯有塊葉咬穿左
買時已經有果d絲,我以為係木棉絲,因為周圍都有飛緊。
回復

Alicealice 發表於 2017-5-31 11:29:01 |顯示全部樓層
早上先用膠袋笠住成棵野,預備今晚試下噴牛奶水,睇下有冇效

請問你是噴牛奶+水﹖定要加其他?  發表於 2017-6-9 18:37
回復

morning 發表於 2017-5-31 16:12:54 來自手機 |顯示全部樓層
Alicealice 發表於 2017-5-31 10:45
係呀,應該係有蟲,今日見到明顯有塊葉咬穿左
買時已經有果d絲,我以為係木棉絲,因為周圍都有飛緊。 ...

似木棉絲亦有可能係白粉蚤/棉花粉蚧

前者我屋企一直都有,夏天要成日幫植物修剪先唔會大爆發,呢2種蟲睇落都似一小團棉花黏係植物上,葉蟎既絲似太耐冇打掃蒙曬塵同蜘蛛網既感覺。
回復