蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39681 1770
corina 發表於 2017-6-12 13:32:55 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 13:06
好多仙人掌, 一粒粒好得意, 好中意相中有毛毛的 , 我依家發的芽就有呢類, 希望成功啦

...

全是小苗,普通鹿角柱約4年有花,但亦有難開的,好似太陽,御旗等是難開
回復

corina 發表於 2017-6-12 13:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 13:06
好多仙人掌, 一粒粒好得意, 好中意相中有毛毛的 , 我依家發的芽就有呢類, 希望成功啦

...

3個不同編號的御旗,花巨大,鹿角柱愛好者必買,種子難有,難發芽,難開花,相信南方冬季太熱是不能有花的,最小的一棵好似死咗
回復

corina 發表於 2017-6-12 13:41:24 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 13:16
我唔捨得買太貴的, 不過當我做左高手的話, 就另計 (依家仲係殺手一名, 應該仲有排), 哈哈! {:emoji_0 ...

以前買花都係$30以下才買,慢慢越買越貴,而家1000都買,好彩屋企太細咋
回復

川流不息 發表於 2017-6-12 13:49:27 |顯示全部樓層
樓主加油呀, 坐等睇毛wwww
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 14:34:15 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-12 13:41
以前買花都係$30以下才買,慢慢越買越貴,而家1000都買,好彩屋企太細咋

大小時候的毛毛都可愛 d 喎, 我兩者都中意 (真花心呢 )

Corina  都有好多寶貝喎, 我就應該無你咁捨得, 我曾經買過 100幾蚊的植物, 但種死左超好肉痛的呢

仙人掌我暫時都係只有幾隻由種子種的, 岩岩先知道部份的名字, 而現在發的種子又唔知成功與否,所以距離開花, 真係有排
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 14:43:08 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-12 13:49
樓主加油呀, 坐等睇毛wwww

哈哈, 我的連種子都未發到呢 , 都唔知有無呢隻
回復

corina 發表於 2017-6-12 15:04:54 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 14:34
大小時候的毛毛都可愛 d 喎, 我兩者都中意 (真花心呢 )

Corina  都有好多寶貝喎, 我就 ...

Mix種子是普貨,唔會有我棵毛毛咖
回復

corina 發表於 2017-6-12 15:07:55 來自手機 |顯示全部樓層
我買的是一年苗,由幾蚊到廿幾,不貴,最重要是可以揀品種,唔死的話往後要種好多年啊…
回復

corina 發表於 2017-6-12 15:10:06 來自手機 |顯示全部樓層
毛毛買了2次,第一次太小,苗又多,連包裝掉了,第二日記起了馬上再買,不貴,才15人仔
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 17:54:38 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-12 15:04
Mix種子是普貨,唔會有我棵毛毛咖

其實我都無期待過, 普通貨仔都 ok 的, 反而我期待佢哋會種出來係點   ,除左中意睇佢成長過程, 仲有另一個原因, 就係希望佢比較容易適應我家的環境

以前都有買過 D 仙人球, 不過都種得唔耐, 可能我唔識種, 亦都可能唔適應環境, 所以想一步步來
回復

川流不息 發表於 2017-6-12 18:26:43 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 14:43
哈哈, 我的連種子都未發到呢  , 都唔知有無呢隻

哈哈原來係咁.

唔緊要啦~ 冇毛都咁可愛的
回復

corina 發表於 2017-6-12 19:19:24 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 17:54
其實我都無期待過, 普通貨仔都 ok 的, 反而我期待佢哋會種出來係點   ,除左中意睇佢成長過程, 仲有 ...

仙人球只要實生根,好易種,我家向西,唔使點理,間中淋水,普貨又平又靚,超正!
回復

corina 發表於 2017-6-12 19:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
你有顶花球屬Coryphantha 種子,這屬球體易有黑點,要經常落百菌清
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 21:39:41 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-12 19:19
仙人球只要實生根,好易種,我家向西,唔使點理,間中淋水,普貨又平又靚,超正! ...

咩叫實生根? 我家植物全放室內, 兼位置無乜陽光, 應該無你屋企咁好待遇呢

另外我想問, 白粉病好似會傳染的, 對嗎? 咁我可以預先點做? 當一起黑點就要落藥? 還是要定期落的? 有點擔憂呢 (不過其實都唔知種子發唔發到芽 www )
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 21:40:38 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-12 18:26
哈哈原來係咁.

唔緊要啦~ 冇毛都咁可愛的

都係嘗試下咋, 出到芽先算
回復

corina 發表於 2017-6-12 22:30:17 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 21:39
咩叫實生根? 我家植物全放室內, 兼位置無乜陽光, 應該無你屋企咁好待遇呢  

另外我想問 ...

實生即是由種子種起,非嫁接,實生仙人球健康易養,壽命長
回復

corina 發表於 2017-6-12 22:31:46 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 21:39

另外我想問 ...

室內種仙人球,我唔識啊,怪不得你之前D都死了
回復

corina 發表於 2017-6-12 22:36:02 來自手機 |顯示全部樓層
頂花球易有黑點,可能是黑腐病之類,平常落药預防,有黑點才E難搞,春天才死了3棵
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-13 00:10:57 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-12 22:36
頂花球易有黑點,可能是黑腐病之類,平常落药預防,有黑點才E難搞,春天才死了3棵 ...

種嘢我就最怕佢哋病, 我落親藥, 都整死佢地的

如買時,如何分別那些是寶生的呢?

室內有地方種到植物,我已經滿足了, 至於環境就盡量改善下啦
回復

corina 發表於 2017-6-13 03:52:04 來自手機 |顯示全部樓層
我淘的,基本上店家會講明實生,側芽,落地(即嫁接落地)有根或落地冇根,在花墟,試問下吧,有時冇根仍用種上,外觀很難分,但普貸如绯花玉等,大得快又便宜,基本是實生的
回復