橄欖油烟點低,可焗麵包? 山茶油可焗麵包嗎?

作者: bal1214 發表于 2017-5-27 09:43:28
3237 8
橄欖油烟點低,但做麵包要成200+度, 是否仍可放橄欖油?  

山茶油烟點比橄欖油高, 有人用過山茶油焗麵包嗎? 味道怎樣
jellyfishy 發表於 2017-5-29 14:25:40 |顯示全部樓層
傳統有用橄欖油焗包, 應該無問題的.
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-29 14:26:51 |顯示全部樓層
BAL, 你都來了這裡日子不短, 下次出題, 麻煩你加主題, 免得我次次幫你加, 有點用時間.
回復

claudiatang 發表於 2017-5-29 14:42:00 |顯示全部樓層
請問你用麵包機定一般焗爐?
我只懂用麵包機。所以要知道才答到你。
回復

bal1214 發表於 2017-5-29 22:32:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-5-29 14:26
BAL, 你都來了這裡日子不短, 下次出題, 麻煩你加主題, 免得我次次幫你加, 有點用時間.  ...

唔好意思, 其實真係未用慣版面, 會記住啦, 辛苦晒
回復

bal1214 發表於 2017-5-29 22:34:47 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2017-5-29 14:42
請問你用麵包機定一般焗爐?
我只懂用麵包機。所以要知道才答到你。

我多用麵包機.
橄欖油焗包, 用麵包機和焗爐配方會不同? 因為都會有可能用焗爐
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-31 09:16:06 |顯示全部樓層
問過幾個資深焗包友, 他們話油混合入包, 無問題喎, 酒店大師傅都係咁做.
回復

八王爺 發表於 2017-6-12 16:13:13 |顯示全部樓層
我一直用橄欖油代替牛油焗麵包,完全無問題。
我也是用麵包機。
其實焗包,油已被麵粉吸收,同酵母和其它材料有混合,已不是單純用高溫去焗D油,同油鑊不同。
回復

ic3b34r 發表於 2017-6-12 16:32:45 |顯示全部樓層

植物油比動物油更不健康.... 而且牛油焗麭同蛋糕有特別香味... 但當然... 物極必反,油都是少用比較好

http://www.metrodaily.hk/metro_c ... 等於健康嗎?/

http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20160413/837832/
回復