返回列表 發新帖

angela819分享的大岩桐

作者: Vinia 发表于 2017-5-22 15:44:24
2183 27
fun 發表於 2017-6-24 07:37:38 來自手機 |顯示全部樓層
這紫色的好靚啊!
Vinia 發表於 2017-7-11 13:39:59 來自手機 |顯示全部樓層
fun 發表於 2017-6-24 07:37
這紫色的好靚啊!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

我都覺得這紫色紫得來有點綢緞感覺幾靚
Vinia 發表於 2017-7-11 13:59:47 來自手機 |顯示全部樓層
第二次開花,未完全綻放,但鮮粉紅配綠色配搭得好靚,寧願這樣走色下去。
fun 發表於 2017-7-11 16:32:42 來自手機 |顯示全部樓層
這個顏色好特别啊!
Vinia 發表於 2017-7-12 23:07:42 來自手機 |顯示全部樓層
fun 發表於 2017-7-11 16:32
這個顏色好特别啊!

聽有個花友講係天太熱走色
Vinia 發表於 2017-7-17 16:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
大岩桐繼續開 20170716_063513.jpg
Vinia 發表於 2017-7-17 16:46:46 來自手機 |顯示全部樓層
20170716_063901.jpg 20170716_063930.jpg
簡單亦是一種美!尤其在夏天,感覺單瓣較輕鬆
Vinia 發表於 2017-7-30 16:15:41 來自手機 |顯示全部樓層
20170724_082424.jpg 20170724_082719.jpg
種成十年花,上星期第一次咁慘遇到棉花蟲和蟎蟲大侵襲,結果無眼睇,將可能係源頭的3盆玫瑰丟掉垃圾桶。將受感染的大岩桐分批大消毒和換泥。但有些都可能頂唔順浸漂白水和洗潔精換泥後都返生乏術。
而最傷心的是因都懷疑花泥有問題,因之前都一向用開發叔花泥,咁多年都無事。今年種多咗其他盆栽,用晒今年初買的花泥,後來又嫌去發叔那里唔方便,結果貪方便買其他花泥,那麼巧就中招。所以今日特地叫老公陪我去發叔那里買泥。順道請教發叔如何消滅棉花蟲?結果發叔話我種紫羅蘭好哋哋,無端去種其他盆栽。棉花蟲好難徹底消滅,除非我唔種其他球根植物或花貓等有鱗莖植物,搞到我好煩,都唔知怎算好?