angela819分享的大岩桐

作者: Vinia 發表于 2017-5-22 15:44:24
2197 27
多謝angela819分享的大岩桐,有棵巳開花。重瓣花色幾嬌艷!
Vinia 發表於 2017-5-22 15:47:31 來自手機 |顯示全部樓層
不過花重腳輕,唔知是否新定植不久,根未抓實泥土,故枝葉唔夠挺。
回復

小紅楓樹 發表於 2017-5-22 15:57:09 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-22 15:47
不過花重腳輕,唔知是否新定植不久,根未抓實泥土,故枝葉唔夠挺。

稙株吾夠光所致
回復

紅豆包 發表於 2017-5-22 16:06:31 |顯示全部樓層

放最光嘅位曬吓
回復

Vinia 發表於 2017-5-22 16:11:29 來自手機 |顯示全部樓層
其實我巳放在花槽諗住俾日照(可惜這幾天都無么陽光),係今早影相才拎入房。希望遲些有陽光晒會好些。
回復

Vinia 發表於 2017-5-22 18:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
不過其中有棵分享的大岩桐苗巳泥土定期1星期,仍軟葉。我是否要將根剪掉放入珠石插好些呢?抑或怎做好呢?
回復

angela819 發表於 2017-5-23 09:59:18 |顯示全部樓層

你等她開完花, 全部剪光, 剩下個頭等佢重新生過, 會好好多.
剪下來的葉及枝, 可以沈水出根/根球來種, 的葉可以剪開兩段, 來沈水, 都會出苗的.
這樣你一棵大岩桐就可以"開枝散葉", 有許多許多的大岩桐了. 不過到時你可能覺得太多了
如何用葉沈水繁殖, 網上有很多資料可以找到的.
你也可以參考,此館: scar 師姐種植大岩桐的帖子.
回復

Vinia 發表於 2017-5-23 10:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-5-23 09:59
你等她開完花, 全部剪光, 剩下個頭等佢重新生過, 會好好多.
剪下來的葉及枝, 可以沈水出根/根球來種, 的 ...

多謝咁詳細解答!到時我開完花試下用你這方法。
回復

Vinia 發表於 2017-5-28 20:00:07 來自手機 |顯示全部樓層
angela送的第二棵岩桐開花,雖然單瓣,但勝在唔使咁大棵都可以開到花。
回復

Vinia 發表於 2017-6-18 08:26:46 來自手機 |顯示全部樓層
第三棵大岩桐開花,深紫色如綢緞都幾靚!
回復

Vinia 發表於 2017-6-18 08:29:37 來自手機 |顯示全部樓層
第4棵大岩桐開花
昨晚燈光下影的相有點色差 20170617_173536.jpg
回復

Vinia 發表於 2017-6-20 15:26:09 來自手機 |顯示全部樓層

阿囡話用白色吊盆栽種此盆紫色大岩桐會更加靚!
回復

Vinia 發表於 2017-6-20 15:56:57 來自手機 |顯示全部樓層
今日得閒睇返FB,覺得時間過得真快。上個月中angela分享給我的大岩桐,生命力算強和栽種容易。除咗一株苗爛根唔能存活外,其他都生長得好快。之前巳有兩盆開咗花,而家又有一盆開花燦爛,其他亦陸續見有花蕾或生長唔錯。
回復

Vinia 發表於 2017-6-20 15:59:50 來自手機 |顯示全部樓層
當時重新上盆的圖片
回復

angela819 發表於 2017-6-20 16:47:03 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-20 15:59
當時重新上盆的圖片

謝謝你, vinia, 你種得好靚, 見到你個帖, 就好似自己仍種緊咁,
其實我都好鍾意大岩桐, 真的好易種, 的花又靚,色又鮮艷, 如果屋企有地方, 種大岩桐真系好架, 遠遠都可以見到朶花
回復

Vinia 發表於 2017-6-20 17:12:08 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-6-20 16:47
謝謝你, vinia, 你種得好靚, 見到你個帖, 就好似自己仍種緊咁,
其實我都好鍾意大岩桐, 真的好易種, 的花 ...

我多謝你就真!送咁多棵大岩桐俾我,令我有機會認識和種植大岩桐,發掘其美麗的一面。坦白講,十年前都曾在日本城買過一盆大岩桐來種。當時無換泥和可能淋太多水,好快爛根黃葉死。所以對種植大岩桐印象麻麻和興趣不大。不過今次你送的大岩桐令我改觀,覺得有地方種大岩桐比種玫瑰更加好。易打理又少蟲害,且花大又嬌豔。若果新年都可開花,來年的年花都可買少些,節省一筆買年花錢。
回復

angela819 發表於 2017-6-21 08:53:46 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-20 17:12
我多謝你就真!送咁多棵大岩桐俾我,令我有機會認識和種植大岩桐,發掘其美麗的一面。坦白講,十年前都曾 ...

上兩年的新年, 我的大岩桐都有開花, 大岩桐一年四季都會開花的,
但是否一年會在新年開, 我估不一定的, 如新年前開了, 到時未必咁快又有花蕾,
不過如果你種好多, 可能的機會就會大的.

你手上的大岩桐, 還有 彩虹紫花色未開, 那品種比較軟弱一些,開花時, 比你一種清新的感覺
回復

Vinia 發表於 2017-6-21 14:02:06 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-6-21 08:53
上兩年的新年, 我的大岩桐都有開花, 大岩桐一年四季都會開花的,
但是否一年會在新年開, 我估不一定的,  ...

原來還有彩虹紫花色!真開心和期待!
不過你有無印象係邊棵?希望唔好係這帖文6樓我之前post的那棵苗。因這棵苗最終都是夭折咗。
回復

angela819 發表於 2017-6-23 09:06:35 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-6-21 14:02
原來還有彩虹紫花色!真開心和期待!
不過你有無印象係邊棵?希望唔好係這帖文6樓我之前post的那棵苗。因 ...

唔好意思, 已忘了哪棵, 之前有紙條寫的. 其實都無緊要啦, 甚麽色都一樣咁靚.
回復

Vinia 發表於 2017-6-23 13:31:25 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-6-23 09:06
唔好意思, 已忘了哪棵, 之前有紙條寫的. 其實都無緊要啦, 甚麽色都一樣咁靚. ...

唔緊要啦。只不過見你提及彩虹紫色花比較軟弱。所以才問下會唔會恰巧是唯一那棵凋亡的苗。故唔記得都無所謂,見到有花開巳開心。
回復

12下一頁