希望各位少開冷氣

作者: gtrnismo 發表于 2008-9-26 23:43:54
3558 41
carolc 發表於 2008-9-29 17:08:07 |顯示全部樓層
今個夏天都唔係日日開冷氣, 但係隔離房就晚晚開, 同佢講佢九十幾萬個借口......... 所以我慳完一樣要交勁多電費, refund 電費都係假!!!!!  有幾多人識慳識環保 @_@~~~~~
回復

比得大帝 發表於 2008-9-29 17:24:42 |顯示全部樓層
新加坡比香港熱, 但佢地一般唔開冷氣

只要有一家人開冷氣, 隔離鄰舍都只有開, 唔係就吸哂哩家人的熱氣

點樣可以人人都唔開冷氣?  公民教育囉
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-29 17:44:45 |顯示全部樓層
死啦,我由4月開到而家,四隻野有三隻超怕熱,冇計
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-29 17:46:26 |顯示全部樓層
P.S. 有三隻唔開會生皮膚病+出汗起汗癬
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-30 21:44:08 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-29 17:46 發表
P.S. 有三隻唔開會生皮膚病+出汗起汗癬

你呢D special case 無緊要

只怕有D人隔離又無人開冷氣, 又吾系旺角銅鑼灣, 但一樣日開夜開破壞環境
回復

katelyn 發表於 2008-10-1 00:48:28 |顯示全部樓層
支持你呀~~
今年我無到開冷氣 ,之前嗰2年都無開過
回復

八王爺 發表於 2008-10-1 06:48:56 |顯示全部樓層
原帖由 katelyn 於 2008-9-30 17:48 發表
支持你呀~~
今年我無到開冷氣 ,之前嗰2年都無開過

嘩 .... 你住係 边树?
回復

ching 發表於 2008-10-1 08:02:36 |顯示全部樓層
全球暖化嘅問題現在不斷浮現....人類如何對待大自然....大自然就作出如何嘅回應.....
和暖的海水.就是颱風嘅能量...愈和暖嘅海水...颱風就愈強勁......看看今年嘅颱風.....
所影響的只是前菜而已...............
或者地球要滅亡是宿命...............但希望可以做的便是延長他的壽命吧了!!
共勉之
回復

花草之家 發表於 2008-10-1 11:50:47 |顯示全部樓層
我客廳部冷氣機,今年都未開過,日頭淨係開風扇,夜晚氣温29度以上,睡房先至開冷氣。
回復

孖吉 發表於 2008-10-1 14:40:49 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-29 17:24 發表
新加坡比香港熱, 但佢地一般唔開冷氣

只要有一家人開冷氣, 隔離鄰舍都只有開, 唔係就吸哂哩家人的熱氣

點樣可以人人都唔開冷氣?  公民教育囉

香港比新加坡熱呀,夏天太陽係照住北回歸線,唔係照住赤度架
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-1 23:11:52 |顯示全部樓層

就系感來來回回

原帖由 ching 於 2008-10-1 08:02 發表
全球暖化嘅問題現在不斷浮現....人類如何對待大自然....大自然就作出如何嘅回應.....
和暖的海水.就是颱風嘅能量...愈和暖嘅海水...颱風就愈強勁......看看今年嘅颱風.....
或 ...

你一板我一板
球來球往

世界很快沒日
明日之後將至

災難, 在所難免
回復

kelly 發表於 2008-10-1 23:30:34 |顯示全部樓層
我都好注重環保, 尤其是喺超市見到 d 師奶喺咁要膠袋, 真喺好氣憤
但喺家中就冇辦法唔開冷氣, d av 超級怕熱, 三十幾度佢地真喺捱唔倒~雖然有風, 都喺熱風~
每次開冷氣時都好內疚 好矛盾~
回復

carolc 發表於 2008-10-4 01:05:19 |顯示全部樓層
希望今日仲要開冷氣既朋友, 愛下個地球啦!!!~~~~~
push push  為藍天打打氣呀
回復

katelyn 發表於 2008-10-5 21:44:46 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-10-1 06:48 發表

嘩 .... 你住係 边树?

我住東九龍
回復

s20051179 發表於 2008-10-5 21:46:47 |顯示全部樓層
好!!!今晚不開冷氣!
回復

carolc 發表於 2008-10-6 13:36:22 |顯示全部樓層
PLASTIC BAG : 可以都唔好要, 要咗都要用用用!!! 依家屋企少了好多膠袋 YEAH!!!~~~
狗狗大大用報紙, 洗乜特登比錢買
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-6 17:32:08 |顯示全部樓層
每朝早買包包時見到一個包一個膠袋, 真係好浪費.
我通常會好似阿婆咁, 留起d 膠袋, 等平日買菜或 picnic 時用.
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-7 00:14:12 |顯示全部樓層
冷氣?! 我d frd 成年都開... 我唔開好似怪物咁... 我就覺得佢地咁浪費能源好令我反感!
我 係夏天熱到瞓唔到先開... 一定係25度... 朝早唔開... 加上8月尾我部冷氣壞埋, 到今日都無開過冷氣... 今年可能係我有生之年中開最少冷氣的一年...

gtrnismo 做得好! 我愛環保啊!!!!!!!!!!!!!!
回復

loklok 發表於 2008-10-7 05:06:45 |顯示全部樓層
原帖由 ching 於 2008-10-1 08:02 發表
或 ...

目前而言,有史以來最強勁之颱風出現於1979年10月,中心附近最高風速估計可達每小時 305公里。
當太陽用盡燃料後,地球自會滅亡(被太陽變成的紅巨星烤焦 ),我想....我們怎樣做也不會亡了地球(用氫彈果d可以的),延長地球壽命應先延長太陽的壽命。

回復

loklok 發表於 2008-10-7 05:13:51 |顯示全部樓層
原帖由 marcuslee 於 2008-10-1 14:40 發表

香港比新加坡熱呀,夏天太陽係照住北回歸線,唔係照住赤度架

熱....我們應該用酷熱指數才對,光用溫度不對,如果現在35度,濕度卻50%,人仍會感覺到有點乾爽,但如果25度,濕度卻95%的話,人會感覺到"立癡癡"頂唔順(以為熱--身體難以透過散發水份黎散熱),所以應睇埋濕度。
註:冷氣機有抽濕功能

另外,新加坡全年約30度濕度70%以上,對人來說是非常不舒適,要抽走水份(開冷氣機)
回復