請教白蟬種植

作者: Vinia 发表于 2017-5-19 18:27:18
5566 9
20170519_180022.jpg 因太多枝葉,又未種過,擔心影響唔夠營養開花,所以剪枝葉,唔知我咁做啱唔啱?因還有一盆未剪。
Vinia 發表於 2017-5-19 18:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-19 18:29:10 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-19 18:29:59 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-24 22:33:32 來自手機 |顯示全部樓層

我嘅經驗係喺香港(Google 嘅資料唔知係唔係針對寒冷地區)種白蟬/梔子花,可以摘芯促進分枝,但 “切勿” 做 “大幅度” 修剪。我有一盆1米幾高嘅,上年做過大幅度修剪,結果遲遲冇再生長,新出嘅葉都好唔健康、開嘅花又少又醜樣。

另外關於夠唔夠養分開花(只針對開花階段),其實可以留意植物本身嘅訊息,如果正常照顧下,新葉翠綠但老葉漸漸變黃(撇除其他例如淋水/病蟲害原因),就係表示佢唔夠營養去開花,所以佢要犧牲 D 老葉(變黃之後就會慢慢脫落)。E 個時候可以略為加多少少肥(但切勿過量)。
Vinia 發表於 2017-5-24 22:49:35 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-24 22:33
我嘅經驗係喺香港(Google 嘅資料唔知係唔係針對寒冷地區)種白蟬/梔子花,可以摘芯促進分枝,但 “切勿”  ...

慘啦!兩盆都俾我大幅度修剪。其實佢的老葉相反好翠綠,反而新葉有少許偏黃,我才諗住是否太多枝葉搶咗養份,所以才修剪。希望唔會影響開花。
fm_plant 發表於 2017-5-24 22:55:42 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-24 22:49
慘啦!兩盆都俾我大幅度修剪。希望唔會影響開花。

冇辦法啦,有時 D 經騐係要付出代價換翻嚟 。或者積極 D 睇,佢哋仲未死,仲會復原!而且你 E 幾盆 “後生” 過我果盆,復原都快 D。
Vinia 發表於 2017-5-24 23:11:47 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-24 22:55
冇辦法啦,有時 D 經騐係要付出代價換翻嚟 。或者積極 D 睇,佢哋仲未死,仲會復原!而且你 ...

咁又係,有時真的邊種邊學習
fm_plant 發表於 2017-5-24 23:36:25 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-24 22:49
慘啦!兩盆都俾我大幅度修剪。其實佢的老葉相反好翠綠,反而新葉有少許偏黃,我才諗住是否太多枝葉搶咗養 ...

如果係梔子花 “新葉” 偏黃,有兩個比較大嘅可能:
1)梔子花對水嘅酸鹼度,比其他植物更加敏感(水喉水加咗 “氯氣”,偏鹼,葉易黃;但我試過加少少醋,佢開嘅花竟然有酸味:可想而知佢對 “水質” 好敏感);

2)另外施太多肥/淋太多水,都有機會令葉 “蕉/黃” (特別係新葉)。
Vinia 發表於 2017-5-25 08:26:48 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-24 23:36
如果係梔子花 “新葉” 偏黃,有兩個比較大嘅可能:
1)梔子花對水嘅酸鹼度,比其他植物更加敏感(水喉水 ...

又長知識!多謝你!或者我要留意下淋水。