我家小主開花啦!

作者: 小雷子 發表于 2017-5-19 17:07:33
34835 791
小雷子 發表於 2018-4-19 15:49:33 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-4-19 15:33
因為呀WIN WIN SP響繽記係長期坐鎮架,不過聽講五太穩定,好易跑,但有時有D花友用葉插又出到十字,哈哈 ...

你分享插花菖技巧比我先啦!
成功左!又可以發陽光大!
回復

雙魚座 發表於 2018-4-19 16:09:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-19 15:49
你分享插花菖技巧比我先啦!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f4aa"></span>
成功左!又可以發陽光大!<span class="emoji emoji ...

不如你發現新花菖技巧,上次水浸蟲法ok喎,浸咗幾日出芽又出根。
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-4-19 16:59:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-19 15:49
你分享插花菖技巧比我先啦!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f4aa"></span>
成功左!又可以發陽光大!<span class="emoji emoji ...

我係講自己方法炸,如有咩五岩大家請多多包涵
我通常會視乎花梗葉壯五壯,如果壯我會大約一份泥三份珠石,花梗我會剪短少少插深少少,但如果葉仔弱我就會全珠石,工具,容器都要消毒,泥用育苗用嘅,重點要放好光,我習慣放公司,温度穩定,用光管就可以放近d,附圖係Olenka,只插左一個月就出芽,出芽到有甘上下大就舖泥,舖完泥會更快大加
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-4-19 17:02:10 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵係3棵Yukako,舖左泥後大得好快,三個月內已好大棵,我之前請教過校長,到大到小苗甘又見到丫位有根就連根cut出泥重種
回復

小雷子 發表於 2018-4-19 18:21:07 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-4-19 17:02
呢棵係3棵Yukako,舖左泥後大得好快,三個月內已好大棵,我之前請教過校長,到大到小苗甘又見到丫位有根就連 ...

唔該你呀!用開完的花菖?定係未開嘅花菖插?要入温室?邊個校長教? 莫非譚校長?
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-4-19 19:20:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-19 18:21
唔該你呀!用開完的花菖?定係未開嘅花菖插?要入温室?邊個校長教? 莫非譚校長?
<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

我會用開得好對辦花型又靚嘅泥插,我會欣賞一排到佢開始有dd殘就插啦,我都試過呢個谷有d前輩教嘅剪完花後等一陣等兩塊小葉大d,但好多時時間都掌握得五好,成枝啡哂插五到lu,所以改用即剪即插,小雷子你好少上fb加?校長係Leo Lee呀
回復

小雷子 發表於 2018-4-19 23:14:14 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-4-19 19:20
我會用開得好對辦花型又靚嘅泥插,我會欣賞一排到佢開始有dd殘就插啦,我都試過呢個谷有d前輩教嘅剪完花 ...

我依加好唔鐘意<非C不可>
人工智能,太萬能!太恐怖啦!
好少上!
回復

雙魚座 發表於 2018-4-26 16:03:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-19 23:14
我依加好唔鐘意<span class="emoji emoji1f62d"></span>
人工智能,太萬能!太恐怖啦!<span class="emoji emoji1f613"></span>
好少上![emoji ...

雷大。有片修葉啡咗,但已出根,點做啊?
回復

小雷子 發表於 2018-4-26 16:32:31 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-26 16:03
雷大。有片修葉啡咗,但已出根,點做啊?

咁嚴重!將啡色部份剪去!傷口風乾15分鐘,再放回水中!怕水有菌,換過啲乾淨水喎!
(有機會唔得,不過盡力做啦!)
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 10:32:05 來自手機 |顯示全部樓層
Irish Angel 開花啦!斑葉粉紅花,靚靚呀! 20180516_102523.jpg 20180516_102323.jpg 20180516_102443.jpg 20180512_112349.jpg 20180512_112335.jpg
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-16 11:49:54 |顯示全部樓層
靚靚
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 12:30:08 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-16 11:49
靚靚

上年種到冇晒斑紋,今次有斑,即刻靚女好多!
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-16 12:45:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-16 12:30
上年種到冇晒斑紋,今次有斑,即刻靚女好多!<span class="emoji emoji1f604"></span>

放響有冷氣地方種?
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 12:50:20 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-16 12:45
放響有冷氣地方種?

全屋AV冇冷氣嘆架!可能揾到個適合位置比佢!希望成功渡夏!

冇冷氣都種得咁靚,小雷子真係利害  發表於 2018-5-16 21:34
回復

雙魚座 發表於 2018-5-17 09:24:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-16 10:32
Irish Angel 開花啦!斑葉粉紅花,靚靚呀!<span class="emoji emoji1f604"></span>

好靚呀!出白斑還有些粉紅斑,重要重瓣。
紫羅蘭唔易種,之前浸咗棵標準型,見生長得幾好。如大大交換迷你型,想種多幾棵,好多葉都唔得呀!
迷你型啲葉薄啲,好難種。
好在雷大啲花賞。
回復

小雷子 發表於 2018-5-21 18:17:17 來自手機 |顯示全部樓層
我呢盆fire leopard終於開花啦!
但真係唔知道,有冇插錯牌! 20180521_152253.jpg 20180521_152300.jpg
回復

Man_lee87 發表於 2018-5-23 00:33:06 來自手機 |顯示全部樓層
好多花好靚

紫羅蘭好易令人着迷!哈哈!  發表於 2018-5-23 11:45
回復

alexkai 發表於 2018-9-21 22:20:00 來自手機 |顯示全部樓層
猜猜我是誰?
回復

小雷子 發表於 2018-9-21 22:36:07 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-21 22:20
猜猜我是誰?

rin rin sport?
回復

alexkai 發表於 2018-9-21 23:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-21 22:36
rin rin sport?<span class="emoji emoji1f605"></span>

不是這款火星都有的
回復