我家小主開花啦!

作者: 小雷子 發表于 2017-5-19 17:07:33
34828 791
小雷子 發表於 2021-5-6 10:31:51 來自手機 |顯示全部樓層
Rob's kitten Caboodle
越開越靚,有少少十字紋,天氣熱斑葉開始退色,趕機會留倩影! 20210506_101708.jpg 20210506_101726.jpg 20210506_101800.jpg
回復

rwgplant 發表於 2021-5-6 12:56:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-6 10:31
Rob's kitten Caboodle
越開越靚,有少少十字紋,天氣熱斑葉開始退色,趕機會留倩影! ...

好靚喎,仲俾你種出有十字紋,好厲害
回復

小雷子 發表於 2021-5-6 13:14:54 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-5-6 12:56
好靚喎,仲俾你種出有十字紋,好厲害<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

冇十字紋種到有十字紋,有十字紋種到冇晒纹,真係叻到飛起!你話我叻嗎?
回復

rwgplant 發表於 2021-5-6 13:48:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-6 13:14
冇十字紋種到有十字紋,有十字紋種到冇晒纹,真係叻到飛起!你話我叻嗎? ...

你響在心目中幾時都係叻,叻你至叻
回復

小雷子 發表於 2021-5-30 19:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
發叔出品數字466
上年中左介殼蟲,换泥消毒後,還有漏網之餘,每次淋水都加入洗潔精,過左一段時間冇再覆發!
夏日炎炎,仍然開出靚靚花,十分欣慰!
20210530_104800.jpg 20210530_104820.jpg 20210530_104849.jpg 20210530_104810.jpg

好靚好迷人  發表於 2021-5-30 19:33
回復

chuyat10 發表於 2021-5-30 21:00:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-30 19:26
發叔出品數字466
上年中左介殼蟲,换泥消毒後,還有漏網之餘,每次淋水都加入洗潔精,過左一段時間冇再覆發 ...

夏日有花睇,高手。
回復

小雷子 發表於 2021-5-30 21:21:55 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-5-30 21:00
夏日有花睇,高手。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

謝謝十郎兄賞花!
回復

小雷子 發表於 2022-1-1 15:43:46 來自手機 |顯示全部樓層
Happy  new year to all.
回復

小雷子 發表於 2022-1-5 18:16:33 來自手機 |顯示全部樓層
十字花又開花啦!
每年都帶住忐忑嘅心情,今次仍然keep住有十字花紋!
陽光下的閃閃發光的花瓣,真係好靚呀!
20220105_153951.jpg 20220105_154103.jpg
回復

小雷子 發表於 2022-1-24 16:06:08 來自手機 |顯示全部樓層

又有花開啦!
Smarty Pants
20220124_154012.jpg 20220124_154043.jpg

Thunder Surprise

Hargow

Petite Blarney

Brass Band

俄糸杏仁
回復

小雷子 發表於 2022-1-24 16:15:17 來自手機 |顯示全部樓層

Tiyuan's Peafowl 's Plumage 20220124_160907.jpg

Amur Elite
20220124_161014.jpg 20220124_160957.jpg

Boo Man

Persian Lace
20220124_162200.jpg 20220124_162143.jpg
回復

小雷子 發表於 2022-2-18 16:37:35 來自手機 |顯示全部樓層
恐龍出沒!小心!
回復

小雷子 發表於 2022-3-3 12:01:40 來自手機 |顯示全部樓層
J158冇左十字紋,雖然得返淡淡的紫色,花瓣閃閃令,還可以吧!

Persian Lace
越來越多花,好快變花球!
20220303_115300.jpg 20220303_115240.jpg
回復

Ison 發表於 2022-3-3 15:33:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-3-3 12:01
J158冇左十字紋,雖然得返淡淡的紫色,花瓣閃閃令,還可以吧!

雷大真係好多精品,看到人心花怒放
回復

小雷子 發表於 2022-3-3 18:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2022-3-3 15:33
雷大真係好多精品,看到人心花怒放

有好多十字花無晒紋,真係變左平民!你果啲十字葉先係精品!
回復

Ison 發表於 2022-3-4 10:17:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-3-3 18:28
有好多十字花無晒紋,真係變左平民!你果啲十字葉先係精品!

十字花走色我都有一盆、我現在試斬頭再種、希望救到
回復

小雷子 發表於 2022-3-4 11:11:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2022-3-4 10:17
十字花走色我都有一盆、我現在試斬頭再種、希望救到

成功左就話我知!
我發覺側芽繁殖,都未必出到十字紋!要留種都唔易!
回復

Ison 發表於 2022-3-4 23:31:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-3-4 11:11
成功左就話我知!
我發覺側芽繁殖,都未必出到十字紋!要留種都唔易!

真的, 種十字花有時候第一年同第2年開的花都有分別, 我也在研究中, 可惜香港凍的時間不長, 想知答案可能又要等一年了......
回復

小雷子 發表於 2023-2-24 08:11:50 來自手機 |顯示全部樓層
新入宮的主子多左,真係冇位企啦!
你地忍耐吓,企企吓就慣啦!
20230222_111923.jpg 20230222_112531.jpg 20230222_111058.jpg 20230222_110702.jpg
回復

hkclive 發表於 2023-2-24 09:38:50 來自手機 |顯示全部樓層
妳太多主子了,個個都開得咁靚仔
回復