Italian parsley

作者: rexmpy 发表于 2017-5-13 08:10:33
2063 3

我想請教下
Parsley正常應該生得好密,如果好似我呢棵咁樣係咪唔太正常?
如果你問點解得一棵, 其他果o的有徒長問題, 救唔番
所以我重新播過種

我曾經收割過, 大約2個禮拜前, 2個禮拜後只係得咁多生番出黎, 速度係咪頗慢?
唔知係咪同羅勒一樣, 唔修剪佢唔會生得密?
而家我將佢掛係窗外, 有足夠陽光,
morning 發表於 2017-5-19 10:05:37 |顯示全部樓層
同羅勒完全唔同,採收parsley最好係從外圍葉開始採收,直接剃頭的話好快玩完,
而且你呢棵parsley本來就得幾塊葉,仲一下子剪走咁多,元氣大傷阿

parsley種得好一棵就可以種滿一尺盆先採收最外圍既葉,
要留返足夠數量既中層同最內側既青壯葉俾佢光合作用至得,
如果唔係佢都未恢復過黎你又開佢刀,就算唔死都壯唔起黎啦
rexmpy 發表於 2017-5-19 21:08:00 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-5-19 10:05
同羅勒完全唔同,採收parsley最好係從外圍葉開始採收,直接剃頭的話好快玩完,
而且你呢棵parsley本來就得幾塊 ...

但係呢棵其實我都種左3個幾月有多, 佢一直都係得幾塊葉, 係咪唔正常?
而家有第3塊葉生緊出黎, 速度都係幾慢下
morning 發表於 2017-5-20 22:05:03 來自手機 |顯示全部樓層
你俾佢有機會生到最變邊邊既葉開始要變黃再採取最外圍葉比較好,一路都咁少葉多數因為唔夠光或者唔夠肥
佢適合全日照,如果種室內應該有d勉強,比起長種長有可能當一次性香草比較好