紅莓大豐收

作者: Hywon4 发表于 2017-5-11 16:50:38
4313 11
流著口水等果子熟。
ic3b34r 發表於 2017-5-11 19:26:53 |顯示全部樓層
恭喜,成顆紅莓大唔大顆?
Hywon4 發表於 2017-5-11 21:34:56 來自手機 |顯示全部樓層
不太大,反而黑莓大些。但我鐘意紅莓juicy些,甜些,好食些。黃莓最好食。
Hywon4 發表於 2017-5-18 19:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
今日的收成。
morning 發表於 2017-5-21 20:37:44 來自手機 |顯示全部樓層
有整架俾佢地爬嗎?
我一路都想種莓果但又怕天氣太熱佢地受唔到,
紅莓係香港渡夏會唔會好難?
ic3b34r 發表於 2017-5-21 21:47:07 |顯示全部樓層

太可惡啦,引死我地... 唔得,師兄/姐要分D比大家啦(講笑)
米米 發表於 2017-5-21 23:09:30 來自手機 |顯示全部樓層
望見都想食!
Hywon4 發表於 2017-5-22 09:19:00 來自手機 |顯示全部樓層
自己種的比超市二三十元一盒的甜多了。香港氣候也適合種,但一定要大盆種,此貨很長得很快。
Hywon4 發表於 2017-5-22 09:25:46 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-5-21 20:37
有整架俾佢地爬嗎?
我一路都想種莓果但又怕天氣太熱佢地受唔到,
紅莓係香港渡夏會唔會好難? ...

我種的紅黃紫莓都是一年生後,冬季會枯,之後春天再出新芽,所以就不需爬藤也可以,但我的黑莓冬天不會枯萎,所以要準備地方爬。我種天台,夏天最熱可達四十多度直曬也沒關係,很皮實。
Hywon4 發表於 2017-5-22 10:42:52 來自手機 |顯示全部樓層
黑莓也開始結果了。
Hywon4 發表於 2017-5-25 09:50:52 來自手機 |顯示全部樓層
只是一日,黃莓的葉給夜盜蛾的幼蟲食了不少。在黃瓜葉上找到一條超大的,即時處决了。
andrewelliotlam 發表於 2020-5-21 00:45:35 來自手機 |顯示全部樓層
新手種,

請教授粉後幾奈才成果 或 成熟既果? IMG_20200520_093514.jpg
及下圖 請問 植株出現甚麼問題(啲葉黃得好犀利, 朝早剪左下面黃果啲,夜晚就上面既都開始黃)? 唔夠營養 或 微量元素? 唔夠水 或 陽光?

及新買回來2星期, 需要 轉盤(及要幾大) 讓佢 快啲大嘛?(因呢2星期佢都冇大過。。。。) 及建議用咩泥 好 ?(園藝土? 花果土? 塘泥?)需要保持(及如何保持)泥土微酸性嘛? 因上網見種紅莓要弱酸性泥土。。。

請多多指教

及有黃梅苗 可贈嘛? 係花墟只有 黑同 紅, 今年更只見得紅莓。。。。。。