玫瑰新手一問

作者: Vinia 發表于 2017-5-11 14:44:27
1207 12
怎解花開中間變成咁樣?
Vinia 發表於 2017-5-11 14:45:07 來自手機 |顯示全部樓層
而最近在繽紛買了4盆荷蘭玫瑰,3盆都好快消苞,我巳立即剪掉。而我係用換種紫羅蘭的發叔花場泥。是環境問題,抑或泥問題呢?
回復

fm_plant 發表於 2017-5-11 16:59:58 來自手機 |顯示全部樓層

花中間有乜嘢問題?

中間嘅係花芯:花芯、花瓣一般開咗兩日左右就會自動枯萎/慢慢脫落。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-11 17:05:13 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-11 14:45
而最近在繽紛買了4盆荷蘭玫瑰,3盆都好快消苞,我巳立即剪掉。而我係用換種紫羅蘭的發叔花場泥。是環境問題 ...

玫瑰正常情況下好少消苞:你種喺邊度(室內/戶外)?

盆栽玫瑰要等泥土比較乾先好再淋水、泥土有合理疏水/留水度、合理施肥(寧過少勿過多),另外種植地方要多陽光(夏天高溫要稍遮蔭)、通風。
回復

Vinia 發表於 2017-5-11 21:16:48 來自手機 |顯示全部樓層
我種室外,不過係花槽,都有少少遮陰。
我發覺返到屋企玫瑰一係消苞,一係開咗就中間變黑。但在未買返來見到花開係好靚,唔會黑
回復

fm_plant 發表於 2017-5-11 21:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-11 21:16
我種室外,不過係花槽,都有少少遮陰。
我發覺返到屋企玫瑰一係消苞,一係開咗就中間變黑。但在未買返來見 ...

咁玫瑰植株幾高?花槽幾深、闊、長?花槽有做好疏水嗎?
回復

Vinia 發表於 2017-5-11 21:32:44 來自手機 |顯示全部樓層
唔係直接放花槽種,種在膠盆放在花槽上
回復

Vinia 發表於 2017-5-11 21:37:01 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Vinia 發表於 2017-5-11 21:38:08 來自手機 |顯示全部樓層
未開巳轉色
回復

fm_plant 發表於 2017-5-11 22:20:37 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-11 21:37

1)就咁睇枝葉仲算健康(如果枝條冇變啡色 + 有腐爛水漬),應該唔係泥土太濕問題(如果太濕令根部腐爛,枝條一定會變啡色 + 有腐爛水漬)。

2)關於換盆換泥,“根團” 有冇連 “原本嘅泥” 一起入新盆?

3)換盆時有冇傷到根部,如果有傷/斷咗部分根,少咗根鬚吸水,植物會先 “壯士斷臂”。所以一般換盆後都會稍做修剪,剪去 “少量” 枝葉(一般剪弱/病枝葉)。但切記玫瑰枝條(特別係強壯嘅枝條)不能剪得太短。

4)花盆、玫瑰大小比例合適嗎?如果合適,換泥(其實應該講加泥)後,有冇淋濕透盆內嘅所有泥土?然後等泥土(指一般嘅泥土)比較乾先至好再淋透?如果只係表面泥濕、但裡面/深層泥卻乾,植物就無法吸到足夠水分。植物為咗生存,“最初” 就會自動 “先” 令 “嫩枝/嫩葉/花” 枯萎脫落(“壯士斷臂”),好減少水分嘅消耗。

5)你嘅 “發叔花泥” 係乜嘢成分?係唔係 “吸水性強、放水性弱” 嘅 “椰絲/水草(即種蝴蝶蘭那種)” 植料?如果係 E 種植料(其實我個人唔建議用 E 種植料種一般盆栽,因為水分比較難控制),就要特別小心。E 種泥/植料一定要經常保持 “稍為” 微濕。好似 “海棉” 咁,要 “用力壓” 先出到水:植物嘅根 “唔會識” 用力壓,所以必須 “經常” 保持 “微濕”。至於 “一般泥土” ,以玫瑰而言,就必須等泥土比較乾(至少泥土表面乾到化白)“先至好” 再淋水(淋透)。

備註:一般泥土必須做好合理疏水/留水度

6)合理施肥(寜過少勿過多,特別係剛換盆,最好至少等兩個星期以上,先至好施肥,室內種嘅盆栽要更加耐)。

7)花槽附近有冇 “高溫源頭”,例如分體冷氣機散熱器?(玫瑰怕高溫)

如果以上都冇問題,或者真係適應新環境嘅問題(不過我個人覺得 E 個理由幾牽強,因為正常花場都係喺戶外:日曬雨淋)。
回復

Vinia 發表於 2017-5-11 23:15:04 來自手機 |顯示全部樓層
首先多謝你咁詳細用心分析講解,我估可能我係做錯第2點和第5點,我一買返屋企就換泥,擔心有嘢。而換盆後就和其他花一齊施肥。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-11 23:18:10 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-11 23:15
首先多謝你咁詳細用心分析講解,我估可能我係做錯第2點和第5點,我一買返屋企就換泥,擔心有嘢。而換盆後就 ...

希望有幫助!另外剛才嘅回覆稍做咗修改。請參閱。
回復

Vinia 發表於 2017-5-11 23:23:17 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你!你的幾點講解要注意事項,對於我這個新手係有幫助的。
回復