返回列表 發新帖

—顆長筒早早開花

作者: pilcher 發表于 2017-5-9 14:49:30
2418 37
B17 發表於 2017-5-9 21:54:35 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-9 21:52
圖中幼幼兩顆是長筒?

呢隻
Achimenes Peach Blossom-2016-001.jpg

全程靠棵貓扶住
回復

B17 發表於 2017-5-9 21:56:31 |顯示全部樓層

Napoleon V,本來種窗邊,點知越來越大棵,完全唔迷你,最後掉出露台
回復

pilcher 發表於 2017-5-9 22:22:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-9 21:56
Napoleon V,本來種窗邊,點知越來越大棵,完全唔迷你,最後掉出露台  ...

愚見認為這貓是非常非常徙,長筒也徙就不出奇。
可以量-下節間距離,和其它種此品種的花友比較下。
回復

pilcher 發表於 2017-5-9 22:30:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-9 21:56
Napoleon V,本來種窗邊,點知越來越大棵,完全唔迷你,最後掉出露台  ...

覺得某前輩這些可作参考,你的是超级徙了http://hkplants.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=8&mobile=2
回復

B17 發表於 2017-5-9 22:44:09 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-9 22:22
愚見認為這貓是非常非常徙,長筒也徙就不出奇。
可以量-下節間距離,和其它種此品種的花友比較下。 ...

可能貼咗出露台前嘅相
徙啊,因為之前放窗邊,光線冇咁強,不過都有花開
搬出露台後有改善,新葉較密,花色靚咗
Napoleon V-2016-012.jpg

兩棵長筒都好咗d,總算有花
回復

pilcher 發表於 2017-5-14 09:17:59 來自手機 |顯示全部樓層
高高瘦瘦,開了四朵,每朵都有些不同,還有帶點紫色調的。
已經開了六天的花未有跡象凋榭,希望承金魚大師所言,至少都要開足一星期啊!
回復

pilcher 發表於 2017-5-14 09:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
另-盆dot也開花了,有很多花苞;朵花條腰真係好幼!
回復

B17 發表於 2017-5-14 12:09:46 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-14 09:17
高高瘦瘦,開了四朵,每朵都有些不同,還有帶點紫色調的。
已經開了六天的花未有跡象凋榭,希望承金魚大師 ...

我d貓同長筒好多時都會出現呢個情況:葉下垂

唔知成因係乜野呢?
回復

B17 發表於 2017-5-14 12:22:37 |顯示全部樓層
補番張相

之前露台長筒
Achimenes Hugues Aufray-2016-008.jpg

尚在的窗邊紅旗袍

回復

pilcher 發表於 2017-5-14 12:23:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-14 12:09
我d貓同長筒好多時都會出現呢個情況:葉下垂

唔知成因係乜野呢?

我都唔知,還望有高人講解!
回復

B17 發表於 2017-5-14 12:31:24 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-14 12:23
我都唔知,還望有高人講解!

最早出現葉下垂嘅係橘子貓,當時用光管種,以為係光源影響,後來出現係窗邊長筒,舊年貓貓去咗窗邊,長筒去露台,自然光種植,點知一樣係咁
更奇怪係,唔係棵棵都咁樣,真係唔知搞乜
回復

pilcher 發表於 2017-5-19 13:51:50 來自手機 |顯示全部樓層
11天了,開了九朵花,第-朵開的仍然健在,看來可以超過兩個星期!
回復

pilcher 發表於 2017-5-19 13:58:15 來自手機 |顯示全部樓層
這種叫"dot"的花壽就只得5-6天,比黄白色的遲開,但已經被我剪去两朵變軟的了。看來跟品種很有關係!
回復

Vinia 發表於 2017-5-19 14:24:23 來自手機 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-19 13:51
11天了,開了九朵花,第-朵開的仍然健在,看來可以超過兩個星期!

這黃色長筒幾清秀,我都有興趣種。若樓主遲些有側芽或球根想交換迷岩或紫羅蘭,睇我有無啱的可和你交換。
回復

pilcher 發表於 2017-5-19 21:00:21 來自手機 |顯示全部樓層
還未決定會不會再種長筒花,等花期完了再算
回復

Vinia 發表於 2017-5-19 22:08:16 來自手機 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-19 21:00
還未決定會不會再種長筒花,等花期完了再算

回復

pilcher 發表於 2017-5-27 23:21:27 來自手機 |顯示全部樓層
還沒有-朵凋謝,不過新開的花樣子不-樣了.
回復

Vinia 發表於 2017-5-28 09:37:49 來自手機 |顯示全部樓層
新開有少少重瓣更可愛
回復