返回列表 發新帖

2017年屋企的迷岩

作者: Vinia 发表于 2017-5-9 14:10:08
3111 37
Vinia 發表於 2017-7-7 14:39:51 來自手機 |顯示全部樓層

今日影的Sinn. Party Dude開花照,感覺其花似馬克。 20170707_130849.jpg
Vinia 發表於 2017-7-7 14:41:51 來自手機 |顯示全部樓層
20170707_130907.jpg 好得意,其中有朵花似套筒的鬚
小雷子 發表於 2017-7-7 15:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-7 14:37
6月22號影的sinn. Sky high spot x self開花照

個盆仔好得意,係咪專for迷岩?
Vinia 發表於 2017-7-7 15:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-7 15:18

係陶瓷盆諗住疏水透氣適合種迷岩
Vinia 發表於 2017-7-7 16:06:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-7 15:18

係陶瓷盆諗住疏水透氣適合種迷岩,但發覺麻麻地好用

即係用膠盆子就OK!  發表於 2017-7-7 16:08
Vinia 發表於 2017-7-7 16:09:42 來自手機 |顯示全部樓層
係啊!所以後期的迷岩我都用膠盆。
花の守護 發表於 2017-7-7 23:05:42 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-7 14:41
好得意,其中有朵花似套筒的鬚

哈哈變左攣弓蝦米甘
不過d色好靚哦٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵎᵎᵎ
Vinia 發表於 2017-7-19 16:15:09 來自手機 |顯示全部樓層
天熱開k花,但都鐘意 20170717_072210.jpg
Vinia 發表於 2017-7-19 16:19:58 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-7-7 23:05
哈哈變左攣弓蝦米甘
不過d色好靚哦٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵎᵎᵎ

係啊,雖係單瓣,但花都幾大朵和清雅。因要過百元都嫌貴,初時唔捨得買,後來臨走都係兜返轉頭去鋪頭買。告訴自己唯有其他方便慳些使錢。
花の守護 發表於 2017-7-19 16:42:19 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-19 16:15
天熱開k花,但都鐘意

w哈哈甘得意嘅?!朵朵都變曬形嘅?
好似跳緊舞甘 有趣
Vinia 發表於 2017-8-17 17:55:40 來自手機 |顯示全部樓層
上月向花友買的迷岩開花了
Vinia 發表於 2017-8-18 15:39:58 來自手機 |顯示全部樓層
之前B大大分享的迷岩側芽都生長得唔錯,巳生根。但唔知怎解近幾日有棵迷岩每早一打開密封袋,就見到有水珠在葉面?是否唔應再住溫室?
B17 發表於 2017-8-18 15:46:11 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-8-18 15:39
之前B大大分享的迷岩側芽都生長得唔錯,巳生根。但唔知怎解近幾日有棵迷岩每早一打開密封袋,就見到有水珠 ...

通常浸入到有根,落泥,入溫室幾日就放出黎,葉唔軟就唔再住溫室
Vinia 發表於 2017-8-18 15:54:02 來自手機 |顯示全部樓層
我沒有浸水,收到巳直接插入珠石溝金泥住溫室等生根。但因之前我自己的迷岩側芽都係咁樣一見生根便放出來,但唔知怎解隔幾日可能太脆弱就軟晒甚至c咗,所以上星期巳見生根,都唔敢放養,繼續住溫室
tarepanda817 發表於 2017-8-18 15:59:44 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-8-18 15:54
我沒有浸水,收到巳直接插入珠石溝金泥住溫室等生根。但因之前我自己的迷岩側芽都係咁樣一見生根便放出來, ...

我覺得住温室好似生長好啲!B大分享嘅Chili我都仲未放佢监
B17 發表於 2017-8-18 16:10:38 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-8-18 15:54
我沒有浸水,收到巳直接插入珠石溝金泥住溫室等生根。但因之前我自己的迷岩側芽都係咁樣一見生根便放出來, ...

隔幾日咁刺激 放出黎一軟就要近入溫室

初時無經驗,諗住都要有幾日適應日。不過都試過一放軟再放入溫室都未必救得返  發表於 2017-8-18 16:31
B17 發表於 2018-1-23 11:47:30 |顯示全部樓層
2018啦,有冇新野睇呀
Vinia 發表於 2018-5-16 06:45:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-23 11:47
2018啦,有冇新野睇呀

唔好意思! 之前無睇到你的關心問候。 可能去年棉花蟲疫, 傷亡慘重搞到冇心機上園藝館。但今年登入園藝館都唔見信息提示,所以都唔知你問,係昨晚要向花友買一些迷岩,擔心品種重複。所以睇下去年發帖有哪些品種,才睇到你的訊息。
可能自己種得太多, 棉花蟲疫大消毒又換泥,所以混亂晒, 當時又冇心機逐一寫低個名牌。 後來本來種得好地地嘅,無端又枝條自己枯萎, 又或者球根爛咗。 而家自己都唔知有咩品種, 要開花先至猜估到。而家只得2盆開花。