2017年屋企的迷岩

作者: Vinia 发表于 2017-5-9 14:10:08
3112 37
雖然買得貴,但鐘意都覺物有所值

評分

查看全部評分

Vinia 發表於 2017-5-9 14:23:11 來自手機 |顯示全部樓層
去年12月底買的第一棵迷岩時影的相,可惜因是新手唔識種,種咗幾個月都長不大,所以試剪枝重種。但現只有一個側芽生根現幸存,有2個側莖唔成功。
pilcher 發表於 2017-5-9 21:25:15 來自手機 |顯示全部樓層
現在的樣子靚D!
Vinia 發表於 2017-5-10 08:34:15 來自手機 |顯示全部樓層
係兩棵唔同的迷岩,第一棵係上星期才買,花開正盛;第二棵去年12月買,巳俾我剪枝重種。現只剩1個側芽和1節枝條。
B17 發表於 2017-5-10 11:32:17 |顯示全部樓層
有名字嗎?
Vinia 發表於 2017-5-17 17:39:17 來自手機 |顯示全部樓層
二棵都在花墟買,第一棵sinn.ozark twin trumpets$120,第二棵無名$100。
Vinia 發表於 2017-5-17 17:43:16 來自手機 |顯示全部樓層
又係無名,不過都無所謂,最緊要係開複瓣。但見都開單瓣,希望之後會開複瓣花居多。
Vinia 發表於 2017-5-17 17:46:04 來自手機 |顯示全部樓層
對複瓣迷岩情有獨鍾,見苗賣得唔貴,所以一買買2盆
八王爺 發表於 2017-5-17 17:49:50 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-9 07:23
去年12月底買的第一棵迷岩時影的相,可惜因是新手唔識種,種咗幾個月都長不大,所以試剪枝重種。但現只有 ...

兩種都好靚女吖!
Vinia 發表於 2017-5-17 17:51:05 來自手機 |顯示全部樓層
和花友交換的不知名迷岩
Vinia 發表於 2017-5-17 17:53:42 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-17 17:49
兩種都好靚女吖!

我之前種開紫羅蘭,後來發覺複瓣迷岩都好靚。現又開始收集迷岩。
Vinia 發表於 2017-5-17 18:44:23 來自手機 |顯示全部樓層
想買黃花香岩桐,可惜去過花墟幾次都唔見有。故見有白花都聊勝於無.
Vinia 發表於 2017-5-18 14:07:27 來自手機 |顯示全部樓層
莫非迷岩都似紫羅蘭會隨環境而變色,昨日新開的花淡色咗,兼有少少淺綠。
花の守護 發表於 2017-5-18 17:52:42 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-17 18:44
想買黃花香岩桐,可惜去過花墟幾次都唔見有。故見有白花都聊勝於無.

白香岩開花好香咖,同埋朵花好修(一朵10cm到啦)長,你換個大d嘅盆都唔怕。
Vinia 發表於 2017-5-18 19:17:25 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-5-18 17:52
白香岩開花好香咖,同埋朵花好修(一朵10cm到啦)長,你換個大d嘅盆都唔怕。
  ...

不過而家仍係苗,等遲些才換盆。想請教下,唔知你知唔知迷岩是否要好似紫羅蘭要逼盆先至容易開花?
花の守護 發表於 2017-5-18 20:00:57 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-18 19:17
不過而家仍係苗,等遲些才換盆。想請教下,唔知你知唔知迷岩是否要好似紫羅蘭要逼盆先至容易開花? ...

迷岩我最盡用3inches盆囖,
佢唔大得去邊。
同紫羅蘭比佢好光好多同唔怕熱
Vinia 發表於 2017-5-18 20:18:36 來自手機 |顯示全部樓層
但發覺唔知怎解,我擺窗邊應夠光,但就捲晒葉?我又唔敢太濕淋太多水。
發覺種迷岩和喜陰都幾考功夫
Vinia 發表於 2017-5-18 20:40:42 來自手機 |顯示全部樓層
想請教種開迷岩的花友,想問因迷岩徒長,我剪咗頂芽浸水苔,現巳生根。我應該轉泥種,抑或繼續浸水苔,直至生球根?
Vinia 發表於 2017-7-7 14:25:10 來自手機 |顯示全部樓層
6月16號影的馬克開花照 Screenshot_20170707-142227.png

好靚!種得好好!  發表於 2017-7-7 15:17
Vinia 發表於 2017-7-7 14:37:13 來自手機 |顯示全部樓層
6月22號影的sinn. Sky high spot x self開花照 Screenshot_20170707-134844.png
12下一頁