花墟買九層塔泥土的蟲卵

作者: Alicealice 发表于 2017-5-3 08:53:34
7328 13
  新手一問

上星期在花墟買了盆九層塔,回家後生長良好又香香的。
但今日驚見泥土上有一些好像三文魚子大少的淺綠色圓波波,肯定買回來時沒有的,會長大的應該是蟲卵吧!?
屋企人怕會長出蟲蟲,二話不說立即棄掉了,我覺得很可惜。。。太驚慌所以沒有拍照

是不是從花墟買回來的香草盆栽都要換泥消毒?還是做些預防工夫就可以了?
很想再買九層塔,是我最常用的香草,但又怕三文魚子再出現...請大家指教 
雙魚座 發表於 2017-5-3 09:04:35 來自手機 |顯示全部樓層

很多時泥是有虫卵,怕的話,自己買貴泥消毒。植物買回來也消毒。然後二合一。
以前為了方便在超市買泥(好多小黑和介虫)。幾日後小黑不斷飛出。
買回家的植物頭三天看看有沒有虫,通常最多出現是芽虫~要殺殺殺。
其實花墟的野,殺完虫,消完毒才拿出來賣~靚仔靚女才有人買。下次看清楚才買。
還有花店買回家的香草最好過21日才食用(不知有沒有下藥)。
九層塔不是很多虫喜歡螞蟻除外,我自己都有九層搭,螞蟻常常散步~不是害虫不理它。晚上有野咬~看不見是什麼~算數。
只要觀察,防虫,見虫就殺便不用怕。
Alicealice 發表於 2017-5-3 09:38:03 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-3 09:04
很多時泥是有虫卵,怕的話,自己買貴泥消毒。植物買回來也消毒。然後二合一。
以前為了方便在超市買泥(好 ...

明白了... 謝謝

請問有沒有經驗三文魚子卵會長出什麼蟲?要如何對付?
爬文看到說梳打粉開水噴泥殺蟲又無害,有沒有聽聞過呢?
雙魚座 發表於 2017-5-3 13:24:29 來自手機 |顯示全部樓層
Alicealice 發表於 2017-5-3 09:38
明白了... 謝謝

請問有沒有經驗三文魚子卵會長出什麼蟲?要如何對付?

我不知道三文魚子卵會出什麼虫,通常見最多是芽虫。泡打水都用過~一般,通常帶手套去捉。捉完才噴。
怕泥有虫,成盆浸水去泥,用新泥或用陽光瞟泥重用。
B17 發表於 2017-5-3 14:57:54 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-3 13:24
我不知道三文魚子卵會出什麼虫,通常見最多是芽虫。泡打水都用過~一般,通常帶手套去捉。捉完才噴。
怕泥 ...

利害呀!見過蚜蟲卵,快快快影張相睇下
B17 發表於 2017-5-3 15:01:48 |顯示全部樓層
淺綠色波波?會唔會係肥料黎架?
應該第一時間影張相畀大家睇下,跟住入膠袋,睇佢會孵d乜出黎
Alicealice 發表於 2017-5-3 16:24:57 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-3 15:01
淺綠色波波?會唔會係肥料黎架?
應該第一時間影張相畀大家睇下,跟住入膠袋,睇佢會孵d乜出黎  ...

雙魚座 發表於 2017-5-4 11:55:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-3 14:57
利害呀!見過蚜蟲卵,快快快影張相睇下

我見的是芽虫,芽虫有時在後面生細芽虫。
morning 發表於 2017-5-5 22:18:00 |顯示全部樓層
比三文魚子大小小既淺綠色圓波波我常見.....但...!!!
果個應該係花肥,因為我家中吊蘭或者買回來中的香草中都好常見,我以前亦有買過呢類花肥
一開始係黃色比較細粒,吸足水會稍微變大顏色變淺

呢類盆栽基本上都會預先係泥中混入少量緩釋花肥,
而一開始冇見到有波波應該係因為波波被埋係泥中/表面黏滿泥,
花場因為多數係由上方大範圍噴霧水,所以唔太會沖刷到花盆泥面
而家中淋多幾次水時表面既泥被沖開,波波就浮上面層
時間耐左之後個波波會越黎越淺色的,而你亦應該要再施肥先得

蟲蟲其實都好聰明的,佢地專搵角落D你地睇唔到既位先會產卵,
而且個波波咁大....如果真係蟲都應該會係好巨下既毛毛蟲之類
仲有.....蛋係唔會變大的,正如你唔會見到雞蛋越變越大然後雞仔先出世,頂多蟲蟲出左世變大隻蟲
Alicealice 發表於 2017-5-6 05:31:30 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-5-5 22:18
比三文魚子大小小既淺綠色圓波波我常見.....但...!!!
果個應該係花肥,因為我家中吊蘭或者買回來中的香草中 ...

真的嘛!?咁咪浪費了......
太衝動掉了,謝謝分享。
yan1990711 發表於 2017-6-6 13:12:42 來自手機 |顯示全部樓層
我上次起花墟買都有蟲 我諗果d係蝸牛卵
ic3b34r 發表於 2017-6-6 14:02:56 |顯示全部樓層
白熊試過買花墟臭草,D泥幾日出曬白色粉沬同白色細蟲...
B17 發表於 2017-6-6 16:12:20 |顯示全部樓層
yan1990711 發表於 2017-6-6 13:12
我上次起花墟買都有蟲 我諗果d係蝸牛卵

蝸牛卵係點樣架?
ic3b34r 發表於 2017-6-6 16:48:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-6 16:12
蝸牛卵係點樣架?