泰國清邁的鳳梨

作者: 八王爺 发表于 2017-5-2 15:19:51
4708 20
去了清邁玩幾天,最大收獲,當然是花花草草。  

去片!

有不少的店全部出售鳳朵科,空鳳也有不少。

八王爺 發表於 2017-5-2 15:23:16 |顯示全部樓層
如果可以,想買幾十棵回來!!

因為全部超便宜。 空鳳一般 50銖一棵,積水就看品種,但全部200-300銖有交易。 特別一點的,350-500銖。

水塔花 Bibergia

Aechmea 光萼荷

各樣積水鳳梨

我的入手貨:

Neoregelia ' Amazing Grace'

Neoregelia 'Harpo'

評分

查看全部評分

小蘑菇 發表於 2017-5-2 16:05:14 |顯示全部樓層
好多積水鳳梨呢, 好吸引

請問王爺, 積水鳳梨入境係咪要除泥的呢???
八王爺 發表於 2017-5-2 16:15:35 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-5-2 09:05
好多積水鳳梨呢, 好吸引

請問王爺, 積水鳳梨入境係咪要除泥的呢??? ...

本來就不是用泥種的。盆中只有椰棕和椰棕粒粒。

鳳梨科除了少數種地的沙鳳和地星,大部份可以不用泥種。不用擔心。
小蘑菇 發表於 2017-5-2 17:18:19 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-2 16:15
本來就不是用泥種的。盆中只有椰棕和椰棕粒粒。  

鳳梨科除了少數種地的沙鳳和地星,大部 ...

明白了 , 另外, 植料 (椰棕之類) 要定期改換嗎?
川流不息 發表於 2017-5-3 15:14:35 |顯示全部樓層
簡直係天堂
BenLau 發表於 2017-5-3 15:50:00 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-2 15:23
如果可以,想買幾十棵回來!!  

因為全部超便宜。 空鳳一般 50銖一棵,積水就看品種,但全 ...

恭喜
八王爺 發表於 2017-5-26 14:41:13 |顯示全部樓層
偷偷講俾本版花友知。我下星期去日本,睇下又搜到D乜好嘢!
川流不息 發表於 2017-5-26 17:20:27 |顯示全部樓層
哈哈哈哈, 玩得小心又開心~
小蘑菇 發表於 2017-5-26 19:38:05 |顯示全部樓層
王爺果然好勤勞呢, 又去出巡, 帶多 d 錢去尋寶

咁啱啫!  發表於 2017-5-29 11:34
八王爺 發表於 2017-5-29 11:35:01 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-5-26 12:38
王爺果然好勤勞呢, 又去出巡, 帶多 d 錢去尋寶

日本嘢比較貴和精緻,唔買得好多。
小蘑菇 發表於 2017-5-29 12:40:20 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-29 11:35
日本嘢比較貴和精緻,唔買得好多。

王爺睇得上眼的, 應該都係珍品呢
hiatus 發表於 2017-5-29 12:44:42 |顯示全部樓層
哇,好靚呀!
甘大大棵,裝到爆箱也裝唔到幾多棵呀。

查grace好優雅呀,名副其實~

去完日本再返來做報告呀
八王爺 發表於 2017-5-29 14:40:48 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-29 05:44
哇,好靚呀!
甘大大棵,裝到爆箱也裝唔到幾多棵呀。

去日本,一定唔買鳳梨科喇! 哩D佢地不是專長,品種都是入口的。

反而日系AV,苦苣苔正好多! 要去京王百貨頂樓看看!
八王爺 發表於 2017-6-7 12:12:07 |顯示全部樓層
甚麼都沒有買,東京的花草很貴!
小蘑菇 發表於 2017-6-7 23:51:25 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-6-7 12:12
甚麼都沒有買,東京的花草很貴!

去完泰國實會覺得日本 d 花草好貴 , 除非真係勁中意棵植物, 先會買
八王爺 發表於 2017-8-3 11:31:29 |顯示全部樓層
好懷念清邁的植物採購,今年12月再去過!哈哈!
川流不息 發表於 2017-8-3 11:36:15 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-8-3 11:31
好懷念清邁的植物採購,今年12月再去過!哈哈!

睇完面書某谷友D相, 我都想去Bangkok走一轉。八王爺覺得清邁多D啱心水的植物買? 定兩邊差不多呢?? (我當王爺兩邊都有去先ww)
八王爺 發表於 2017-8-3 12:18:18 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-8-3 04:36
睇完面書某谷友D相, 我都想去Bangkok走一轉。八王爺覺得清邁多D啱心水的植物買? 定兩邊差不多呢?? (我當 ...

曼谷是超級多,又分散。始終是首都,全國物產都流入曼谷。真係睇多過買。
清邁是一天可以看晒,只有集中在一個大大的盆栽園景市場(不是鮮花插花),所以真係買,要去清邁,不用逛來逛去。
川流不息 發表於 2017-8-3 14:58:12 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-8-3 12:18
曼谷是超級多,又分散。始終是首都,全國物產都流入曼谷。真係睇多過買。
清邁是一天可以看晒,只有集中 ...

明白了~ 謝謝 XDD
12下一頁