食蟲植物會食棉花蟲嗎?

作者: tlyuen 發表于 2017-4-21 09:35:41
2425 11
有人試過嗎?食蟲植物會食棉花蟲嗎?
powergun 發表於 2017-4-21 11:48:01 |顯示全部樓層
如果你係活捉一隻棉花蟲, 放係佢地葉上的膠水處餵佢, 我諗應無問題的, 除非痴唔實重比佢地走甩, 咁就可能被感染的呢
回復

pilcher 發表於 2017-4-21 15:09:44 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-21 11:48
如果你係活捉一隻棉花蟲, 放係佢地葉上的膠水處餵佢, 我諗應無問題的, 除非痴唔實重比佢地走甩, 咁就可能被 ...

唔知大家知唔知最惡的虫,根粉介,也喜歡毛颤苔的根!而且隔住水盆都能傳染,(唔知係游水定風傳).
回復

powergun 發表於 2017-4-21 17:39:43 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-4-21 15:09
唔知大家知唔知最惡的虫,根粉介,也喜歡毛颤苔的根!而且隔住水盆都能傳染,(唔知係游水定風傳). ...

佢係咪唔怕d 膠水先? 比佢落到根就緊係大鑊啦
回復

pilcher 發表於 2017-4-21 18:11:24 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-21 17:39
佢係咪唔怕d 膠水先? 比佢落到根就緊係大鑊啦

看過文章,根粉可透過空氣傳染,但沒說怎樣傳,直接的想法是牠或牠的卵子很輕能透過風力傳送。
粉介壳虫(香港AV界俗稱绵花虫)以氣味尋找某類植物,以吸食植物的汁液為生,未見過有提及牠受糖份为主的誘餌吸引,如果不是故意把牠固定在捕食器上,自然程况牠可能prefer去根部或葉脈!
回復

pilcher 發表於 2017-4-21 18:36:55 來自手機 |顯示全部樓層
感覺上拿介壳虫來做實驗很危險,心想自然界中有些虫在危急時會快快產卵的,萬-……掉幾粒落去土裏…
回復

powergun 發表於 2017-4-21 20:38:56 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-4-21 18:36
感覺上拿介壳虫來做實驗很危險,心想自然界中有些虫在危急時會快快產卵的,萬-……掉幾粒落去土裏… ...

做實驗的自然係搵一棵死士來試架啦, 實驗時當然係要同其他植物隔離先, 做完後一定要再隔離一段時間再驗屍咁驗, 確保無中招至可以的, 萬一有懷疑的就殺殺殺
回復

hkl729 發表於 2017-4-21 21:14:18 |顯示全部樓層
即使實驗成功與否,又可以代表咩呢?
回復

powergun 發表於 2017-4-21 21:49:39 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-4-21 21:14
即使實驗成功與否,又可以代表咩呢?

主要係試下d 膠水可唔可以痴住棉花蟲, 同埋可唔可以消化佢地
回復

dtyhbv 發表於 2017-4-21 23:59:58 |顯示全部樓層
根本痴線無聊
回復

Victor9394 發表於 2017-4-22 03:04:21 |顯示全部樓層
總有部分係食到,但應該都會被食唔到果堆搞死
回復

powergun 發表於 2017-4-22 11:47:53 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-4-22 03:04
總有部分係食到,但應該都會被食唔到果堆搞死

捉一隻落去應無事卦
回復