新手試種嘉仔(蘋果)

作者: sarshk2014 发表于 2017-4-8 09:56:03
3211 24
真係好開心咁快又可以同大家見面,今次同大家試種嘅嘉仔叫"蘋果";冇花冇相睇,唔知靚唔靚,因為佢係特價品,不過見佢個個肥嘟嘟,漲卜卜,好可愛架,你話係唔係?
其實叫得嘉仔嘅醜極有限啦,你話係唔係?
照舊放埋一邊等佢適應環境先。

唔知係咪佢識認能力強,只係過咗十一日就有反應啦,生根先,都好啦,打好基礎先。
過咗冇耐又標芽添,好開心呀,依隻芽大咗好多。
啲根又標得好勁,好建康。

標呀,標呀,高呀,高呀,開心呀,開心呀!!

啲根標晒出泥好麻煩,標咗枝唔多似葉嘅野,段估係花梢,係就要還神囉!
依排係咁落雨,佢就係咁淋雨,不過唔覺佢有醃親果度好野!
踏入農曆七月就係咁陰陰濕濕,佢就係咁冇乜生氣,真係怕佢會俾個天陰乾佢,咁咪去燒吓街衣,還吓神咁囉,結果風打唔成,又見番太陽,佢又有番生氣!真係要感謝神恩囉!!

九月又係咁陰天落雨,佢又係咁死氣沉沉,睇怕今次燒街衣都唔掂。

成幾個月啦,天氣清涼又陽光充沛,但佢就只係生依啲梗唔梗花唔花嘅野出泥,悶死人咩!要出絕招哪,制水一星期睇吓佢点先。

乾成咁真係好心痛架。肥嘟嘟扁晒。跟往点就要睇佢造化哪!

ZZZZZZZzzzzzzzz

喂喂…醒啦醒啦…浦頭啦…花冧終於浦頭啦,好開心啊!數數吓有四個冧咁多添,開心死囉!
依排天昏地暗,冇日冇月,陰陰沉沉咁。真係怕個天會陰乾佢, 我個土炮燈箱係時候出動啦!

花終於開啦,好靚呀,好開心呀。淡淡的紫,淡淡的黃,淡淡的香檳酒香味,好醉人架!

泥個總結先:
**耐性依加野真係好考人,新手唔建意種佢。
**香味依加野真係好矛盾,怕惹蟻惹小強囉!驚驚架!
**補番個英文名先,好長氣,叫:Iwanagara Apple Blossom。
ees 發表於 2017-4-8 10:04:30 |顯示全部樓層
好靚吖
dendrohusky 發表於 2017-4-9 08:55:58 來自手機 |顯示全部樓層
隻色好靚,開耐D会唔会深色左?
sarshk2014 發表於 2017-4-9 09:11:01 |顯示全部樓層
開定後黃色會淡左,紫色會深左。
corina 發表於 2017-4-10 12:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
靚呀,種得壯可以開好多花咖
sarshk2014 發表於 2017-4-25 09:43:00 |顯示全部樓層
六個冧終於都開晒, 依排又係咁陰天落雨, 真係怕最後個冧會俾個天陰乾佢, 謝天謝地全部開晒。
影張全身照俾大家過目先。

corina 發表於 2017-4-25 17:07:02 來自手機 |顯示全部樓層
我也剛買了一棵,可惜花快枯了
同同 發表於 2017-4-26 17:19:11 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-4-25 09:43
六個冧終於都開晒, 依排又係咁陰天落雨, 真係怕最後個冧會俾個天陰乾佢, 謝天謝地全部開晒。
影張全身照俾 ...

好靚呀
firegym 發表於 2017-4-27 22:26:10 來自手機 |顯示全部樓層
種蘭花就係中意佢有時生得好慢有時又生得好快, 睇住佢出花但又未必開得晒,嘩,果種期待既比情真係筆墨難以形容
sarshk2014 發表於 2018-4-24 09:04:04 來自手機 |顯示全部樓層

好唔容易又一年,好容易佢又開花,依然咁優雅大方,依然咁清香,特別係早上最香,一早起床聞一聞心情靚晒,暫時係我嘅至愛。

生長期同舊年幾乎一樣,花又靚咗,顏色豐富咗,開得好整齊,睇泥香港氣候好適合佢。
Apple_20180423_3.jpg Apple_20180423_2.jpg

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2018-4-24 09:37:16 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-4-24 09:04
好唔容易又一年,好容易佢又開花,依然咁優雅大方,依然咁清香,特別係早上最香,一早起床聞一聞心情靚晒, ...

嘩!好靚呀!真係清麗優雅!
W88 發表於 2018-4-24 10:12:32 來自手機 |顯示全部樓層
嘉仔咁難種,都可以開咁多花,又咁壯,真係完全唔似囉
sarshk2014 發表於 2018-4-26 10:15:21 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-4-24 10:12
嘉仔咁難種,都可以開咁多花,又咁壯,真係完全唔似囉

你說得對, 都兩年幾啦, 系時候自我升級做"半新手"啦!!
suisuet 發表於 2018-4-26 10:54:33 |顯示全部樓層
真係好清雅脫俗~
sarshk2014 發表於 2018-5-2 08:50:03 來自手機 |顯示全部樓層

差唔多成個月啦,黃色退晒,白色變咗淺綠色,睇怕時日無多,影番張相多謝各方大大俾面賞花先。

補番個總結先:
  • 種咗佢兩年,覺得佢唔似其他嘉仔咁需要多光,要陰尐,同蝴蝶蘭一樣就得啦。
  • 兩年都未落過肥,今個生長期計劃落幾粒咁多俾佢保身啦。

sarshk2014 發表於 2019-4-18 08:49:21 來自手機 |顯示全部樓層
好唔開心同大家見面!今次蘋果唔開花啦,唔俾佢開,因為太弱囉!已經乾咗兩個冧啦,爭番個尐又弱又生野咁,真係唔想見島佢咁,長痛不如短痛,剪啦!等佢好好休養,明年見啦!

Childpark 發表於 2019-4-18 10:16:58 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-4-18 08:49
好唔開心同大家見面!今次蘋果唔開花啦,唔俾佢開,因為太弱囉!已經乾咗兩個冧啦,爭番個尐又弱又生野咁, ...

前輩你好勁,我從頭看完這篇文,給我明白這類不需太多光的嘉多利蘭花常識,先感謝你!

你種得很好,從開頭的根,到大莖,都發揮了管理和耐心,最後的重點就是制水,你讓我知道,嘉多利的開花重點!

很高興有這些文章出現,讓我這些初學者受益不淺,感謝!
sarshk2014 發表於 2019-4-19 09:02:53 來自手機 |顯示全部樓層
唔洗前輩啦!大家都係一級花友,一樣咁高咁大啫!
應該係我多謝你至岩!你説出個重點來!He-He
Childpark 發表於 2019-4-22 00:53:45 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-4-25 09:43
影張全身照俾 ...

這張圖好似畫一樣,底光,托起這個花色,有意境!這篇文章應該加分,相美,有教程!
sarshk2014 發表於 2020-4-26 15:19:51 |顯示全部樓層

番黎囉……番黎囉……蘋菓番黎啦!!蘋菓好野!!舊年慘敗開唔島花,今年終於可以見番你啦。
好掛住你呀BB!!更加掛住你果陣幽香味呀!!見番你真係好開心架!!

只要聞島你陣幽香味,乜禁乜限都冇哂,乜煩乜悶清空哂,心情自然靚番哂!
12下一頁