那些花兒 (by bettyfly)

作者: bettyfly 發表于 2017-4-3 08:40:26
8059 86
紅豆包 發表於 2017-4-29 23:00:19 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2017-4-29 08:43
楓葉毬蘭hoya obscura, 有淡淡清香

好多花,好靚
回復

bettyfly 發表於 2017-4-30 21:16:41 來自手機 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-4-29 23:00
好多花,好靚

毬蘭係上鏡小姐,真身就較大份
回復

bettyfly 發表於 2017-4-30 21:35:37 來自手機 |顯示全部樓層
繡球「無盡夏」,預示著漫長無盡的夏天。
回復

joycewhk2016 發表於 2017-5-2 13:26:16 |顯示全部樓層
楓葉毬蘭hoya obscura 好靚呀

舊年8月份由樓主分享的毬蘭種子,有4棵小苗都健康成長中, 好期待呀
回復

bettyfly 發表於 2017-5-2 18:51:57 來自手機 |顯示全部樓層
joycewhk2016 發表於 2017-5-2 13:26
楓葉毬蘭hoya obscura 好靚呀

舊年8月份由樓主分享的毬蘭種子,有4棵小苗都健康成長中, 好期待呀 ...

你好有耐性呀,由種子種起唔容易, 我棵楓葉毬苗仔種起都兩三年先有花
回復

bettyfly 發表於 2017-5-6 11:31:48 來自手機 |顯示全部樓層
沙漠玫瑰開了兩朵,漸變的色澤很艷麗。
回復

芬芬 發表於 2017-5-6 12:51:56 |顯示全部樓層
好靚既沙瑰
回復

bettyfly 發表於 2017-5-11 08:47:38 來自手機 |顯示全部樓層
銀粉綠葉幾年前由一塊葉仔長呀長,終於有花睇,種植毬蘭真考耐性。

好靚(∩_∩)  發表於 2017-5-13 17:28

評分

查看全部評分

回復

bettyfly 發表於 2017-5-11 08:50:14 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2017-5-11 08:47
銀粉綠葉幾年前由一塊葉仔長呀長,終於有花睇,種植毬蘭真考耐性。

狐狸小姐每次都一枝獨秀,花量不多但間唔中總會開。

評分

查看全部評分

回復

bettyfly 發表於 2017-5-11 08:54:54 來自手機 |顯示全部樓層
花貓。

繡球。出了新枝帶著花蕾,好熱鬧。
20170511_075700_HDR-2500x1875.jpg 20170511_075559_HDR-2100x2800.jpg

評分

查看全部評分

回復

Vinia 發表於 2017-5-11 21:51:12 來自手機 |顯示全部樓層
有咁大露台真好!可以種咁多唔同品種盆栽,幻想放假時,沖泡杯茶/咖啡,悠閒邊嘆茶/咖啡,邊欣賞親手種的盆栽,人生一大樂事。
回復

bettyfly 發表於 2017-5-11 23:21:54 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-11 21:51
有咁大露台真好!可以種咁多唔同品種盆栽,幻想放假時,沖泡杯茶/咖啡,悠閒邊嘆茶/咖啡,邊欣賞親手種的盆 ...

五六月後基本上去露台都係餵蚊多,只能趁冬天春天多多流連
回復

Vinia 發表於 2017-5-11 23:36:57 來自手機 |顯示全部樓層
咁又係,我屋企那個只係花槽,都一種多咗盆栽,就多咗蚊滋。我老公和仔女都唔高興,有時都投訴俾嘢咬到痕。
回復

bettyfly 發表於 2017-5-12 18:25:05 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-11 23:36
咁又係,我屋企那個只係花槽,都一種多咗盆栽,就多咗蚊滋。我老公和仔女都唔高興,有時都投訴俾嘢咬到痕。 ...

種返d 香茅薄荷中和下。。。我有時被蚊咬完摘薄荷葉搽下好似無咁痕
回復

Vinia 發表於 2017-5-12 22:14:27 來自手機 |顯示全部樓層
我有種薄荷,不過諗住當香草茶沖來飲。原來可止痕,你唔講都唔知添。下次俾蚊咬到時試摘來搽下,唔該晒!
回復

bettyfly 發表於 2017-5-13 08:31:17 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-12 22:14
我有種薄荷,不過諗住當香草茶沖來飲。原來可止痕,你唔講都唔知添。下次俾蚊咬到時試摘來搽下,唔該晒! ...

夏天沖一壺蜂蜜薄荷檸檬,正
回復

Vinia 發表於 2017-5-13 19:46:56 來自手機 |顯示全部樓層
我今年浸咗青梅蜜,試過有日天氣好熱,用冰凍七喜沖青梅蜜,再摘3片薄荷放飲品上,消暑一流,好正!
回復

bettyfly 發表於 2017-5-16 18:42:04 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-13 19:46
我今年浸咗青梅蜜,試過有日天氣好熱,用冰凍七喜沖青梅蜜,再摘3片薄荷放飲品上,消暑一流,好正! ...

我今年都浸左青梅蜜,仲有梅酒,但未開黎飲,唔係要浸3個月嗎
回復

Vinia 發表於 2017-5-16 18:55:31 來自手機 |顯示全部樓層
梅酒起碼要3個月,但梅蜜1星期巳可以沖飲。而且梅蜜放在雪櫃,否則發酵變成梅酒。
回復

bettyfly 發表於 2017-5-16 21:04:59 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-16 18:55
梅酒起碼要3個月,但梅蜜1星期巳可以沖飲。而且梅蜜放在雪櫃,否則發酵變成梅酒。 ...

Oh...我上星期驚惹蟻先擺梅蜜入雪櫃,好似遲左,啱啱食有少少酒味
回復