新手發問 肉肉新買返黎應該點處理

作者: yayyogurl 发表于 2017-3-19 22:12:40
1662 30
今日係花墟買左盤玉提子返黎 拆開睇下見到最近盤邊既位置d泥有d好似霉菌既野 唔知係咪棉花蟲既朋友 又比我見到一隻超細粒既蟲係泥入面行過 好驚佢傳染我另外棵肉肉已經將佢放左盒到隔離 應該點殺蟲好?
可B豬 發表於 2017-3-22 01:47:44 |顯示全部樓層
花圃返黎既植物多數都用培植土大量培植,點能保證百分百無蟲啊。我覺得買返黎應該要換盆換泥,舊泥一D都唔好要,最好根部既都慢慢清乾淨,期間要觀察有無蟲或蟲卵,如果肉眼見唔到,就唔使馬上放蟲藥啦,畢竟系強毒既野,可免則免啦~如果放系室內種植就更加要考慮清楚先好用了
ECmmm 發表於 2017-3-22 09:46:17 |顯示全部樓層
here ~~ for reference

here

here
yayyogurl 發表於 2017-3-22 23:24:31 來自手機 |顯示全部樓層
可B豬 發表於 2017-3-22 01:47
花圃返黎既植物多數都用培植土大量培植,點能保證百分百無蟲啊。我覺得買返黎應該要換盆換泥,舊泥一D都唔 ...

唔該哂 好詳細呀 另外想問下 如果要去泥多肉既介質可以用其他泥自己溝嗎 定一定要買反多肉專用植料呢
yayyogurl 發表於 2017-3-22 23:24:59 來自手機 |顯示全部樓層
ECmmm 發表於 2017-3-22 09:46

唔該哂你 等我照住黎做下先
可B豬 發表於 2017-3-23 02:11:09 |顯示全部樓層
yayyogurl 發表於 2017-3-22 23:24
唔該哂 好詳細呀 另外想問下 如果要去泥多肉既介質可以用其他泥自己溝嗎 定一定要買反多肉 ...

買配好針對性用泥當然系最簡單方便啦,但我覺得比較有局限性,只能說不過不失(個人意見啊!)累積左一定經驗既肉友多數中意自己溝,其實我覺得自己溝,養到自己既小仙肉個個靚靚仔仔真系好有成功感架~所以先會搞到個個入坑都不能自拔,因為真系太多玩法了 (本人中毒已深)。 講返轉頭,溝也簡單說應該系要疏鬆透氣、排水好、有一定既粒粒結構、可 提供生長期所需養分既砂質植料,香港比較潮濕砂質仲要多D....好似個個都有自己既獨門秘方
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 11:20:48 來自手機 |顯示全部樓層
ECmmm 發表於 2017-3-22 09:46

不要啊~~~
如果圖9,今個月開始放在香港家中尤其是室內的話,
個人意見:必死的~
因為濕、熱、冇風 vs 肉肉冇乜根+太密+瓷盆

大陸的圖,人家在雲南昆明、,或山東威海(就跟韓國是對岸,緯度也比較接近)那些長年陽光普照+30-40%濕度的,跟在香港春夏的情況完全不同

多看看肉肉版各前輩的帖、在香港的實戰經驗比較可靠

評分

查看全部評分

阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 11:59:02 來自手機 |顯示全部樓層
丫,要試的話,試一、兩盆就好,而且用比較便宜的肉肉,
我不是著眼金錢問題,而是因為越平的肉肉就是比較粗生(強壯!)的肉肉
yayyogurl 發表於 2017-3-23 19:51:42 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 11:20
不要啊~~~
如果圖9,今個月開始放在香港家中尤其是室內的話,
個人意見:必死的~{:emoj ...

我正打算幫我盤肉肉換個大d既盤 因為見佢下面個d比盤邊壓到傷哂 應該買咩盤好
yayyogurl 發表於 2017-3-23 19:52:33 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 11:59
丫,要試的話,試一、兩盆就好,而且用比較便宜的肉肉,
我不是著眼金錢問題,而是因為越平的肉肉就是比較 ...

甘即刻要唔要換一下新泥定可以繼續保留呢
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 20:31:28 來自手機 |顯示全部樓層
阿~集中看一下各位大大的(舊)帖,尤其是夏天或剛秋天post的帖,他們有說的~
放家中的肉,我目前在陸續將本來用膠盆的,或感覺不透氣的盆都轉紅陶盆
小苗或冇乜根的優先處理
powergun 發表於 2017-3-23 20:37:33 |顯示全部樓層
yayyogurl 發表於 2017-3-23 19:52
甘即刻要唔要換一下新泥定可以繼續保留呢

最驚係d 泥有蟲, 唔換都要check下先, 既然都搞左一輪, 不如換埋佢好過, 無謂心掛掛
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 20:46:06 來自手機 |顯示全部樓層
最近我會避開陰雨潮濕天,等乾爽涼D先處理
沒太陽不敢動肉肉
powergun 發表於 2017-3-23 20:48:27 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 20:46
最近我會避開陰雨潮濕天,等乾爽涼D先處理
沒太陽不敢動肉肉

我相反喎, 搞完後要放陰涼無太陽曬到地方最少幾日, 咪岩哂囉
ppg 發表於 2017-3-23 21:34:01 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-23 20:48
我相反喎, 搞完後要放陰涼無太陽曬到地方最少幾日, 咪岩哂囉

我都一樣,搞完會放陰涼無太陽地方幾日的
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 21:57:50 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-23 20:48

哦哦,多謝根爺提醒,今天鼻水流不停唔太清醒@@
嗯嗯,不可以動完肉肉立刻推出去暴哂~先放陰涼地方
我意思是乾爽天搞會比較放心,怕換盆傷到根再濕熱就...咁快就過完肉肉極樂的冬天啦,嗚~
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 22:03:26 來自手機 |顯示全部樓層
春夏我家中多濕熱,冇乜陰涼的,陰濕就可能有

開冷氣就有啦  發表於 2017-3-23 22:12
powergun 發表於 2017-3-23 22:05:02 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-23 21:57
哦哦,多謝根爺提醒,今天鼻水流不停唔太清醒@@
嗯嗯,不可以動完肉肉立刻推出去暴哂~先放陰涼地方
我意 ...

唔怪得我今早whatsapp你, 你重未覆, 早d 休息啦

都無計架, 有排至到秋天, 新買的肉都要搞左先架啦
老公仔 發表於 2017-3-23 22:10:09 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-23 22:05
唔怪得我今早whatsapp你, 你重未覆, 早d 休息啦

都無計架, 有排至到秋天, 新買的肉都要搞左先架啦 ...

真大膽,連根爺的鑊鴨屎都唔覆!
powergun 發表於 2017-3-23 22:11:20 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-23 22:10
真大膽,連根爺的鑊鴨屎都唔覆!

我係小人物來的, 唔覆唔奇的
12下一頁