Biophytum sensitivum (酢醬草科,羞禮草屬 - 感應草)

作者: 八王爺 发表于 2017-3-14 12:53:42
2400 6
這個是花友送我的,種了一陣子。
今天早上陰雨時,一個種子莢打開了,趕緊收下來,等等再播種。

希望開枝散葉,與和位花友分享......

星型種子莢,包含好多籽籽!

powergun 發表於 2017-3-14 14:18:34 |顯示全部樓層
同怕醜草都幾似的, 係咪有親戚關係的?

快D寄D怕羞草種子我播種玩下!  發表於 2017-3-15 09:52
八王爺 發表於 2017-3-15 09:50:57 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-14 07:18
同怕醜草都幾似的, 係咪有親戚關係的?

沒有關係的。 感應草是酢醬草科,羞禮草屬。

所以有時不能只看外表!
powergun 發表於 2017-3-15 11:54:25 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-15 09:50
沒有關係的。 感應草是酢醬草科,羞禮草屬。

所以有時不能只看外表!  ...

可能真係進化而來都未定的, 乜科乜屬既祖先都可能係同一種來的, 正如人類的遠祖都可能係來自海洋的魚類, 甚至再遠d, 可能係單細胞生物

八王爺
快D寄D怕羞草種子我播種玩下!

王爺想要, 即送到王府都無問題呀
八王爺 發表於 2017-3-24 12:53:57 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-15 04:54
可能真係進化而來都未定的, 乜科乜屬既祖先都可能係同一種來的, 正如人類的遠祖都可能係來自海洋的魚類,  ...

你要不要 羞禮草種子啊!?

我種緊了  發表於 2017-3-24 15:54
kinkitotoro 發表於 2017-3-24 13:37:09 |顯示全部樓層
有無佢嘅花花相睇下呢,個種子莢好似好細咁?
題外話,發覺含羞草種子好難發芽...
powergun 發表於 2017-3-24 15:54:42 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2017-3-24 13:37
有無佢嘅花花相睇下呢,個種子莢好似好細咁?
題外話,發覺含羞草種子好難發芽... ...

點會, 好易種芽的