緋牡丹

作者: Pxccl528 发表于 2017-2-26 22:46:33
2258 12
買左番黎換盆先知係嫁接,請問各大大,這品種嫁接會難種d嗎?上網睇過話佢缺少左葉綠素,所以光照與澆水都要好小心,是否真有其事呢?

評分

查看全部評分

ChanKwingYin 發表於 2017-2-26 23:13:07 |顯示全部樓層
緋牡丹錦
corina 發表於 2017-3-1 01:29:19 來自手機 |顯示全部樓層
嫁接生根難,要除木心等發根,但成功率不高,這品種實生小小苗,淘寶也要近二百人仔
BenLau 發表於 2017-3-3 13:10:04 |顯示全部樓層
嫁接比较難落地。小心控水,易爛
買仙人掌類最好多口問一句,實生、自根定落地?
Pxccl528 發表於 2017-3-3 21:58:18 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-1 01:29
嫁接生根難,要除木心等發根,但成功率不高,這品種實生小小苗,淘寶也要近二百人仔 ...

明白,我換盆時見佢有根的,價錢都$400,希望唔死啦!
Pxccl528 發表於 2017-3-3 22:00:03 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-3-3 13:10
嫁接比较難落地。小心控水,易爛
買仙人掌類最好多口問一句,實生、自根定落地? ...

見佢有一盆寫實生,但就貴$200,佢話泰國番,所以貴d,新手唔知嫁接與實生差咁遠,希望唔出事!!
corina 發表於 2017-3-3 22:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
嫁接也二百?太貴了,嫁接大得好快,唔使一年半載,實生咁大要種3,5年
corina 發表於 2017-3-3 22:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
嫁接也二百?太貴了,嫁接大得好快,唔使一年半載,實生咁大要種3,5年
阿唯小Ken 發表於 2017-3-4 16:42:09 |顯示全部樓層
https://kknews.cc/zh-hk/home/yae4p8b.html
講嫁接的, 不知是不是全對, 但講的很清楚~
Pxccl528 發表於 2017-3-5 00:46:30 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-3 22:51

唔係$200,係$400嫁接!
Pxccl528 發表於 2017-3-5 00:47:29 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-4 16:42
https://kknews.cc/zh-hk/home/yae4p8b.html
講嫁接的, 不知是不是全對, 但講的很清楚~

買左先知有lee編野!出事了!後悔!
corina 發表於 2017-3-5 01:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
Pxccl528 發表於 2017-3-5 00:46
唔係$200,係$400嫁接!

淘寶嫁接只賣數十元,這店實在太坑了
阿唯小Ken 發表於 2017-3-5 11:52:04 來自手機 |顯示全部樓層
Pxccl528 發表於 2017-3-5 00:47
買左先知有lee編野!出事了!後悔!

有根還好吧,文章說落地不生根,咁先麻煩!