返回列表 發新帖

新手。葇膏菜

作者: Adith 發表于 2017-2-22 17:32:59
3710 27
pilcher 發表於 2017-3-12 09:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-2-24 01:39
如果你想種耐D,盡快剪走花莖
開花佢就會變弱,如果你未熟手就。。。。。。 ...

想問下版大,覺得這版很少貼提及紅孔雀,是否大家覺得佢冇噉靚或者…某原因?
我亂打亂撞種左佢,覺得佢真係4季如春粗生粗養,新手易有满足感,正如Gun大說,怕熱否與品種有關,孔雀唔怕熱,應該在香港流行啊!
回復

powergun 發表於 2017-3-12 09:13:25 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-3-12 07:48
樓主指的花猫,不是動物,而是指植物苦苣苔科的花猫呀

如果都係植物就當然無問題啦, 但要留意佢地照得多可能會令植株或葉變色的, 樓主唔介意至好
回復

Adith 發表於 2017-3-14 14:39:13 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2017-3-12 08:03
樓主D毛毯苔是來自何處,植料看似又乾又雜質多?
如果環境適合,毛毯苔係好難種到死,除非環境突變,又冇做 ...

HKL729, 你好細心呀, 毛毯苔係朋友送的, 有花園小斜坡種左好多豬籠草側邊唔多幾時多左好多毛毯苔..太多, 佢送左幾棵比我, 原本佢地係果個位係露天, 又乾泥唔算濕, 同好哂得夏天都唔死... 唔知點解去度我屋企種室內.. 好快就開花.. 但變得好弱, 初初以為唔夠光, 就將佢放係花貓側邊一齊照燈.. 不過, 都係唔得, 底部葉己經變黑
回復

Adith 發表於 2017-3-14 14:41:51 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-12 09:13
如果都係植物就當然無問題啦, 但要留意佢地照得多可能會令植株或葉變色的, 樓主唔介意至好 ...

多謝你地意見就真啦, 第一次種仲未了解要咁種.. 真係有D葉變黃左,.. 但係葉挺起左, 知道呢兩日又轉凍, 又放左入保温箱, 希望佢快D習慣新環境啦.
回復

hkl729 發表於 2017-3-14 22:36:07 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-3-14 14:39
HKL729, 你好細心呀, 毛毯苔係朋友送的, 有花園小斜坡種左好多豬籠草側邊唔多幾時多左好多毛毯苔..太多,  ...

野外的毛毯草,自發芽開始,已經適應了戶外早晚温差,及晨露滋潤,試問強行將它們搬到室內種植,環境的變化會帶來多大影響?所以如果想救活,更換植料及純養的處理絕對不能忽視。
回復

Adith 發表於 2017-3-15 10:49:35 |顯示全部樓層
HKL729, 諗住等到星期六, 如果仲係好勁, 就送返去朋友度, 種返佢... 試下救唔救得返, 就算救唔返都係返出生地.. 第一次種..真係唔想做左凶手.
回復

hkl729 發表於 2017-3-15 23:51:16 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-3-15 10:49
HKL729, 諗住等到星期六, 如果仲係好勁, 就送返去朋友度, 種返佢... 試下救唔救得返, 就算救唔返都係返出生 ...

可以試吓嘅,不過情況唔樂觀
回復

Adith 發表於 2017-3-16 16:56:23 |顯示全部樓層
仲諗住佢種得戶外.. 好易種... 點知第一次種就..
回復