王府迷岩 ~ 2017 再度重遇你! HCY's Coral Candy

作者: 八王爺 發表于 2017-2-20 16:02:37
1912 19

2017 年,迷岩再爆發。

以前種的都過去了,2016年收集了一些,今年都開出來了。

Sinningia pusilla

Sinningia 'Mark Twain'

Sinningia 'Little Lulu'

Sinningia 'Ozark Fireworks'

Sinningia 'Country Christian'

評分

查看全部評分

hiatus 發表於 2017-2-20 16:05:28 |顯示全部樓層
好多花呀
Sinningia 'Country Christian' 紫到黑,好靚^^

China teacup睇花形好似係超迷?

王爺迷岩同多肉一起種九宮格育苗盆?

不是超迷,只是花比較長身。 可能花影出黎,比一般的迷岩花朵細少少。  發表於 2017-2-20 16:27
回復

八王爺 發表於 2017-2-20 16:25:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-2-20 09:05
好多花呀
Sinningia 'Country Christian' 紫到黑,好靚^^

集中營式管理,用12格育苗盆種,種到開花再分盆。
因為地方有限。

有幾個去年同花友交換的,和一個花友雜交的種子沒有開花。

希望快D可以同大家見面。

甘既待遇都乖乖開花,真是好花~  發表於 2017-2-20 16:49
回復

八王爺 發表於 2017-2-20 16:38:21 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-2-20 09:05
好多花呀

基本超迷原種只有三個,其它超迷是雜交或者變種。

參考以下連結:

http://www.burwur.net/sinns/3mini.htm

回復

hiatus 發表於 2017-2-20 16:48:03 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-2-20 16:38
基本超迷原種只有三個,其它超迷是雜交或者變種。

參考以下連結:

多謝資料,好詳細,會慢慢睇^^
我鐘意用試飲杯密封種超迷,覺得幾靚~

我都喺密封玻璃杯仔種,不過影相攞出黎。哩個方形清水燒,個盆仔又靚DD。  發表於 2017-2-21 15:26
回復

八王爺 發表於 2017-2-21 15:25:29 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-2-20 09:48
多謝資料,好詳細,會慢慢睇^^
我鐘意用試飲杯密封種超迷,覺得幾靚~

哎吔,有資深花友話,我這個不是 茶杯,是little lu lu .....

有時真喺會搞錯名牌!
回復

Adith 發表於 2017-2-21 15:46:23 |顯示全部樓層
請問你地有無試過迷岩點樣種到雜交或者變種 ?
回復

八王爺 發表於 2017-2-21 15:49:47 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-2-21 08:46
請問你地有無試過迷岩點樣種到雜交或者變種 ?

哩度好多迷岩花友,試過自己搵兩棵不同種的迷岩,互相授粉,咁樣D種子種大嘅,就喺自家雜交咯!
回復

Adith 發表於 2017-2-21 16:27:27 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-2-21 15:49
哩度好多迷岩花友,試過自己搵兩棵不同種的迷岩,互相授粉,咁樣D種子種大嘅,就喺自家雜交咯!{:emoji_1 ...

原來係咁.. 唔知有無高手可以搞出黃色, 橙色, 櫻花淺粉色..:

你搵花友,jo_jo 的帖,佢搞好多雜交。多到睇唔晒。  發表於 2017-2-21 16:52
回復

Adith 發表於 2017-2-21 17:19:15 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-2-21 16:27
原來係咁.. 唔知有無高手可以搞出黃色, 橙色, 櫻花淺粉色..:    ...

多謝八王爺指點.. 希望 JO_JO 都睬我呢個新手啦.
回復

Adith 發表於 2017-2-21 17:49:52 |顯示全部樓層
好在八王爺提點.. 搵到jo_jo分享義賣.. 即刻排左同時本人都係愛貓狗之人, 一定支持.
回復

八王爺 發表於 2017-3-23 11:43:30 |顯示全部樓層
早兩日開的新花色。

很艷麗的珊瑚色,十分醒目。

Sinningia 'HYC's Coral Candy'  

回復

pekklewin 發表於 2017-3-26 10:00:21 |顯示全部樓層
Sinningia pusilla 和 魚骨頭花花好似樣

葉不一樣。  發表於 2017-3-26 19:00
回復

八王爺 發表於 2017-3-31 12:18:22 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-23 04:43
早兩日開的新花色。

很艷麗的珊瑚色,十分醒目。

這個最快凋謝,其它的花都開到七日,這個四日就落花了!
回復

B17 發表於 2017-3-31 12:28:00 |顯示全部樓層
王爺收藏件件精品
回復

八王爺 發表於 2017-3-31 14:44:02 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 05:28
王爺收藏件件精品

幾年之前試過種幾十種,每種多起黎真喺好唔得閒。

所以只留下幾種特別少少。 不要忙死自己。

2016年尾又收集一DD,例如 PUSILLA 都係去年年尾入的。

今年新收 PARTY DRESS ,有副瓣的,未開花。你有無興趣? 我仲有兩個已出根小苗,大家交換一齊玩 !
回復

B17 發表於 2017-3-31 15:56:10 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-31 14:44
幾年之前試過種幾十種,每種多起黎真喺好唔得閒。

所以只留下幾種特別少少。 不要忙死自己。

party dress套筒黎啊,太大棵,冇地方種

王爺有冇Sinn. Stone's Helen之類,咁深紅嘅迷岩?
回復

八王爺 發表於 2017-3-31 16:37:35 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-31 08:56
party dress套筒黎啊,太大棵,冇地方種

王爺有冇Sinn. Stone's Helen之類,咁深紅嘅迷岩? ...

無深紅。最紅就是這個 Coral Candy 了!
回復

B17 發表於 2017-3-31 19:44:04 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-31 16:37
無深紅。最紅就是這個 Coral Candy 了!

紅花,紅花,無緣了

花多係會好忙,特別係要搞分享,24盆夠哂,唔敢再多
回復

八王爺 發表於 2017-4-10 10:22:43 |顯示全部樓層
pusilla 真的好利害,斷斷續續,一朵一朵,開到現在。

最後一朵了!

回復