2018種苦日記 (updated #212 - 2018.06.07)

作者: karisv3v 發表于 2017-2-14 10:51:48
13140 214
karisv3v 發表於 2018-4-10 10:12:49 |顯示全部樓層
B17大分享的面青青venus今日開左一朵,共有兩盆,好多芽
(唔只花青,葉都好青)

超迷Speckles,未全開晒~
回復

karisv3v 發表於 2018-4-12 23:48:12 |顯示全部樓層
花友tongbbmuimui分享的藍海豚,葉好靚好靚,
可惜一開膠袋就甩晒d花 最後留倩影
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-4-13 08:53:07 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-4-12 23:48
花友tongbbmuimui分享的藍海豚,葉好靚好靚,
可惜一開膠袋就甩晒d花 最後留倩影
...

你種野叻叻環境又好,好快有花架啦,但藍海豚好快好大棵
回復

karisv3v 發表於 2018-4-13 13:21:50 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-4-13 08:53
你種野叻叻環境又好,好快有花架啦,但藍海豚好快好大棵

快d大!快d大!
回復

karisv3v 發表於 2018-4-16 23:46:39 |顯示全部樓層

深夜賞花,

一家大細超迷開花,左下是一年前同花友小紅楓樹交換的Sinn. Pusilla ‘Itaoca’

之前換泥,所有迷岩的名牌都不見了... 唔知佢係邊個

好靚靚呀  發表於 2018-4-17 11:20
回復

karisv3v 發表於 2018-4-20 16:31:30 來自手機 |顯示全部樓層
公司的AV

靚靚呀  發表於 2018-4-20 17:57
回復

mirrorcmw 發表於 2018-4-21 23:54:50 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-3-30 23:46
見到個樽好可愛就買左...黎做花盆
好想草齊一套呀!

我都買左呢個樽
回復

karisv3v 發表於 2018-4-22 12:06:55 |顯示全部樓層

好可愛呀!不過我係香港只見到兩隻款!
回復

karisv3v 發表於 2018-4-22 12:09:07 |顯示全部樓層
中間有麻點的桃紅大岩桐,都係上年由種子種起的

回復

karisv3v 發表於 2018-5-4 16:02:40 |顯示全部樓層
迷岩開花季

無名迷岩:

Sinn. 'Jung's Mango Sundae' (三文魚色~)

球根重種的Sinn. 'Stone's Adam' (成日覺得佢係個有鬚既大叔

Sinn.Isa's Moonlight dancer~

Sinn. srg's lime and berry~
回復

karisv3v 發表於 2018-5-5 10:08:32 |顯示全部樓層
幾隻超迷一齊開,好開心
Snowflake長開長有

回復

karisv3v 發表於 2018-5-12 10:51:31 |顯示全部樓層

好靚的小公主,但遺忘了名字~

兩棵用不同器皿種的Adam, 葉子差距好大呢。
用玻璃瓶種葉又大又平

其中一棵一年前的種子大岩桐 花色好有驚喜
回復

rumer 發表於 2018-5-12 11:10:29 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-5-12 10:51
好靚的小公主,但遺忘了名字~

單瓣大岩桐很讓人驚艷啊~
把迷岩養在瓶子裡覺得好可愛~(大心)
回復

suisuet 發表於 2018-5-12 11:22:50 |顯示全部樓層
Sinn.Isa's Moonlight dancer好靚,樓主的公司百萬盛放呢~
回復

karisv3v 發表於 2018-5-12 13:41:38 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-12 11:10
單瓣大岩桐很讓人驚艷啊~
把迷岩養在瓶子裡覺得好可愛~(大心)

期待我比你個隻開花,唔知係咩色呢!
迷岩係瓶子裡似乎生長得更好
回復

karisv3v 發表於 2018-5-12 13:42:10 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-5-12 11:22
Sinn.Isa's Moonlight dancer好靚,樓主的公司百萬盛放呢~

謝謝賞花,Moonlight dancer我都覺得好靚呀
回復

rumer 發表於 2018-5-12 15:02:35 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-5-12 13:41
期待我比你個隻開花,唔知係咩色呢!
迷岩係瓶子裡似乎生長得更好 ...

我都好期待呀~^ ^ 而家Karis 大大分享的兩棵大岩桐跟其他苦科植物一起在曬日光浴中~遲些等他們再長大點要來交個中期功課~^ ^

可能像小雷子之前說的~迷岩真的喜歡高濕環境所以養在瓶子裡的葉子才長得又平又健康(就猜的~不要咬我 Haha)
回復

karisv3v 發表於 2018-5-15 15:03:28 |顯示全部樓層
很喜歡岩桐,聽聞這是要涼冷氣的岩桐。
但公司搬遷,而我又失業,點算好

回復

小雷子 發表於 2018-5-15 15:09:19 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-5-15 15:03
很喜歡岩桐,聽聞這是要涼冷氣的岩桐。
但公司搬遷,而我又失業,點算好  

帶佢返屋,放陰涼位,最多醜樣D!等到有新工作,再帶佢返去嘆冷氣!
回復

karisv3v 發表於 2018-6-3 14:09:53 |顯示全部樓層

熱辣辣一堆花~

一路都唔太中意套筒,因為好大。
Party dress係我唯一一棵套筒,種左兩年都無開過花,只係不停生側芽,而家生到成棵垂吊植物咁
終於都開啦今日!原來都好靚咖喎

唔見左名,但係粉紅點點好靚

Sinn. 'JKL's Starry Night' 都係種左兩年啦,紫色點點都好靚

唔見左名既重瓣

Adam

花貓~
回復