木瓜海棠

作者: TMSulcata 發表于 2017-2-13 12:41:48
2318 14

過年前, 行花墟見到木瓜海棠, 開紅色花, 好靚, 百零蚊, 諗住行多個圈, 走既時候先買。
之後見到D日本入口貨, 當時未開花, 只得名牌上的圖片, 對我來講都幾貴, 人一世物一世, 就係粉紅色花同紅色花二揀一, 最後揀左紅色, 叫十二一重。
返到去曬下太陽, 日夜温差大, 花苞生得好快, D紅花好靚。

新買時

苔蘚包底

花開富貴

真係好紅好靚

Adith 發表於 2017-2-13 15:31:01 |顯示全部樓層
火紅色, 好搶眼.. 花樣有D 似茶花.. 都係咁靚. 有天台哂花.. 真係好.
回復

tiger13 發表於 2017-2-21 12:13:50 |顯示全部樓層
我也買了一盆, 不過不幸地中了獎, 好多白色小虫在花走出來, 剪了重感染的花, 用酒精抺掉見到的虫, 幾天後其他花也有, 還開始掉苞, 恨心剪掉所有花, 再用水沖. 希望可以根治....等明年再花...
回復

Adith 發表於 2017-2-21 16:24:58 |顯示全部樓層
tiger13 發表於 2017-2-21 12:13
我也買了一盆, 不過不幸地中了獎, 好多白色小虫在花走出來, 剪了重感染的花, 用酒精抺掉見到的虫, 幾天後其 ...

要住獨立位, 同其它花隔開一段時間先... 希望種到啦, 木瓜海棠 好靚
回復

tiger13 發表於 2017-2-21 17:00:34 |顯示全部樓層

已住獨立位, 這白色的蚜虫還是第一次見....
應該買回來時已受感染 =/
回復

tiger13 發表於 2017-2-21 17:37:21 |顯示全部樓層
不過的確好靚, 希望來年再開花!!
回復

TMSulcata 發表於 2017-2-22 13:11:11 來自手機 |顯示全部樓層
我買時花苞得粒米甘大
又冇葉
可能虫仔冇得寄生
依家開到爆晒
好靚
日本入口貨係精緻D
回復

tiger13 發表於 2017-2-23 12:49:24 |顯示全部樓層
你真係好彩, 我買時已開了2朵..., 應該就係入面....之後再開再差不多10朵....開晒時好靚...而家剪剩一粒苞 (米咁大) 希望就根治到啦...而家O的根好似伸左O的出來.

佢地O的野係靚O的...幫親左4次, 中左3次野...不過佢地O的花係靚O的, 都幾鐘意, 希望下次好彩O的啦...

回復

TMSulcata 發表於 2017-2-23 15:51:03 來自手機 |顯示全部樓層
tiger13 發表於 2017-2-23 12:49
你真係好彩, 我買時已開了2朵..., 應該就係入面....之後再開再差不多10朵....開晒時好靚...而家剪剩一粒苞  ...

中 3/4, 甘誇張~
睇佢地D野又吾覺甘多蟲。

D野太貴啦
我都係睇下算 ^^
回復

tiger13 發表於 2017-2-23 18:37:29 |顯示全部樓層
佢地都好花心機教我點除虫, 仲送左O的農藥比我, 但係對O個隻虫冇用...我上網查其他方法搞左好耐先搞掂. 不過其中一棵菊花, 虫殺晒後係株型已被我搞到太難看, 再開花時又開唔到一開始買咁靚就丟左...另一個就仲種緊...希望呢個海棠清完虫後可以再種得好...都幾鐘意佢...依家好多白根伸左出來, 但係仲未有葉...不過都係唔好太快有葉, 等O的虫冇野食, 先餓死晒佢地
回復

tiger13 發表於 2017-2-23 18:43:17 |顯示全部樓層

丫...講錯...係 中 3/7 唔記得仲有2棵茶花 ...都開得幾靚 同1棵鳥巢蕨
回復

corina 發表於 2017-2-23 23:49:49 來自手機 |顯示全部樓層
這個可造盆景,每年修剪,樹梉可以養得非常雅緻
回復

TMSulcata 發表於 2017-2-24 12:16:01 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-2-23 23:49
這個可造盆景,每年修剪,樹梉可以養得非常雅緻

係呀
等花開完, 我會觀察下如何造型。
佢D枝葉生得好快, 都要處理了。

我就係貪佢日本野, 根柢好, 基因好(花色好靚 vs 大陸貨暗淡), 有潛質做好D既盆景。
回復

corina 發表於 2017-2-24 18:36:30 來自手機 |顯示全部樓層
TMSulcata 發表於 2017-2-24 12:16
係呀
等花開完, 我會觀察下如何造型。
佢D枝葉生得好快, 都要處理了。

日本仔園藝真不錯,值得佩服,雖然我不會買
回復

tiger13 發表於 2017-3-29 21:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
我的海棠活過來了,壯士斷臂,剪掉所有花似乎有效。現在剪了一支,太長,試下扦插
回復