「5蚊店的肉毒」

作者: 阿唯小Ken 发表于 2017-2-11 16:13:03
60198 987
阿唯小Ken 發表於 2018-5-16 13:31:42 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-5-16 03:01
但是,就算不是綠色的品種多肉(不是藥錦)都有好多的啊!

嗯。要看季節,初夏從較北緯度運過來的,很有可能還有點狀態。七八月應該比較難見到了。一片綠油油吧~
阿唯小Ken 發表於 2018-5-16 13:33:39 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-5-16 09:23
上左本館一段時間至知以前見過的好多其他品種植物都屬多肉植物, 講真以前真的唔知多肉植物為何類, 甚至最 ...

根爺你版版都有植物,品種/種類有沒有近千種啊?
powergun 發表於 2018-5-16 14:44:22 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2018-5-16 13:33
根爺你版版都有植物,品種/種類有沒有近千種啊?

我發左達後就可以種過千種了, 依家邊有咁多呀
Aking 發表於 2018-5-16 17:43:31 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2018-5-15 22:23
話說,當初入肉坑,是看到網上/書上色彩繽紛的多肉照片,而且很明顯是景天類有狀態時才有這樣的色彩。

然 ...

两三年前花墟賣多肉的只有幾間店,賣的
品種又不多,難怪大大行完都找不到,現
在很多店都有賣,運動場道那邊也有,連
賣開蘭花的都賣多肉,好難睇唔到
阿唯小Ken 發表於 2018-5-16 20:36:19 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-5-16 17:43
两三年前花墟賣多肉的只有幾間店,賣的
品種又不多,難怪大大行完都找不到,現
在很多店都有賣,運動場道 ...

講到好吸引,搵日去睇下先

去啦去啦 ^_^  發表於 2018-5-16 21:44
powergun 發表於 2018-5-16 20:47:34 |顯示全部樓層
我唔去了, 缸記同花墟的都係普通貨, 特別的太貴, 依家要買都係去淘啦
Aking 發表於 2018-5-27 22:20:11 |顯示全部樓層
今日旺角發現有藥錦肉肉

Elizalyt 發表於 2018-5-28 10:45:57 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈,一片菜色~
雙魚座 發表於 2018-10-5 12:59:09 來自手機 |顯示全部樓層
今日旺角店。

秋風起,三...已經冇折扣  發表於 2018-10-5 23:47
請問重有冇半價?  發表於 2018-10-5 15:34
powergun 發表於 2018-10-5 14:05:54 |顯示全部樓層
港島區無, 我依家轉到網上買
little_stone 發表於 2018-10-6 12:18:40 來自手機 |顯示全部樓層
淘過後已經返唔到轉頭 尤其搵到好店嘅話 缸記嗰啲成日都狀態麻麻...
powergun 發表於 2018-10-6 13:09:04 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-10-6 12:18
淘過後已經返唔到轉頭 尤其搵到好店嘅話 缸 ...

不過淘肉好多時要經過寄運, 收到貨時有d 已瓜了的
little_stone 發表於 2018-10-6 22:22:52 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-6 13:09
不過淘肉好多時要經過寄運, 收到貨時有d 已瓜了的

所以要搜攞好店,密密買,密密儲經驗

頭先經過五蚊店,見到幾多唔係多肉嘅植物
powergun 發表於 2018-10-6 22:33:00 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-10-6 22:22
所以要搜攞好店,密密買,密密儲經驗

頭先經過五蚊店,見到幾多唔係多肉嘅植物{:emoji_020 ...

係呀, 除左鳳梨外, 其他的應唔可以種室內的
powergun 發表於 2018-10-28 18:36:03 |顯示全部樓層
From 缸記FB專頁:
港島區 新店剛剛今天開幕 。短期租約兩個月, 銅鑼灣區堅拿道西 近鵝頸橋街市。朝十晚九, 香港島的朋友唔使行咁遠。 地址是堅拿道西23號地下。
powergun 發表於 2018-10-29 17:06:24 |顯示全部樓層
急不及待, 影了些銅鑼灣新店的相回來, 睇下大家有無野岩
阿唯小Ken 發表於 2018-10-30 00:22:22 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-28 18:36
From 缸記FB專頁:
港島區 新店剛剛今天開幕 。短期租約兩個月, 銅鑼灣區堅拿道西 近鵝頸橋街市。朝十晚九 ...

佢係度跟我公司搬,又近我公司新地址了
powergun 發表於 2018-10-30 00:38:56 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2018-10-30 00:22
佢係度跟我公司搬,又近我公司新地址了{:e ...

不過得兩個月咋, 你公司兩個月又搬?
little_stone 發表於 2018-11-13 17:58:27 來自手機 |顯示全部樓層
聯合廣場地埔又開咗間,好近我屋企,一去搭巴士就喺度引誘我
powergun 發表於 2018-11-16 15:13:17 |顯示全部樓層

update 銅鑼灣店較特別的肉肉